rakgrzech 05.03.2009 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Co myślicie o listwach przyokiennych? Chciałbym je zastosować lecz martwi mie to, że dostępne są tylko białe. Czy ta listwa jest widoczna po zakończeniu prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 05.03.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Co myślicie o listwach przyokiennych? Chciałbym je zastosować lecz martwi mie to, że dostępne są tylko białe. Czy ta listwa jest widoczna po zakończeniu prac? O jakich listwach konkretnie piszesz? Przyokiennych, czy podokiennych ?? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rakgrzech 05.03.2009 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Przyokienych npKod: MA-6470Listwa przyokienna PCV - 9 z siatką Listwa do okien i drzwi stosowana przy systemach dociepleń . Przyklejana do ościeży okien i drzwi zapobiega powstawaniu rys i pęknięć na styku . Zabezpiecza ramy okien przed zabrudzeniem w czasie robòt tynkarskich. Skrzydełka profilu posiada taśmę klejącą na która naklejamy folię zabezpieczającą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.03.2009 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ... Zabezpiecza ramy okien przed zabrudzeniem w czasie robòt tynkarskich ... ... lecz martwi mie to, że dostępne są tylko białe ... w głowach wam sie poprzewracało ... p.s. jesli to ma byc zabezpieczenie wyłącznie na czas robót to jakie znaczenie ma kolor ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 06.03.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Czesc.Osobiscie uwazam, ze listwy przyokienne wygladaja b. dobrze.Nie spelniaja one tylko roli ochrony (czesciowej) przed peknieciami, ale dla mnie maja duze walory estetyczne - po zerwaniu czesci zabezpieczajacej, masz widoczny tylko waski pasek i masz b. rowna szpalete. Polecalbym zastosowanie listew z siatka - min. drozsze.Aha, i nie spotkalem sie jeszcze z innym kolorem niz bialy - ale naprawde fajnie to wyglada.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymoszkowa 06.03.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Brzoza, miarkuj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 06.03.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 brzoza - pozostawię twa uwag bez komentarzaListwy tynkarskie do ościeżnic maja same zalety - jedna wadę - kosztująAle cóż to za koszt średnio obwód okien w domku to ok 100 mb co daje ok 60 mb tynków na ościeżach. Koszt listwy to ok 8 pln.1mb. Dla 480 a właściwie 960 pln (gdyż jak już robić dobrze to wypada zastosować je także na zewnątrz) warto później mieć kłopoty ze spękaniami? Oczywiście zaraz usłyszę ze temu nie popękało ze tamtemu ale faktem jest ze pęka i to nagminnie w ciągu pierwszych kilku lat od zamieszkaniaNie dość ze można uzyskać równomierne odległości od okna - to walor estetycznyale najważniejszy jest inny - tworzą dylatacje umożliwiającą swobodny ruch okna w tynku. Zapobiega to dość częstemu zjawisku pękania tynku w tym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 08.03.2009 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 brzoza - pozostawię twa uwag bez komentarza Listwy tynkarskie do ościeżnic maja same zalety - jedna wadę - kosztują Ale cóż to za koszt średnio obwód okien w domku to ok 100 mb co daje ok 60 mb tynków na ościeżach. Koszt listwy to ok 8 pln.1mb. Dla 480 a właściwie 960 pln (gdyż jak już robić dobrze to wypada zastosować je także na zewnątrz) warto później mieć kłopoty ze spękaniami? Oczywiście zaraz usłyszę ze temu nie popękało ze tamtemu ale faktem jest ze pęka i to nagminnie w ciągu pierwszych kilku lat od zamieszkania Nie dość ze można uzyskać równomierne odległości od okna - to walor estetyczny ale najważniejszy jest inny - tworzą dylatacje umożliwiającą swobodny ruch okna w tynku. Zapobiega to dość częstemu zjawisku pękania tynku w tym miejscu Czesc. Co do tej ceny - mam oferte na 4zl mb. listwa przyokienna bez siatki i jakies 5 zl za listwe z siatka - tez mb. Co prawda nie jest to listwa oryginalana z Protektora, czy tez Rendersystemu (nawet nie wiem, kto je oryginalanie produkuje Ale produkt z zakladu pod Wawa:) A, ze trzeba wspierac polskie zaklady pracy - wiec kupuje ja u nich Pozdrawiam Ps. co do jakosci - jest naprawde min. roznica miedzy oryginalem a listwa dyl. z wawy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 08.03.2009 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Co myślicie o listwach przyokiennych? Chciałbym je zastosować lecz martwi mie to, że dostępne są tylko białe. Czy ta listwa jest widoczna po zakończeniu prac?A czy tego się nie da później zamalować malując ściany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 08.03.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 da się, to się zamalowuje bez kłopotu nie widziałem listew z siatka mowie o takich listwach => http://images32.fotosik.pl/448/935616a4c8438380m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.03.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja u siebie zastosowałem takie listwy przy tynkach wewnętrznych. Ramy okienne od wewnątrz mam białe i tak też myślę pomalować glify (lepsze doświetlenie wnętrza, bo biały kolor najlepiej odbija światło). Efekt jest rewelacyjny! Idealne wykończenie przy ramie okiennej i nie muszę cudować z silikonem, czy akrylem. Jeśli ktoś chce zobaczyć na żywo jak to wygląda i jest w ok. Sochaczewa/Teresina, to zapraszam Tylko proszę o wcześniejsze info, żebym mógł dotrzeć na miejsce i otworzyć budynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 08.03.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 da się, to się zamalowuje bez kłopotu nie widziałem listew z siatka mowie o takich listwach => http://images32.fotosik.pl/448/935616a4c8438380m.jpg Sa, sa -na pewno Siatka idzie od apolajstra w strone naroznika: wiec dajac jeszcze jedna siatke miedzy naroznikiem a listwa dylatycyjna przyokienna (przykrywajaca skrzydlo naroznika) eliminujemy mozliwosc pekniec no, do 99,9 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mi tam i tak popękało. Tylko nie na styku tynk-okno a tynk-listwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rucek 11.03.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czesc. No i wlasnie to jest ta 0,1 % Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 11.03.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Ja wydałem 420 zł na te listwy. Przygłupy - tynkarze pierwszy raz coś takiego montowali. Oczywiście filozofia żadna, ale tych kretynów to przerosło. Zatynkowali zrobili nierówno. Przyszli goście od gładzi, zapaćkali je szpachlą. Efekt jest taki że listew nie widać bo są schowane pod warstwą tynku i szpachli. Szpalety przy oknach pękają a ja jestem 420 zł do tyłu. Jaki z tego morał: zanim kupisz zapytaj tynkarzy czy coś takiego montowali i obrabiali. Jak nie - daj sobie spokój lub zmień tynkarzy.Kryzys jest więc wybór w wykonawcach będzie trochę większy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2009 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Jaki z tego morał: zanim kupisz zapytaj tynkarzy czy coś takiego montowali i obrabiali. Jak nie - daj sobie spokój lub zmień tynkarzy. Kryzys jest więc wybór w wykonawcach będzie trochę większy. No właśnie moi tynkarze sami zaproponowali żeby takie listwy dać. Sam nie wiedziałem, że coś takiego jest dostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz_si 11.03.2009 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 No właśnie moi tynkarze sami zaproponowali żeby takie listwy dać. Sam nie wiedziałem, że coś takiego jest dostępne. W takim razie moim zdaniem warto, o ile zrobią do dobrze. Ja sobie będę musiał to akrylować teraz, a akryl jak to akryl potem odłazi i brzydko wykląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.03.2009 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 U mnie też tynkarze sami zaproponowali. Koszt listew u mnie (wewnętrznych) wyszedł 460zł (1zł od metra kw tynków liczyli). Ja mam nieco inną listwę - styk okna z tynkiem jest dodatkowo osłonięty taką miękką lamelką listwy, przez co wygląda to na prawdę elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urszulak 11.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A czy mógł by ktoś wrzucić fotki z bliska jak mają te taśmy wyglądać po zamontowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 11.03.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A czy mógł by ktoś wrzucić fotki z bliska jak mają te taśmy wyglądać po zamontowaniu? Jeśli chodzi o wewnętrzne wykończenie, to u mnie wygląda to tak: http://2.bp.blogspot.com/_4STjwinLOH8/Sa-p8EUc-5I/AAAAAAAAAnc/o84_ofGOHM8/s200/as6301473.jpg Tylko, jak pisałem wyżej, ja mam listwę z dodatkową lamelką osłaniającą, przez co wychodzi mi taki ładny, zlicowany kąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts