imported_LEŚNIK 06.03.2009 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Witam, mam problem z sąsiadem a właściwie z jego groźnymi psami. Obok domu w którym obecnie mieszkam z rodzicami (moja budowa w toku w przyszłym roku się wprowadzamy ) mieszka pan Posiada 2 psy kundle, nieszczepione, wiecznie wygłodniałe i ujadające na wszystko co sie porusza a czasem nawet na to co się nie porusza. Generalnie stanowią powazne zagrozenie dla otoczenia ponieważ "potrafia wydostac się" z posesji sasiada i rzucać się na ludzi. Co robić? Zaznaczam że rozmowa z włascicielem "pupili" nic nie daje, a policja ma to gdzieś.... wszelkie próby rozwiązania tego "instytucjonalnie" przyniosły jeszcze gorszy efekt. Tak więc mam pytanie co polecacie zeby było skutecznie? Edytowane 28 Grudnia 2011 przez imported_LEŚNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazepa 06.03.2009 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Może Straż Miejska?Ewentualnie od Straży weź namiary na jakąś instytucję od ochrony zwierząt.Jeśli nie dobro ludzi, to może kiepski los piesków sprowadzi kompetentnych gości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2009 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Gdybyś nbapisał, że chcesz, w takiej sytuacji, uśpić sąsiada, to bym zrozumiał. Ale dlaczego za błędy właściciela mają cierpieć zwierzęta (psy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 06.03.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 mam nadzieję, że z tym "przysmakiem" to żart, bo psy nie są niczemu winne policja nie może mieć "gdzieś",radzę na piśmie poinformować policję /ewent. straż miejską lub straż gminną/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_LEŚNIK 06.03.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 (edytowane) Mieezkam na wsi - nie mamy straży miejskiej ani gminnej Edytowane 28 Grudnia 2011 przez imported_LEŚNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 06.03.2009 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mieezkam na wsi - nie mamy straży miejskiej ani gminnej nie żartuj, każda wieś podlega pod jakąś gminę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 06.03.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Generalnie stanowią powazne zagrozenie dla otoczenia ponieważ "potrafia wydostac się" z posesji sasiada i rzucać się na ludzi. Co robić? Każdy taki incydent zgłaszac na policję. I to by było na tyle, chyba. a policja ma to gdzieś.... W jakim sensie? Zgłaszałeś? Nie przyjechali? Poskarżyć wyżej. Generalnie stopniowo skłaniam się do rozwiazania tego problemu podrzucając im jakiś przysmak doprawiony specyfikiem na wieczny sen . Nic nie da. Będa nastepne. Wcale nie lepsze. Tak jak juz pisałam "instytucjonalne" rozwiązanie problemu nie wchodzi w gre bo na kazdą taką próbę sąsiad odpiwiada tekstami w stylu "Nikt mi sie nie bedzie wpierdzie...... do mojej posesji." Jeśli zgłosisz psy wałęsające się i atakujące ludzi poza posesją to dostanie mandat i może sobie pyskować ile wlezie. A rozmawiać z nim nie musisz i raczej tego nie rób. Od tego jest policja. nie żartuj, każda wieś podlega pod jakąś gminę To nie znaczy, że w niej istnieje straż gminna. Nie przesadzaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_LEŚNIK 06.03.2009 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Kazda wieś podlega pod jakaś gminę ale nie kazda gmina ma straż miejską - moja gmina to gmina wiejska w której nawet nie ma komisariatu policji O strazy gminnej nie mówiiąc [/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 06.03.2009 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 nie żartuj, każda wieś podlega pod jakąś gminę To nie znaczy, że w niej istnieje straż gminna. Nie przesadzaj. a w czym ja tu przesadziłam? nie każda wieś podlega pod gminę? LEŚNIK - a urzędu gminy też nie masz? podejrzewam, że jednak masz, zadzwoń więc tam i zorientuj się, co w takiej sprawie można zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagoda555 06.03.2009 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jak wcześniej radzili forumowicze, trzeba ruszyć drogę formalną. Rada na szybko - jeżeli te psy są głodne, to możesz zrobić dobry uczynek i je trochę dokarmić . Psy mają dobrą pamięć i nie będą wyskakiwać na Ciebie z zębami. Uwierz, że wystarczy to zrobić kila-kilkanaście razy wcale nie taką dużą porcją, by poskutkowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 06.03.2009 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Kupiła bym worek karmy, flaszke i poszła się zaznajomić ze sąsiadem. Pijak nie pijak, swoje wie a i przydatny być może.A jak by nie było, sąsiad dożywotny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.03.2009 01:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Wlasnie . Jak sie wprowadza miedzy wrony trzeba krakac jak i ony.....flaszka - mus . Spraw sobie rowniez dwa uciazliwe i bardzo niebezpieczne dwa kundle ....tak jakby kundle mogly byc niebezpieczne ......moze sa szczekliwe ale jak ci przeszkadzaja wiejskie psy to po co sie tam w ogole wprowadzasz...... Trzeba szukac miejsca zamieszkania wsrod hodowcow zlotych rybek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 07.03.2009 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Przypominam że za otrucie psów grozi kara grzywny lub więzienia. Nie cierpię ludzi którzy załatwiają trudne sprawy po najlżejszej linii oporu. I jeszcze jedno - mam nadzieję że nie planujesz zwierząt - bo kiedyś one mogą zacząć przeszkadzać twoim przyszłym sąsiadom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 07.03.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Chcialabym zobaczyc te nieslychanie g r o z n e i niebezpieczne kundle .... Pewnie starch sie bac ...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 07.03.2009 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 A ja powiem,ze zupelnie rozumie Lesnika.Wspulczuje sytuacji i niestety nie wiem,jak to rozwiazac.Sorki. Nie wiem,moze to nie jest akurat ten przypadek,ale psy sa czasem rownie niedobre jak ludzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martadela 08.03.2009 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja rozumiem że jest problem, i wierzę w agresywne - niezrównoważone - psy, ale... Agresja rodzi agresję jeżeli właściciel tych zwierząt jest aż takim ignorantem i mając świadomość że, chociażby, ludzie boją się jego psów, że ma psy niezsocjalizowane, w odczuciu innych ludzi niebezpieczne, nic z tym nie robi (np należycie zabezpieczając ogrodzenie przed ucieczkami zwierząt) NIE POWINIEN BYĆ WŁAŚCICIELEM PSÓW. Otrucie, pomijając fakt całkowitgo okrucieństwa - śmieć przez otrucie jest straszną męczarnią, zwierzak długo się męczy umierając na krwotok wewnętrzny - prawie na pewno przyniesie skutek odwrotny od zamierzonego. Facet zapewne totalnym debilem nie jest, powiąże fakty: - będzie się mścił: np wytruje połowę psów w okolicy, lub jeszcze gorsze rzeczy, - sprawi sobie groźniejsze, większe psy które już celowo nauczy agresji I tak nakręci się spirala, i zostanie tylko czekać na prawdziwą tragedię. Lepiej dzwonić na policję i składać tzw. zawiadomienie o tym że niebezpieczne wygłodniałe i agresywne psy wałęsają się po okolicy atakując mieszkańców. Zarządać danych osoby przyjmującej owo zgłoszenie i zapisać jego godzinę. Jeżeli nie przyjadą zadzwonić ponownie,powołać się na wcześniejsze zgłoszenie, poprosić o rozmowę z przełożonym, zanotować o której miała miejsce rozmowa. I tak do usranego skutku... A jak plan się nie podoba, to życzę miłego piekiełka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Może jakieś Towarzystwo Ochrony Zwierząt poinformować, że psy głodzone , może coś się im uda zrobić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_LEŚNIK 09.03.2009 10:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 (edytowane) Dziękuję za porady i lekcje poglądowe nt. traktowania zwierząt. Pomysł z dożywianiem piesków i flaszką dla sąsiada juz przerabiałam. W kazdym razie dziękuję za komentarze i życzę wszystkim komentatorom braku kłopotów z upierdliwymi sąsiadami i aby wszystkie pieski jakie Wam się kiedykolwiek napatoczą były zaszczepione, nieujadające i nie rzucające się na ludzi Edytowane 28 Grudnia 2011 przez imported_LEŚNIK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.03.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Drogi LEŚNIKU. Porada jakiej Ci udzieliłam (łatwo możesz ją jeszcze raz przeczytać) nie jest skutkiem li tylko głębokich moich przemyśleń czy też wysnutych na prędce teorii. Jest to działanie sprawdzone w praktyce. Jak na razie skuteczne. Czego i Tobie życzę, bo doskonale wiem co to znaczy duże agresywne psy posiadające zdolność wydostawania się poza obszar własnego podwórka. To tak a propos zrozumienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 09.03.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 moje rady również podparte są praktyką - zgłaszać i jeszcze raz zgłaszać,jak nie straży /miejskiej lub wiejskiej/ to policji, i być przy tym konsekwentnym tym bardziej, że są to, jak piszesz, psy "bardzo, bardzo, bardzo..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts