r.tyrman 05.03.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Proszę o wszelkie sugestie na temat sposobów układania intalacji elektrycznej w ścianach konstrukcji szkieletowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 05.03.2009 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 jesteś elektrykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 05.03.2009 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 Nie nie jestem elektrykiem. Jestem "inwestorem biedakiem" lub "pasjonatem modernizującym dom". Z tego co widzę to ty retrofood jesteś. Podpowiedz mi jak to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 05.03.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2009 sugestia... wez elektryka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 06.03.2009 13:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 OK. Widzę że nie ma chętnych do podzielenia się doświadczeniem. To może kilka szczegółowych pytań: pojedyńcze przewody w peszlach czy DYty? Jeśli tak to peszle (jak je mocować)czy PCV? Obwody zasilające gniazda poprowadzone górą czy można dołem (łączenia w głębokich puszkach)? A teraz ad vocem XiFF: do tej pory (budynek parterowy 240m2,stan surowy zamknięty, ocieplony,instalacja wodna,kanalizacyjna, CO podłogowe) zaoszczędziłem na podróż do okoła świata. jak skończe budowę to pojadę razem z żoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pit79 06.03.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja nie jestem elektrykiem a instalacje zrobiłem sam.Najpierw musisz sie spotkac z jakimś elektrykiem, najlepiej zaprzyjaznionym. Ja tak zrobiłem, zrobilismy projekt bo nie było. potem on rozpisał mi co mam kupic do rozdzieli , i jak tłukowi wytłumaczył co i jak podłączać. Wszystkie kable ciąnąłem w peszlu. 1 peszel 1 kabel. Wszystko jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xiff 06.03.2009 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 no to szerokiej drogi.. oczywiscie jak bedziesz mial czas ja tez robie sam i juz mi sie chyba nie chce... zostawie sobie tylko co fajniejsze kąski z roboty, ale dosc mam juz tynkow, gladzi, kucia itp... sorki ze sieje jakis dekadentyzm ale jakos sie ostatnio nie moge zebrac zeby pomalowac gotowy pokoj i sie przeprowadzic.. powodzenia... p.s. swoja instalacje tez robilem sam, mam uprawnienia, ale ta instalacja byla moja pierwsza ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 06.03.2009 22:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Oczywi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 06.03.2009 23:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Oczywiście z z podróżami to przenośnia (żeby nie mówić o pieniądzach). Ja powoli kończę zimową przerwę. Odpoczołem i już mi się chce coś zrobić. Teraz czeka mnie elektryka, a tego trochę się boję chcę okablować dom pod alarm, TV i przyszłą inteligencję EIB. Trochę dużo nowych tematów. Narazie siedzę i obmyślam jak to wszydtko logicznie rozprowadzić i chyba masz rację bez znajomego elektryka się nie obędzie. Ale liczę też na doświadczonych forumowiczów.javascript:emoticon('') Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 08.03.2009 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 O ile poprzednie instalacje zawsze mogłeś zrobić sobie sam, ( podpatrując instalacje w innych domach) o tyle z instalacją elektryczną jest taki problem, ze analogia tutaj nie działa. Albo masz jakieś doświadczenie w tej branży, albo naprawdę się tego nie chwytaj. O ile z prostą instalacją elektryczną, na pewno dałbyś sobie radę, to z tymi wszystkimi pozostałymi blado to widzę- piszesz że chciałbyś mieć EiB- a czy wiesz że jeden aktor kosztuje ok. 1000 zł? a program aby to zaprogramować to koszt chyba 2 000 Euro, więc życzę powodzenia. To samo się tyczy instalacji alarmowej- bez projektu ani rusz- przynajmniej na odległość. Oprócz tego Jak już robić takie bajery- zintegrowane sterowanie- radzę zwrócić się do kogoś kto ma już jakie takie doświadczenie... Mój kolega zajmuje się takimi sprawami, jak chcesz to Cię z nim skontaktuję. Ma jakieś doświadczenie i mógłby na ten temat mówić godzinami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 08.03.2009 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 całą instalację montuj w puszkach samogasnących i w peszlu samogasnącym. musi być szczelnie.i cos jeszcze izolacja przewodów jakie będziesz kupował na 750V żeby była. zastosuj w tablicy bezpiecznikowej wyłączniki różnicowo prądowe obowiązkowo.a jeśli chcesz spać spokojnie to konsultuj wszystko co robisz z jakimś zaprzyjaźnionym elektrykiem - praktykiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 08.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 a swoją droga oglądałam niedawno taki film dokumentalny z przebudowy domu drewnianego w anglii. i zgroza mnie ogarnęła jak zobaczyłam instalacje elektryczną przeciąganą na żywca przez wiercone krokwie i legary.masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 08.03.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 a swoją droga oglądałam niedawno taki film dokumentalny z przebudowy domu drewnianego w anglii. i zgroza mnie ogarnęła jak zobaczyłam instalacje elektryczną przeciąganą na żywca przez wiercone krokwie i legary.masakra. Tak tylko tamte kable były YntksY. Tzn. unieupalnione, a poza tym akurat to co pokazywali to prawdopodobnie były kable sterownicze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.03.2009 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Chcę się poprostu dowiedzieć jak technicznie wykonać instalacje elektryczną w domu szkieletowym. Konkretnie: szkielet ściany z kantówek 15na7 cm.wypełniony płytą z wełny mineralnej (15cm. grubości gęsta). Paraizolacja i płyta K-G. Jak mocować peszel w pionach? Jak prowadzić peszle w poziomie aby nie skomplikować sobie układania wełny? Jak uzyskać szczelność instalacji i ścian? Czy pod puszki montować wzmocnienia (np. z OSB)? Jaka powinna być kolejność prac? Itp. Będę wdzięczny za każdą fachową poradę.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elli3 09.03.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 kup peszla w który wchodzi tylko jeden przewód i prowadź pojedynczo.puszki samogasnące do płyt K-G. jak będą do karton gipsu to nie musisz ich niczym wzmacniać tylko wierć otwory pod puszki koronką do K-G i na wymiar to wszystko bedzie pasowało.przewody kup okrągłe i końce peszla przez dławiki do puszek.łącz wszystko na złączki skręcane a nie na WAGO.nie ma złotego środka na prowadzenie peszli.do mocowania peszli są takie specjalne plastikowe zaciski jak do rurek PVC ale nie musisz ich stosować można poradzić sobie i bez tego.i zastanów się nad ociepleniem ekofibrem a nie wełną mineralną.koszty podobne, ale jakość o niebo lepsza i dużo cieplej zimą a chłodniej latem. :powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DezerterZRadomia 10.03.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Czesc Ja tez mam domek drewniany ocieplany welna i wykonczony od wewnatrz plytami g-k. Sam zrobilem u siebie instalacje elektryczna (calosc tzn. kable, gniazda, wlaczniki, oprawki, wyposazenie rozdzielnicy) i czesciowo alarmowa (kable, czujki, sygnalizatory, natomiast montaz i pierwsze zaprogramowanie centrali i modulu gsm zlecilem fachowcom). Troche czasu mi to zajelo, ale wszystko dziala mi tak jak sobie zaplanowalem, a satysfakcja z samodzielnego wykonania ...BEZCENNA Poki co nie mialem zadnej awarii, a instalacja jest przygotowana do dowolnej rozbudowy (duuuzo pustego peszla, calosc w formie gwiazdy do rozdzielni, w rozdzielni tez duuuzo wolnego miejsca). Skoro zadales pytanie "Jak prowadzić peszle w poziomie aby nie skomplikować sobie układania wełny?" to zakladam ze na razie masz szkielet niewypleniony welna. Z kolei do XiFF-a napisales ze masz stan surowy zamkniety, OCIEPLONY. Napisz w jakim dokladnie stanie masz ocieplenie budynku i jak zamierzasz wykonczyc szkielet z zewnatrz. Generalnie wychodze z zalozenia, ze dobre ocieplenie budynku to absolutna podstawa. Szkielet drewniany o grubosci 15 cm wypelnilem w calosci welna o grubosci 15 cm. Do szkieletu drewnianego przykrecilem szkielet stalowy (wieszaki ESy + profile CD60 i UD30), i wlasnie w tym stalowym szkielecie umiescilem wszystkie instalacje a wolne przestrzenie wypelnilem welna. Do profili stalowych przykleilem opozniacz pary i na to plyty g-k. Instalacje (elektryczna/alarm/rtv-sat) prowadzilem w peszlu (rura karbowana z pilotem, samogasnaca, wymiary zaleznie od rodzaju kabla). Peszel mocowalem do szkieletu drewnianego za pomoca uchwytow paskowych (uchwyt paskowy zaciskowy UP-z 38 przykrecany wkretem do drewna, producent: Elektro-Plast Opatowek). Oczywiscie zachowalem podstawowe zasady takie jak: prowadzenie kabli pionowo i poziomo (nigdy na ukos), gniazdka na wysokosci 30 cm od koncowej podlogi (w lazienkach na wysokosci 140 cm od podlogi), wlaczniki na wysokosci 140 cm od podlogi). Do gniazdek dalem przewod YDYp 3x2.5, ale moze tez byc oczywiscie okragly (YDY), do wlacznikow i zarowek YDYp 3x1.5, do alarmu YTDY 8x0.5. Mam jedna rozdzielnice i 4 puszki laczeniowe. I tak np. od rozdzielnicy do puszki laczeniowej w gabinecie na poddaszu ida m.in. 3 przewody YDYp 3x1.5, od puszki ida przewody YDY 3x1.5 do zarowek i wlacznikow w 3 pomieszceniach na poddaszu. W puszcze laczeniowej (jak sama nazwa wskazuje) zrobilem odpowiednie polaczenia przewodow. Od rozdzielnicy do puszek laczeniowych poprowadzilem sporo pustego peszla. Jezeli bedzie taka potrzeba to wszystkie gniazdka, wlaczniki, oprawki bede mogl podlaczyc bezposrednio do rozdzielnicy czyli uzyskac instalacje elektryczna w formie gwiazdy. Mam tez sporo pustego peszla poprowadzonego w miejsca, w ktorych w przyszlosci planuje zamontowac puszki instalacyjne pod dodatkowe gniazdka, wlaczniki itd. W chwili obecnej sterowanie oswietleniem jest standardowe czyli poprzez zwykle przyciski klawiszowe. W przyszlosci (mam nadzieje niedalekiej) planuje wlaczniki standardowe zamienic na dzwonkowe (w tych co mam wystarczy wstawic sprezynke) i zrobic sterowanie oswieleniem na przekaznikach bistabilnych, ktore bede mogl zalaczac rowniez poprzez centrale alarmowa. Po to poprowadzilem sporo pustego peszla ze skrzynki z centrala alarmowa do rozdzielnicy od instalacji elektrycznej. Co do pytania o wzmocnienia (np. z plyty OSB). Ja robilem takie wzmocnienia pod gniazdka. Dzieci/mlodziez maja tendencje do wyciagania kabla np. od odkurzacza na sile ciagnac za kabel a nie wtyczke, bez przytrzymywania ramki gniazdka. Pamietam jak wygladaly (czytaj: wisialy) gniazdka z przewodami na wierzchu w rodzinnym mieszkaniu w bloku (mam 4 rodzenstwa). Pod wlaczniki wzmocnien nie robilem, bo za wlaczniki sie nie ciagnie, tylko naciska sie klawisze Wracajac do sprawy szkieletow i prowadzenia peszla, napisalem jak zrobilem u siebie, czyli na szkielet drewniany nalozylem szkielet stalowy, i w grubosci tego stalowego umiescilem instalacje. Ty pewnie planowales plyty g-k przykrecic bezposrednio do szkieletu drewnianego. Prawda to? Jezeli tak, to musialbys w belkach tworzacych szkielet wycinac otwory na instalacje, a to trzeba zrobic z glowa, zeby nie oslabic za bardzo szkieletu, poza tym tracisz wtedy na grubosci ocieplenia, bo instalacje trzebia "schowac" w welnie. Ja wolalem wydac troche grosza na wieszaki i profile stalowe, a miec dobre ocieplenie na calej ciaglosci scian. To, ze stracilem troche powierzchni uzytkowej w pomieszceniach tez bylo do przelkniecia. Wolne przestrzenie w szkielecie stalowym rowniez wypelnilem welna, wiec miejscowo mam 20 cm welny. Szkielet stalowy zrobilem sam (wydalem wiec na material, a zaoszczedzilem na robociznie), lacznie z wyplenianiem welna (obydwu szkieletow), foliami (wiatroizolacja ze szczelina wentylacyjna i opozniacz pary), oraz kreceniem plyt g-k. Do szpachlowania wzialem juz fachowcow. Wow! Ale sie rozpisalem. Na razie tyle, jake bedziesz mial pytania to wal smialo! Z pozdrowieniami Dezerter PS. Z zawodu jestem samodzielnym ksiegowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 10.03.2009 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Modernizuję i przemianowuję na mieszkalny budynek socjalny po ośrodku wypoczynkowym nad Liswartą. Oryginalne ściany(kant.10na10, wełna5cm, K-G, dykta i siding) wzmocniłem od wewnątrz j.w. Z zewnątrz dałem OSB22 i styropian10. W sumie w ścianach zewnętrznych będzie 30cm. ocieplenia. W ścianach wewnętrznych będzie 15 cm. wygłuszenia wełną min. Chcę oprucz w.w. instalacji opleść wszystkie puszki skrętką pod przyszłe EIB. Z grubsza plan działań układa mi się następujoco: 1)rozprowadzenie peszli,2)przeciągnięcie przewodów,3)upchnięcie wełny,4)założenie paraizolacji, przepuszczenie przez nią i uszczelnienie peszli do przyszłych puszek,5)przykręcenie dystansów z pasków K-G, 6)zabódowa płytami K-G. 7)montaż puszek. Ponieważ więźba dach. jest konstrukcji kratownicowej więc poddasze jest nieużytkowe. Prawdopodobnie na nim rozprowadzę całą instalację i tylko pionami poschodzę na dół do puszek. Ponieważ po zabudowaniu sufitów dostęp do puszek łączących na stryszku będzie utrudniony zastanawiam się nad polutowaniem i poskręcaniem kostkami wszystkich połączeń. Proszę o wszelkie sugestie na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DezerterZRadomia 12.03.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 Witam Ponieważ po zabudowaniu sufitów dostęp do puszek łączących na stryszku będzie utrudniony Nie planujesz zrobic zadnego wlazu na ten stryszek? Nie znam sie zbyt dobrze na konstrukcjach wiezb, ogolnie wiem jak wyglada wiezba kratownicowa na schemacie, ale nie widzialem takiej nigdy w praktyce. Czy da sie tam w ogole jakos poruszac? Czy mozna tam zrobic jakas podloge przynajmniej w punkcie centralnym? Ja robilem u siebie cala elektryke sam. Zaoszczedzilem sporo na robociznie, i to co zaoszczedzilem postanowilem wydac na wieksza ilosc peszla i kabli (i dodatkowe moduly w rozdzielnicy), i zrobilem instalacje w formie gwiazdy. No prawie, na razie niektore polaczenia "rozdzielajace zasilanie" sa w puszkach laczeniowych. Jak znajde troche wolnego czasu to powciagam wiecej kabla w peszel i prawie wszystkie punkty (bez niektorych gniazdek) bede mial podlaczone bezposrednio do rozdzielnicy, a w puszkach laczeniowych beda tylko polaczenia "zwykle" przedluzajace kabel. Generalnie na gwiazde idzie wiecej peszla i kabla, ale wszystko schodzi sie w jeden centralny punkt do rozdzielnicy. Mozna zaoszczedzic na peszlu i kablu do gniazdek. Mozna poprowadzic kabel do jakiejs puszki laczeniowej i z tej puszki poprowadzic kabel do gniazdek w kilku pomieszczeniach. Zeby wiecej zaoszczedzic mozna z tej puszki laczeniowej poprowadzic kabel do pierwszego gniazdka w danym pomieszczeniu, i z tego gniazdka poprowadzic kabel do pozostalych gniazdek w danym pomieszczeniu (od gniazdka do gniazdka na wysokosci 30 cm od podlogi). Musisz sobie zaplanowac rozmieszczenie puszek laczeniowych w kilku wariantach, policzyc ile kabla Ci wyjdzie i wybrac konkretne rozmieszczenie. Ja u siebie mam podlaczone bezposrednio do rozdzielnicy tylko te gniazdka, do ktorych mam podloczone: kociol gazowy, kuchenke (a wlasciwie to piekarnik bo jest elektryczny, a plyta jest gazowa), zmywarke, pralke i centrale alarmowa. Pozostale gniazdka mam zasilane tak jak to wczesniej opisalem: 4 kable zasilajace z rozdzielnicy do 4 puszek laczeniowych w roznych czesciach domu, i z tych puszek rozdzielone zasilanie do gniazdek w kilku pomieszceniach. Natomiast wszystkie wlaczniki i oprawy oswietleniowe beda podlaczone bezposrednio do rozdzielnicy bo chce pobawic sie troche z automatyka (przekazniki bistabilne, centralne sterowanie swiatlem, rowniez z centrali alarmowej itp.), ktora chce umiescic w rozdzielnicy bo mam tam na to sporo wolnego miesjca. Jezeli na Twoim stryszku jest miejsca na tyle zeby w jakims punkcie mozna bylo zrobic jakas podloge i w miare swobodnie sie tam poruszac, to ja bym tam umiescil glowna puszke laczeniowa. Do tego punktu poprowadzilbym peszle ze wszystkich pomieszczen. Nastepnie z tego punktu poprowadzilbym tyle samo peszli do rozdzielnicy, i mamy formę gwiazdy. Byc moze miedzy niektorymi pomieszczeniami a glowna puszka laczeniowa na stryszku musialbys zrobic posredniczace puszki laczeniowe, bo ciezko Ci bedzie wciagnac pozniej kabel w peszel jezeli bedzie sporo zalaman. Nie wiem jaki masz uklad pomieszczen, gdzie masz rozdzielnice, musisz sobie wszystko poprzeliczac i wybrac jakis wariant rozmieszczenia peszli i puszek laczeniowych zeby nie wydac fortuny na peszle i kable ale zeby miec w miare konfigurowalna instalacje przygotowana do ewentualnej rozbudowy. Z pozdrowieniami Dezerter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 14.03.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2009 Dzięki Dezerterze za szerokie wyjaśnienia. Oczywiście wejście na strych przewidziałem. Poruszanie po nim jest trudne ale możliwe. W moim budynku optymalnym rozwiązaniem jest forma drzewa. W skrócie tak:z centrali umiejscowionej po środku szerszego boku budynku rozchodzą się obwody nad ścianami. Z hermetycznych puszek piony do gniazd, sterowników oświetlenia i innych. Jestem w fazie ustaleń gdzie TV, pralki kuchnie i.t.d. jest tego od groma. Nie obejdzie się bez konsultacji z lotnym elektrykiem. Oczywiście czekam na wszelkie sugestie dotyczące tematu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DezerterZRadomia 17.03.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Powiem wiecej: jest tego od groma i ciut ciut. Ja mam maly domek, a i tak musialem dac sporo pustego peszla bo zona nie mogla sie zdecydowac gdzie co chce miec, gdzie telewizor, gdzie komputer, czy domofon bedzie w korytarzu czy przedsionku a moze w kuchni zeby byl pod reka, gdzie panel od sterowania wentylacja itd. itp. dlatego poprowadzilem sporo pustego peszla, zeby moc wciagnac w niego odpowiedni kabel, gdy zajdzie taka potrzeba. Generalnie w kazdym pomieszczeniu w rogach na wysokosci 30 cm od podlogi montowalem na gotowo puszki od gniazdek, a obok tych puszek mam pod g-k schowane koncowki od dodatkowych peszli, w kazdym rogu pomieszczen moge kiedys zamontowac po kilka dodatkowych puszek pod odpowiednie gniazda (zasilanei, rtv-sat, audio, ethernet) zaleznie od przyszlych potrzeb. Ty masz duzo wiekszy dom, na pewno wiecej pomieszczen. Planowanie, planowanie, planowanie. Ja w kilku miejscach zapomnialem o paru rzeczach, a mialem akurat bardzo fajnych fachowcow od szpachlowania i plytek i zeby nie odeszli mi z budowy (jakby odeszli to wrociliby dopiero kilka miesiecy pozniej po skonczeniu umowionych wczesniej robot) kazalem im wykanczac poszczegolne sciany a pozniej sie okazalo ze jeszcze cos tam moglem poprowadzic a juz jest poszpachlowane W kuchni piekarnik elektryczny i zmywarke zrobilem na oddzielnych S-ach, w lazience oddzielny obwod na pralke. Urzadzenia, ktore powinny chodzic caly czas (kociol gazowy, centrala wentylacyjna, sysem alarmowy) podpialem pod automatyczny przelacznik faz z faza priorytetowa. Domek drewniany wiec zamontuje kiedys wylacznik roznicowopradowy selektywny (<500 mA) pelniacy funkcje ochrony przeciwpozarowej od strony instalacji elektrycznej, na razie mam miejsce na niego w rozdzielnicy, ale nie mam na niego kasiorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts