Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proponuję użyć wacików nasączonych niebarwionym alkoholem. Delikatnie pocierać, nie dociskać, czynności powtórzyć. Nie odkładaj czyszczenia na przyszłość. Każda plama im starsza tym trudniejsza do usunięcia.
W sklepie Komfort, może też gdzie indziej, mają takie saszetki ze ściereczkami nasączonymi jakimś środkiem do czyszczenia zabrudzeń. My taką kupiliśmy przy okazji zakupu wykładziny ale może nadają się też do czyszczenia innych materiałów. Musiałabyś sprawdzić!
A ja szukajac ostatniu zupelnie czegos innego w Casto trafilem na plyn do usuwania m.in.wlasnie takich plam z mebli tapicetowanych,skorzanych ,czy ubran. Tak bynajmniej bylo na nim napisane,nie kupowalem wiec i nie testowalem.
Czytałam że niektórzy zachwalają sobie chusteczki nawilżane (takie dla dzieci) :D No i spirytus, szare mydło, lakier do włosów.. Trzeba próbować ;)

z chusteczkami - potwierdzam, ale tylko firmy Pampers. np Nivea już tak nie zmywają.

może spróbuj gdzies w niewidocznym miejscu przemyć zmywaczem do paznokci - długopis mu sie podda, ale nie wiem czy ekoskóra też nie :-?

• 7 months później...
Ja ze zwykłych mebli skórzanych starłam wacikiem nasączonym zwykłym spirytusem salicylowym.

po jakimś czasie czy od razu? nie powstały żadne odbarwienia czy inne plamki?

dziewczyny w wątku sprzatajacym....polecały "magiczną gąbkę" Jana Niezbędnego.

wprawdzie nie na długopisie,ale na fugach ją przetestowałam.........fugi zrobiły się jasne... :o