A_D_I 05.03.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 WitamMój problem jest może trochę nietypowy jak na to forum. Od razu powiem, że nie mam doczynienia z budownictwem, ani nie buduję domu. Szukam jednak wszelkich informacji o betonie komórkowym do mojej pracy naukowej. Od kilku dni wertuje internet w celu zdobycia informacji. Wciąż jednak nie znajduję potrzebnej mi wiedzy.Interesują mnie bowiem wszelkie właściwości fizyko-mechaniczne (w szczególności moduł Younga) poszczególnych rodzajów betonu. Być może ktoś zna jakąś stronę internetową gdzie znajdę tego typu informacje.Dodam że poszukuję betonu o różnym stopniu porowatości i wytrzymałości na ściskanie około 100MPa.Może ktoś zna taki materiał (niekoniecznie beton) i może mi go polecić? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 05.03.2009 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 proponuje ci napisać list do producentów. Są bardzo nikłe szanse że udostępnią ci jakąś dokumentację, ale są. Jeśli piszesz coś na kształt pracy mgr to niech jeszcze do takiego listu dopisze ci się promotor - będzie lepiej wyglądało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.03.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam Mój problem jest może trochę nietypowy jak na to forum. Od razu powiem, że nie mam doczynienia z budownictwem, ani nie buduję domu. Szukam jednak wszelkich informacji o betonie komórkowym do mojej pracy naukowej. Od kilku dni wertuje internet w celu zdobycia informacji. Wciąż jednak nie znajduję potrzebnej mi wiedzy. Interesują mnie bowiem wszelkie właściwości fizyko-mechaniczne (w szczególności moduł Younga) poszczególnych rodzajów betonu. Być może ktoś zna jakąś stronę internetową gdzie znajdę tego typu informacje. Dodam że poszukuję betonu o różnym stopniu porowatości i wytrzymałości na ściskanie około 100MPa. Może ktoś zna taki materiał (niekoniecznie beton) i może mi go polecić? pozdrawiam podejmując się stworzenia "pracy naukowej" wypadałoby choć tyle wiedzieć co to jest ta biedna jednostka Paskal Pa 100 Mpa to ma beton /no może trochę mniej i raczej nie komórkowy/ tam: http://www.mamerki.com/images/8.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_D_I 05.03.2009 15:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jedno czego nie lubię na forach to fanatyczni pseudo-mędrcy, którzy są zbyt mądrzy żeby odpowiedzieć na proste pytanie. wypadałoby choć tyle wiedzieć co to jest ta biedna jednostka Paskal Pa Nie rozumiem co sugerujesz tą opdowiedzią i co to wnosi do tematu, a co do betonu który dałeś na zdjęciu to nie wiem jaką on ma wytrzymałość i nie muszę wiedzieć. Ja tylko chce wykorzystać beton jako materiał, który jako tako odpowiada moim potrzebom. Praca nie dotyczy zaś samego betonu i jak mówiłem nie jestem związny z budownictwem. Stąd też staram się uzupełnić braki wiedzy w każdy możliwy sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.03.2009 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 w normach dotyczących produkcji kostki brukowej jest dużo teorii o cemencie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_D_I 05.03.2009 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Hmm... być może znajdę tam potrzebne informacje. Szkoda tylko, że norm nie zamieszcza się w necie, ale nic to... dzięki za wskazówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.03.2009 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Jedno czego nie lubię na forach to fanatyczni pseudo-mędrcy, którzy są zbyt mądrzy żeby odpowiedzieć na proste pytanie. wypadałoby choć tyle wiedzieć co to jest ta biedna jednostka Paskal Pa Nie rozumiem co sugerujesz tą opdowiedzią i co to wnosi do tematu, a co do betonu który dałeś na zdjęciu to nie wiem jaką on ma wytrzymałość i nie muszę wiedzieć. Ja tylko chce wykorzystać beton jako materiał, który jako tako odpowiada moim potrzebom. Praca nie dotyczy zaś samego betonu i jak mówiłem nie jestem związny z budownictwem. Stąd też staram się uzupełnić braki wiedzy w każdy możliwy sposób.[/quote] Ad czerwone.... Trzeba było uważać na lekcjach fizyki.... teraz by nie trzeba uzupełniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 05.03.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Witam Mój problem jest może trochę nietypowy jak na to forum. Od razu powiem, że nie mam doczynienia z budownictwem, ani nie buduję domu. Szukam jednak wszelkich informacji o betonie komórkowym do mojej pracy naukowej. Od kilku dni wertuje internet w celu zdobycia informacji. Wciąż jednak nie znajduję potrzebnej mi wiedzy. Interesują mnie bowiem wszelkie właściwości fizyko-mechaniczne (w szczególności moduł Younga) poszczególnych rodzajów betonu. Być może ktoś zna jakąś stronę internetową gdzie znajdę tego typu informacje. Dodam że poszukuję betonu o różnym stopniu porowatości i wytrzymałości na ściskanie około 100MPa. Może ktoś zna taki materiał (niekoniecznie beton) i może mi go polecić? pozdrawiam Przyjmij E=1,8*600 zgodnie z PN-B-03002:1999 Beton komórkowy to ma tak zwykle wytrzymałości na ściskanie od 2-6 MPa. Oczywiście charakterystyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_D_I 05.03.2009 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Hmm... no tak... 2 do 6 MPa to się pokrywa z tym czego się dowiedziałem do tej pory. Znalazłem też coś takiego jak keramzytobeton, ale tam wytrzymałość też dochodzi tylko do 12MPa. Może ktoś jednak wie jak wzmocnić jeszcze trochę tę strukturę? Być może istnieje jakaś obróbka zwiekszająca wytrzymałość? Zawsze w ostateczności zostają zbrojenia, ale tego wolałbym uniknąć. Przyjmij E=1,8*600 Domyślam się, że 1.8 to jakiś stały współczynnik, ale czym jest 600 w tym wzorze? PS: Drogi użytkowniku beton44 dalej nie wiem jaki błąd chcesz mi wytknąć i nie zamierzam się z Tobą kłócić na forum. Tym nie mniej skoro już mowa o błędach to pozwolę sobie zauważyć, że skrót od jednostki paskal przyjęto pisać dużą literą. Tak samo robi się z przedrostkiem mega. Zapis powienien wyglądać więc tak: "MPa", a nie jak sam napisałeś "Mpa". A i jeszcze jedno, jeśli mówimy o jednostce (nie jej skrócie) to piszemy ją małą literą... tu nie chodzi o nazwisko Pana Pascala. Jak widzisz troszkę nauki nie zaszkodzi i Tobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 05.03.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Teraz z grubej rury: przy nazwie użytkownika masz taką instrukcję:poszukaj zanim zapytasz... no to po co zakładasz bzdurny wątek na forumo betonie komórkowym jest już jakieś 2000 wątków.. /stwierdzam rzeczywiście błędy literowe/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 05.03.2009 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Hmm... no tak... 2 do 6 MPa to się pokrywa z tym czego się dowiedziałem do tej pory. Znalazłem też coś takiego jak keramzytobeton, ale tam wytrzymałość też dochodzi tylko do 12MPa. Może ktoś jednak wie jak wzmocnić jeszcze trochę tę strukturę? Być może istnieje jakaś obróbka zwiekszająca wytrzymałość? Zawsze w ostateczności zostają zbrojenia, ale tego wolałbym uniknąć. Przyjmij E=1,8*600 Domyślam się, że 1.8 to jakiś stały współczynnik, ale czym jest 600 w tym wzorze? PS: Drogi użytkowniku beton44 dalej nie wiem jaki błąd chcesz mi wytknąć i nie zamierzam się z Tobą kłócić na forum. Tym nie mniej skoro już mowa o błędach to pozwolę sobie zauważyć, że skrót od jednostki paskal przyjęto pisać dużą literą. Tak samo robi się z przedrostkiem mega. Zapis powienien wyglądać więc tak: "MPa", a nie jak sam napisałeś "Mpa". A i jeszcze jedno, jeśli mówimy o jednostce (nie jej skrócie) to piszemy ją małą literą... tu nie chodzi o nazwisko Pana Pascala. Jak widzisz troszkę nauki nie zaszkodzi i Tobie. 1,8 to wytzrymałość charakterystyczna muru na ściskanie 600 cecha sprężystości muru Nie ma mocniejszych gazobetonów bo to wynika z ich struktury i składu - struktura to przede wszystkim powietrze stąd mała wytzrymałość na ściskanie. Są betony lekkie o znacznie lepszych parametrach w zakresie wytrzymałości ale to już nie jest gazobeton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_D_I 05.03.2009 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Są betony lekkie o znacznie lepszych parametrach w zakresie wytrzymałości Możesz jakieś zaproponować? Tak w granicach wytrzymałości właśnie około 100MPa. Wcale nie musi być gazobeton Byłbym wdzięczny za jakiś trop. Jak mówiłem w tych sprawach jestem laikiem, a jak wertuje internet to te wszystkie rodzaje (pianobeton, gazobeton, styrobeton, trocinobeton... itd. itp.) już zaczynają mi się mieszać poszukaj zanim zapytasz... nie można było tak od razu powiedzieć o co chodzi Ja jestem człowiek ugodowy i jakoś bym się wytłumaczył, ale nie lubię jak wytyka mi się coś co nie jest prawdą. Poza tym każdy może się pomylić Jeśli by to mnie dotyczyło to chętnie przyjąłbym poprawkę Wątek założyłem bo uznałem, że takiego postu nie było. Wiem, że inne dotyczyły poniekąd tego problemu, ale z punktu widzenia budownictwa. Mnie natomiast nie interesują właściwości cieplne czy też ewentualna promieniotwórczość betonu. Chodzi mi w szczególności o moduł Younga, gęstość i może jeszcze prędkość dźwięku w tym materiale, ale to już inna historia pozdrawiam i bez urazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A_D_I 12.03.2009 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Pomyślałem, że odnowię posta, ale już w innym celu niż go zakładałem Znalazłem kilka cennych informacji i przyszło mi do głowy, że przydadzą się one komuś kto ma podobny problem. Otóż odkryłem, że do "tradycyjnych" betonów można stosować różne domieszki zmieniające ich właściwości w dość dużym zakresie. To tzw. superplastyfikatory jak np. żywica. Idąc tym tropem... istnieją bardzo wytrzymałe rodzaje betonów (RPC) o wytrzymałościach nawet do 800MPa. Są to tzw. betony wysokiej wytrzymałości BWW. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts