Waldek78 05.03.2009 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Mam pytania:1. czy należy zgłaszać budowę takiego zadaszenia na drzwiami? http://drewmar0.republika.pl/Foto/d2.jpg 2. co na to konserwator zabytków - jemu już chyba trzeba zgłosić? Proszę o odpowiedź jak to prawnie wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 05.03.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Ponieważ nie wypełnia "to-to" żadnej definicji "budowlanej" nie podlega ani pozwoleniu, ani zgłoszeniu.Jeśli jednak ma byc zainstalowane na obiekcie zabytkowym (wpisanym do rejestru), to jest wymagana zgoda konserwatora zabytków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 05.03.2009 13:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 przeszukiwałem rejestr zabytków i tam budynek ten nie jest ujęty, jednak z tego co się orientuje to kilka lat temu (+/- 4 lata temu) stuknęła mu 100-tka.acha i część miasta w jakiej znajduje się owy budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, więc chyba bez tego konserwatora się nie obędzie co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 07.03.2009 00:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 przeszukiwałem rejestr zabytków i tam budynek ten nie jest ujęty, jednak z tego co się orientuje to kilka lat temu (+/- 4 lata temu) stuknęła mu 100-tka. acha i część miasta w jakiej znajduje się owy budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, więc chyba bez tego konserwatora się nie obędzie co? waldek, a ta chałupa jest w ogóleTwoja i pytasz się jako właściciel? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 09.03.2009 06:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 tak moja moja, tylko boję się "życzliwych" sąsiadów.wolę wiedzieć zanim zacznę cokolwiek robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.03.2009 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśli masz "bardzo życzliwych" sąsiadów i wiesz że każdy twój ruch zostanie zgłoszony gdzie trzeba to proponuje wystąpic z pismem do Starostwa żeby ci dali na papierze że na to nie potrzebujesz żadnych pozwoleń ani zgłoszeń do nikogo. I wtedy śpisz spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 09.03.2009 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 nie wiem czy są aż tak życzliwi zeby zglaszac kazdy moj ruch - po prostu dmucham na zimne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carlos1 09.03.2009 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśli masz "bardzo życzliwych" sąsiadów i wiesz że każdy twój ruch zostanie zgłoszony gdzie trzeba to proponuje wystąpic z pismem do Starostwa żeby ci dali na papierze że na to nie potrzebujesz żadnych pozwoleń ani zgłoszeń do nikogo. I wtedy śpisz spokojnie. To jest właśnie nasz kraj. Zaświadczenie że nie trzeba zezwolenia. Tego chyba nawet Mrożek by nie wymyślił Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 22.05.2009 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 acha i część miasta w jakiej znajduje się owy budynek znajduje się w strefie ochrony konserwatorskiej, więc chyba bez tego konserwatora się nie obędzie co? cześć Waldku. Jeżeli jest "strefa ochrony konserwatorskiej", oznacza to ochronę ujętą w planie miejscowym. A to z kolei oznacza, że trzeba uzgodnić to z konserwatorem w trybie opinii (sprawdź, czy nie jest tak, że cały układ urbanistyczny jest wpisany do rejestru zabytków - wtedy musiałbyś uzyskać z automatu pozwolenie konserwatorskie a potem pozw. na budowę). Termin uzyskania opinii kons. - ok. 30 dni. Budowę zaopiniowanego przez konserwatora zadaszenia trzeba zgłosić w starostwie, dołączyć wymagane dokumenty, oświadczenie, kopię opinii kons., zakres prac i co tam jeszcze starostwo wymaga. Po kolejnych 30 dniach czekania, jeżeli starostwo nie wniesie sprzeciwu, można zupełnie na legalu sobie "to to" dorobić. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waldek78 04.06.2009 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 zauważyłem pewną zależność zgłoszenia zamiaru budowy zgłasza się w starostwie tak? a w starostwie z reguły pojęcia nie mają o tzw strefach ochrony konserwatorskiej w gminach, więc wystarczy im zgłosić i konserwatora masz z głowy, masz zgodę i jest się w połowie czystym tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hojnorek 05.06.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 zauważyłem pewną zależność zgłoszenia zamiaru budowy zgłasza się w starostwie tak? a w starostwie z reguły pojęcia nie mają o tzw strefach ochrony konserwatorskiej w gminach... mają, mają jak chciałem uzyskać PnB to starostwo wysłało prośbę o opinię do konserwatora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 05.06.2009 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2009 więc wystarczy im zgłosić No właśnie, wystarczy zgłosić, a oni za 2 tygodnie przysyłają wezwanie do usunięcia braków w zgłoszeniu, tj. uzgodnienie z konserwatorem. W przeciwnym razie zgłoszenie pozostanie bez rozpatrzenia. Mają pojęcie. Niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts