zukow2 06.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 nie wiedziałem o tym.Obawiam się, że może być problem ze znalezieniem architekta w moim mieście do zrobienia takiego projektu.Ile to kosztuje?Masz jakieś namiary na kogoś do zrobienia projektu?Ile kosztowała Cię płyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 [email protected] - ze 3 miesiące go szukałem. Materiały na płyte kosztowały ok 21 tys, płyta o wymiarach 12 na 8 m. Ocieplenie 20 cm styro. Resztę znajdziesz w wątku o płycie fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 06.03.2009 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ten leier jest do ścian ponad fundament-tak mi się wydaje.Jakoś mnie nie przekonuje do końca(choć może nie mam racji bo fachowcem nie jestem). Zastosowanie: w częściach nadziemnych budynków mieszkalnych i gospodarczych do wznoszenia ścian zewnętrznych warstwowych, nośnych ścian wewnętrznych. Ja myślałem żeby ten pustak keramzytowy dać tylko jako pierwszą warstwę ściany zewnętrznej, nad fundamentem. Zasypać perlitem, a dalej już ciągnąć z silikatów. Płyta oczywiście bezdyskusyjnie będzie lepsza. Rozwiązuje choćby mostki od ścian działowych no i ciągłość ocieplenia zapewniona pod całym domem. Zastanawiam się tylko czy w połączeniu z ogrzewaniem podłogowym na parterze bezwładność ogrzewania nie będzie zbyt duża... Pzdr Krzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 06.03.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ale isomur zwykle daje się jako zwieńczenie ściany fundamentowej.Ja też daję podłogówkę.Trzeba to jeszcze zbadać.Koszty wyjdą mi ok 10tyś mniejsze przy płycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 06.03.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 coulignon, Ty naprawdę pobieraj procent od projektanta za reklamę. Ja skorzystałam, wykonanie projektu trwało ok. 2 tygodni. Przy okazji, to jaki kupiłeś styropian pod płytę - jakiej firmy (może XPS - chociaż drogo) i folię. Robiłeś lub robisz drenaż opaskowy wokół płyty?[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 06.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 magak-jakie ogrzewanie robisz?jak robi się ogrzewanie podłogowe na płycie?Styropian+rurki+beton 10cm---może być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 06.03.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 coulignon, Ty naprawdę pobieraj procent od projektanta za reklamę. Ja skorzystałam, wykonanie projektu trwało ok. 2 tygodni. Przy okazji, to jaki kupiłeś styropian pod płytę - jakiej firmy (może XPS - chociaż drogo) i folię. Robiłeś lub robisz drenaż opaskowy wokół płyty?[/b] Kurde! Dałem juz jego adres z 20 osobom! I ani procenta nie dostałem Kupiłem EPS 100 z firmy Arbet. Polecam - płyty proste, równe. Folia zwykła budowlna. Co ciekawe - dowiedziałem się że Legalatt nie daje foli - uważa że jest zbędna Drenaż robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyk123 06.03.2009 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Panowie, A jak wygląda kwestia posadowienia filara na płycie fundamentowej?Czy płyta przeniesie takie obciążenie punktowe czy robi się w tym miejscu stopę fundamentową? PzdrKrzych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 08.03.2009 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ogrzewanie będzie tradycyjne - grzejniki. Rurki będą między zbrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paseczek 16.03.2009 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 koszt jednego pustaka to 16 Euro !!! Raczej sobie ten isomur odpuszczę ale oszczędzisz na ociepleniu ściany fundamentowej więc wyjdzie połowę taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 16.03.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2009 jak oszczędzi na ociepleniu ściany????ścianę i tak trzeba docieplić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paseczek 17.03.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 jeśli użyjesz bloczków isomur nie ma potrzeby ocieplać ściany fundamentowej - informacja wprost od przedstawiciela firmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 17.03.2009 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 taaa...gdybym sprzedawał isomur tez bym tak powiedział ja mam projekt domu enerooszczednego, gdzie jest ISOMUR i 20cm styro na ściany fundamentowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 17.03.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 jeśli użyjesz bloczków isomur nie ma potrzeby ocieplać ściany fundamentowej - informacja wprost od przedstawiciela firmy Pierwsza zasada "ciepłego budowania": nie wierz przedstawicielom handlowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paseczek 17.03.2009 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 bloczek Isomur ma podobny współczynnik przenikania co styropian, jeżeli jest wmurowany na wysokości ocieplenia podłogi to tworzy razem z nim jedną płaszcyznę. Z zewnątrz łączy się z izolacją ścian tworząc szczelną otulinę w każdym miejscu. Można oczywiście izolować i pionowo i poziomo, ale wydaje mi się że poziomo jest dużo skuteczniej (choć i drożej). Jeszcze jeden argument za ociepleniem fundamentu to, to że będzie mniej narażony na przemarzanie i wydłuży jego żywotność (ze 100 do 300 lat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 17.03.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 ... i 20cm styro na ściany fundamentowe. no no nieźle bloczek Isomur ma podobny współczynnik przenikania co styropian, jeżeli jest wmurowany na wysokości ocieplenia podłogi .... A świstak siedzi ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 17.03.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 mimo tego że mam 20 styro na ściany fundamentowe i ismour zdecydowałem się na płytę.taniej i cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 17.03.2009 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 mimo tego że mam 20 styro na ściany fundamentowe i ismour zdecydowałem się na płytę.taniej i cieplej. Jaką płytę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zukow2 17.03.2009 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 http://forum.muratordom.pl/plyta-fundamentowa,t20852-180.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magak 18.03.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 zukow2, czy robisz CO i rozprowadzenie wody między zbrojeniami w płycie? Kiedy zaczynasz? Projekt płyty robił mi Wojciech S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts