Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom Ciechanki

Recommended Posts

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To nasz domek w budowie. Mój i pojawiającego się czasem na forum Dzikusa. Wg projektu gotowego z Archona + Dom pod orzechem - z bardzo dużymi modyfikacjami.

Zbudawany z porothermu 30, obecnie ocieplamy styropianem. Na dachu blachodachówka RR - jak widać ciemny brąz.

Okna na razie oklejone jeszcze taśmami - są w kolrze ciemnego orzecha (plastikowe - niestety).

Teraz budowlańcy szaleją w środku - robią właśnie tynki wewnętrzne.

CHCEMY SIĘ DO DOMKU WPROWADZIĆ WIOSNĄ.

Są trzy małe kominki (a właściwie 4 - bo jednego nie widać). Było to spowodowane potrzebą wyprowadzenia wentylacji grawitacyjnej z kilku pomieszczeń oraz wylotu z okapu kuchennego (ten najgrubszy kominek). W projekcie gotowym były tylko dwa kominy i okazało się że to za mało. Dlatego też mamy owe kominki.

• 1 month później...

AsiaMM - zmian jest sporo - przede wszystkim na parterze zrezygnowaliśmy z pokoju gościnnego na rzecz dużego salonu (56m2). Wszystkie sypialnie są na piętrze. Na dole zamiast pełnej łazienki jest tylko WC. Natomiast poszerzyliśmy również jadalnię o będący w projekcie zadaszony tarasik. Wyjście na taras będzie z salonu przez największe drzwi. Nad tarasem planujemy markizę. Poza tym jak większość osób budujących dom z użytkowym poddaszem podnieśliśmy ściankę kolankową. Zrobiliśmy również schody betonowe zamiast drewnianych - zrobiliśmy pod schodami spiżarenkę (malutka ale zawsze jest). Do oryginalnego projektu już nasza Pni architekt doprojektowała garaż na dwa auta. Wyszło jak widać na zdjęciach bardzo ładnie, głównie za sprawą dachu.

Naprawdę jesteśmy zadowoleni. Zobaczymy jeszcze jak zamieszkamy czy wprowadzone zmiany spełnią nasze oczekiwania.

Ja również Ci gratuluję.

Mam takie pytanko o dach ponieważ noszę się z zamiarem wybudowania

domu według tego samego projektu. Jeśli możesz zdradzić mi koszta dachu(więźba, robocizna, i blachodachówka z osprzętem). Ponieważ

najbardziej w tym domku przeraża mnie koszt dachu. Boję się, że większość mojego kapitału wywalę na dach

Pozdrowienia

Ciechanko, domek jest fajny i już. Mam jednak jedno pytanie: sam zastanawiam sie nad tym materiałem na ściany: Dlaczego nie zdecydowaliście się na grubość ściany 44 czy nawet 38 cm- Porotherm ? Wg producenta ta grubość ściany zewnętrznej nie wymaga docieplenia. a poza tym spokojnych świąt i szcześliwego nowego roku i jak najszybciej w nowym domku.