Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

listwy przyokienne

Recommended Posts

Listwy mają same zalety.

Jeeśli komuś specjaliści tak pomontowali , że popękało - niech suię nie martwi. To nie są wywalone pieniądze !

FUNKCJONALNIE LISTWA SPEŁNILA ZADANIE - nie spełniła optycznie.

Najważniejsze - jest szczelne połączenie.

Cxzy listwa z siatką czy bez - technicznie jest bez znaczenai - bez siatki wymaga więcej pracy i uwagi. Ale to nie problem inwestora, lecz wykonawcy.

Najlepsze i najdroższe listwy są firmy APU.

Pełne rysunki montażu są na stronach http://www.apu.ch

• 1 month później...
Polecam,polecam.

Bardzo estetyczne,czyste,równe wykończenie tynków.

Biały kolor nie przeszkadza-mam ciemne okna, jak dla mnie OK.

Myślę, że to stanie się standardem.

Sorry ale jeszcze raz dopytam piszesz o tynkach wewnętrznych

bo teraz znalazłem listy APU w HPI Polska ale tam są tylko rysunki do ocieplenia i tynków zewnętrznych.

http://www.hpi-polska.pl/docieplenia.htm

Polecam,polecam.

Bardzo estetyczne,czyste,równe wykończenie tynków.

Biały kolor nie przeszkadza-mam ciemne okna, jak dla mnie OK.

Myślę, że to stanie się standardem.

Sorry ale jeszcze raz dopytam piszesz o tynkach wewnętrznych

bo teraz znalazłem listy APU w HPI Polska ale tam są tylko rysunki do ocieplenia i tynków zewnętrznych.

http://www.hpi-polska.pl/docieplenia.htm

Tak, moje doświadczenia są z tynków wewnętrznych. Drewniane okna, listwa z tworzywa-widoczna na ok 3mm.

Właśnie dzwoniłem i dowiedziałem się, że moi tynkarze (górale) stosują je także na zewnątrz. Też skorzystam :D

Co myślicie o listwach przyokiennych? Chciałbym je zastosować lecz martwi mie to, że dostępne są tylko białe. Czy ta listwa jest widoczna po zakończeniu prac?
A czy tego się nie da później zamalować malując ściany?

Te listwy są tylko w kolorze białym tak więc najlepiej ścianę wokół okien pomalować na biało. Wtedy nie widać czy pomalowało się farbą listwę.

Jeśli zamaluje się tą listwę innym kolorem farby niż biały, to w początkowym efekcie ładnie przyjmie i pokryje ale w efekcie końcowym farba na listwie popęka i będzie odłazić. Wiem z własnego doświadczenia, dlatego polecam malować białą farbą ścianą przy oknie.

Co do malowania, to fakt - ciężko ją trwale zamalować i jeśli ktoś chce mieć ją niewidoczną, to musi pomalować ścianki przy glifie na biało.

Aczkolwiek przy jasnym kolorze elewacji i obserwacji z daleka listwa się zlewa z elewacją i prawie jej nie widać.

Z drugiej strony ja wolę mieć białe, równe listewki widoczne, niż krzywe i poszarpane pęknięcie, gdzie włażą robale i w ogóle zbiera się syf :)

• 2 years później...

U mnie styki okno-mur wewnątrz domu w niektórych oknach popekały, choć były akrylowane. I tak sobie myślę czy mozna by w te narożniki okien dać listwy ozdobne ze styropianu (są różne wzory) szer. 1 cm , półokrągłe. Takie listwy i ociepliłyby styki okna z murem i nadają estetyczny wygląd. Czy zdałoby to egzamin???

http://www.leroymerlin.pl/multimedia-storage/0c/3c/7f52574b9f99fce6a4d362778377-40330605_d.jpg

Edytowane przez teresab

• 1 year później...
  • 1 month później...