Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

luksfery w gara?u

izat

Recommended Posts

Doki, za to doznania estetyczne mogą być "lepsze", czy jak kto woli "wyższe" dzięki nawiązaniu do kolorystyki elewacji lub wnętrza...

Niestety za doznania często trzeba płacić :p

Stara zasada architektow: form follows function. Najpierw funkcja, potem estetyka. W wypadku kolorowych luksfer nie tylko placisz wiecej za same luksfery, ale masz tez gorsze, bo podkolorowane i mniej intensywne, swiatlo w garazu.

Stad moje pytanie.

Doki, nie ograniczaj architektury do funkcjonalizmu. To niewątpliwie ważny nurt, ale nie jedyny... Pomyśl o Hundentwaserze, Piano i innych, którzy często estetykę stawiali przed funkcjonalnością (kto raz zwiedził Kunsthaus w Wiedniu potykając się na posadzkach wymyślonych przez Hundertwassera, ten wie o co mi chodzi).

Pozdrowienia

Doki, nie ograniczaj architektury do funkcjonalizmu. To niewątpliwie ważny nurt, ale nie jedyny... Pomyśl o Hundentwaserze, Piano i innych, którzy często estetykę stawiali przed funkcjonalnością (kto raz zwiedził Kunsthaus w Wiedniu potykając się na posadzkach wymyślonych przez Hundertwassera, ten wie o co mi chodzi).

Pozdrowienia

Ale powinien byc jedyny, IMHO.

Wiem, ze funkcjonalizm nie jest krolem- jeszcze. Sam musialem stoczyc pare potyczek z naszymi architektami, ja w imie funkcji, oni w imie estetyki.

Doki, z całym szacunkiem, ale jeśliby funkcjonalizm o wszystkim miał decydować w architekturze, to następne generacje moich kolegów po fachu nie miałoby się czym zajmować - jestem historykiem sztuki zajmującym się architekturą. Poza tym weź pod uwagę, że dla niektórych względy estetyczne mają wyższą wartość, aniżeli skrajny funkcjonalizm. Sam chciałem doświetlić łazienkę błękitnymi luksferami - tyle tylko, że nie znalazłem żadnych z pęcherzykami powietrza w tym kolorze, tzn. firma vitroarredo z Florencji robi takie, pewnie także wenecka huta szkła artystycznego na Murano podjęła by się tego zadania, ale na to mi kasiorki nie staje :-? .

Nie pomyśl znowu, że jestem zwolennikiem barokokowych projektów naszych biur architektonicznych - krew mnie zalewa, jak widze te kolonie nowo wybudowanych współczesnych historyzmów na niedopasowanych wielkością do skali obiektu działkach - takie szlacheckie dworki oddalone od siebie o 7 - 8 metrów, pariodiujące "my home is my castle"...

Jednak moim zdaniem nawet dom powienien stanowić harmonię walorów estetycznych i użytkowych - z przewagą jednych lub drugich zależnie od gustu inwestora...

Tak jak ja Tobie nie odmawiam prawa do podporządkowywania formy funckcji, ty nie odmawiaj innym prawa do podporządkowywania funkcji formie :wink:

Pozdrowienia

Tak jak ja Tobie nie odmawiam prawa do podporządkowywania formy funckcji, ty nie odmawiaj innym prawa do podporządkowywania funkcji formie :wink:

Pozdrowienia

W porzadku. Mysle, ze to nie bedzie na razie moj problem, bo mieszkam juz na swoim. Ale byl czas, gdy chcialem kupic dom i frustrujace bylo ogladanie domow, ktorych wlasciciel podporzadkowal funkcje swojemu poczuciu estetyki. Szybko przeliczalem ile bedzie kosztowalo odkrecenie tego, dodawalem otrzymana liczbe do ceny i odstepowalem od negocjacji.

Peace and love. 8)

Kolorowe są "lepsze" (w cudzysłowie) gdyż mogą pełnić również walory estetyczne a przecież każdy z nas woli "życie kolorowe, usłane różami..." a nie zwykłe szare, ponure.

... sam chciałem doświetlić łazienkę błękitnymi luksferami - tyle tylko, że nie znalazłem żadnych z pęcherzykami powietrza w tym kolorze, tzn. firma vitroarredo z Florencji robi takie, pewnie także wenecka huta szkła artystycznego na Murano podjęła by się tego zadania, ale na to mi kasiorki nie staje ...

No może w garażu nie bardzo pasują luksfery żólte, czerwone czy niebieskie no może gdy ktoś odpowiednio je wkomponuje w cały budynek. Po drugie większość z inwestorów (choć nie wszyscy) przelicza cenę wartą tej estetyki nad funkcjonalnością.

Sam dochodzę często do kompromisów (nieraz kosztownych). Chciałbym w naszym domku wybudować jedną ścianę (nośną) z cegły nieotynkowanej i wiem, że takie posunięcie ma wiele wad (koszt kilka a nawet kilkanaście razy większy od tradycyjnej, problem ze zbieraniem kurzu w szczelinach ...) ale z Żonką postawiliśmy na estetykę. Na ścianie będzie kominek (nazwiemy go Malbork) i mnóstwo zdjęć Cz-B taken by me.

Pozdrawiam Wszystkich tych, którzy dostrzegają piękno... i pozostałych również :wink: .

Co sądzicie o luksferach w garażu zamiast zwykłych okien? Dzięki temu można zmniejszyć odległość od granicy działki.

A ja mam pytanie: z formalnego punktu widzenia co to jest "luksfera" ? Czy jeśli w ścianie zamiast normalnego okna zainstaluję na stałe taflę ze szkła (bez możliwości otwierania), to będzie to traktowane jak luksfera (dzięki której mogę posadowić budynek bliżej granicy działki) ?

... z formalnego punktu widzenia co to jest "luksfera" ?

Tomek_J popierwsze to wpisz w jakąkolwiek przeglądarkę "luksfery" i dowiesz się jak wyglądają a co się zaś tyczy :

Czy jeśli w ścianie zamiast normalnego okna zainstaluję na stałe taflę ze szkła (bez możliwości otwierania), to będzie to traktowane jak luksfera (dzięki której mogę posadowić budynek bliżej granicy działki) ?

Po drugie: jeżeli już to takie okno musi być nieprzezroczyste. W sprzedaży są specjalne okna matowe (lub mleczne) ale co do fromalności prawnych takiego rozwiązania to do końca nie jestem pewien.

Wakmen, sorki, ale odpowiedź "wpisz w jakąkolwiek przeglądarkę" nie jest żadną odpowiedzią. Zanim napisałem na to forum szukałem informacji w sieci i po przejrzeniu dużej części z ok. 150 linków nie znalazłem odpowiedzi. Więc skoro znasz miejsca, gdzie można się dowiedzieć tego, o co pytam, to może po prostu podasz stosowny odsyłacz ?

Ponadto wystarczy przejść się do pierwszej leprzej Castoramy, czy OBI (przepraszam za użycie takiego brzydkiego słowa ! :wink: ) by stwierdzić, że istnieją luksfery doskonale przezroczyste. Czy możesz podać z czego wynika wzmiankowany przez Ciebie obowiązek nieprzezroczystości ? Z góry dziękuję za odpowiedź.