Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nie wiedziałem o tym.Obawiam się, że może być problem ze znalezieniem architekta w moim mieście do zrobienia takiego projektu.Ile to kosztuje?

Masz jakieś namiary na kogoś do zrobienia projektu?

Ile kosztowała Cię płyta?

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

[email protected] - ze 3 miesiące go szukałem. Materiały na płyte kosztowały ok 21 tys, płyta o wymiarach 12 na 8 m. Ocieplenie 20 cm styro. Resztę znajdziesz w wątku o płycie fundamentowej.

ten leier jest do ścian ponad fundament-tak mi się wydaje.Jakoś mnie nie przekonuje do końca(choć może nie mam racji bo fachowcem nie jestem).

Zastosowanie: w częściach nadziemnych budynków mieszkalnych i gospodarczych do wznoszenia ścian zewnętrznych warstwowych, nośnych ścian wewnętrznych.

Ja myślałem żeby ten pustak keramzytowy dać tylko jako pierwszą warstwę ściany zewnętrznej, nad fundamentem. Zasypać perlitem, a dalej już ciągnąć z silikatów.

Płyta oczywiście bezdyskusyjnie będzie lepsza. Rozwiązuje choćby mostki od ścian działowych no i ciągłość ocieplenia zapewniona pod całym domem.

Zastanawiam się tylko czy w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym na parterze bezwładność ogrzewania nie będzie zbyt duża...

Pzdr

Krzych

coulignon, Ty naprawdę pobieraj procent od projektanta za reklamę. Ja skorzystałam, wykonanie projektu trwało ok. 2 tygodni.

Przy okazji, to jaki kupiłeś styropian pod płytę - jakiej firmy (może XPS - chociaż drogo) i folię.

Robiłeś lub robisz drenaż opaskowy wokół płyty?[/b]

coulignon, Ty naprawdę pobieraj procent od projektanta za reklamę. Ja skorzystałam, wykonanie projektu trwało ok. 2 tygodni.

Przy okazji, to jaki kupiłeś styropian pod płytę - jakiej firmy (może XPS - chociaż drogo) i folię.

Robiłeś lub robisz drenaż opaskowy wokół płyty?[/b]

Kurde! Dałem juz jego adres z 20 osobom! I ani procenta nie dostałem :evil:

Kupiłem EPS 100 z firmy Arbet. Polecam - płyty proste, równe. Folia zwykła budowlna. Co ciekawe - dowiedziałem się że Legalatt nie daje foli - uważa że jest zbędna :o

Drenaż robiłem.

Panowie,

A jak wygląda kwestia posadowienia filara na płycie fundamentowej?

Czy płyta przeniesie takie obciążenie punktowe czy robi się w tym miejscu stopę fundamentową?

Pzdr

Krzych

• 2 weeks później...
jeśli użyjesz bloczków isomur nie ma potrzeby ocieplać ściany fundamentowej - informacja wprost od przedstawiciela firmy

Pierwsza zasada "ciepłego budowania": nie wierz przedstawicielom handlowym. ;-)

bloczek Isomur ma podobny współczynnik przenikania co styropian, jeżeli jest wmurowany na wysokości ocieplenia podłogi to tworzy razem z nim jedną płaszcyznę. Z zewnątrz łączy się z izolacją ścian tworząc szczelną otulinę w każdym miejscu. Można oczywiście izolować i pionowo i poziomo, ale wydaje mi się że poziomo jest dużo skuteczniej (choć i drożej). Jeszcze jeden argument za ociepleniem fundamentu to, to że będzie mniej narażony na przemarzanie i wydłuży jego żywotność (ze 100 do 300 lat) :wink:
... i 20cm styro na ściany fundamentowe.

:wink: :wink:

:o no no nieźle

bloczek Isomur ma podobny współczynnik przenikania co styropian, jeżeli jest wmurowany na wysokości ocieplenia podłogi ....

A świstak siedzi ... :wink:

pzdr