aha26 09.03.2009 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Dziękuję za porady i lekcje poglądowe nt. traktowania zwierząt. Pomysł z dożywianiem piesków i flaszką dla sąsiada juz przerabiałam. Ku ścisłości chciałabym wyjaśnić co niektórym tu piszącym, że pomysł z uśpieniem zwierzaków nie wynika z mojej, jak tu niektóre komentarze sugerują, niehumanitarnej natury5 . Od kilku lat ja i moja rodzina dokarmiamy inwentarz tego jegomościa i to nie tylko pieski ale również koty i stado 200 gołębi - właściciel zdaje się nie dostrzegać że zwierzę potrzebuje zjeść częściej niż raz w miesiącu Kiedyś trzeba powiedziec dośc. Co do służb opieki nad zierzętami - no cóż przez 2 lata pracowałam w sektorze ochrony środowiska i wiem jak to wygląda w tym naszym kraju. A zeby nie było to osobiście przygarnełam pieska WYRZUCONEGO PRZEZ OKNO Z SAMOCHODU Wiec darujcie sobie te wywody o ochronie praw zwierząt, natury itd. Pisząc ten temat zastanawiałam się czy mozna znaleźć jeszcze jakieś rozwiązanie nie szarpiąc sie po sądach ale tez unikając szkodzenia zwierzetom. Widzę jednak że emocje bijące z odpowiedzi mówią same za siebie Bodajrze ze 2 osoby wykazały zrozumienie W kazdym razie dziękuję za komentarze i życzę wszystkim komentatorom braku kłopotów z upierdliwymi sąsiadami i aby wszystkie pieski jakie Wam się kiedykolwiek napatoczą były zaszczepione, nieujadające i nie rzucające się na ludzi ach..doprawdy lesniku no tak sie lansujesz jako aniol dla zwierzat a jednak otruc bys je mogl:-(....no cos mi tu nie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_LEŚNIK 09.03.2009 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Anioł dla zwierząt..... A Ty co wegetarianką/ninem jesteś że tak mnie oceniasz? Bo tez mi tu coś nie pasuje? I pewnie kosmetyków i leków testowanych na zwierzętach tez nie uzywasz? Tia......... Widzę ze moja próba odpowiedzi na pytanie jak najsensowniej rozwiązac ten problem wyłuskała osoby ze sprawdzonymi rozwiązaniami i radami (za które dziękuję) i "zielonych". "Zielonym dziękujemy......" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 09.03.2009 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Chcialabym zobaczyc te nieslychanie g r o z n e i niebezpieczne kundle .... Pewnie starch sie bac ...... Daj spokoj Znam takich co boja sie jamnikow . I nalezy to zaakceptowac . To , ze sama nie boje sie zadnego psa nie znaczy , ze wszyscy dookola beda glaskac moje i je podziwiac . I nie beda sie bac . No taka prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 09.03.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 I nalezy to zaakceptowac . To , ze sama nie boje sie zadnego psa nie znaczy , ze wszyscy dookola beda glaskac moje i je podziwiac . I nie beda sie bac . No taka prawda Ja się generalnie psów nie boję i w razie co umiem się zachować. Nie znaczy to jednak, że muszę tolerować sytuację, kiedy przez ogrodzenie przeskakuje do mnie agresywny pies i mnie atakuje. Owszem wiem co zrobić, żeby się nie dać pogryźć i udało mi się (wracałam od pociągu, pies w typie owczarka niemieckiego, on ja i moja skórzana torba w charakterze tarczy, oraz kilka tricków na uspokojenie) ale czy potrzebna mi była ta adrenalina oraz stanie i zastanawianie się czy mi odpuści? A i nie każdy musi umieć się zachować a i ja od tamtej pory noszę ze sobą pieprz na psy (ten na ludzi jest za mocny). Niedawno odkryłam że jeden z moich sąsiadów dokoptował do swojej sfory kolejnego psa. Pies bardzo duży. Jak ktoś przechodzi to podskakuje tak, że przednimi łapami zawiesza się o górny brzeg ogrodzenia. Za każdym razem jak idę ulicą zastanawiam się co będzie jak za którymś razem znajdzie oparcie dla dolnych łap. Czy w dziewiątym miesiącu ciąży takie atrakcje są mi potrzebne? Czy może mam nie wychodzić w ogóle z domu, bo sąsiad nie uważa swojego pupila za zagrożenie dla innych? Umówmy się. Owszem są ludzie, którzy boją się nawet jamników i należy to uszanować. Ale są również psy, których bać się należy i nie są to obawy bezpodstawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.03.2009 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 JoShi Wychodzi na to , ze nie doczytalas tego co napisalam . Mysle , ze zgadzamy sie akurat w tej kwestii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.03.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 JoShi Wychodzi na to , ze nie doczytalas tego co napisalam . Mysle , ze zgadzamy sie akurat w tej kwestii Doczytałam i jakoś tak przyszło mi do głowy, że dajesz ludziom prawo do tego, żeby się bali psów, ale nie przypuszczasz, żeby stanowiły realne zagrożenie. Dlatego to napisałam. Jeśli źle zrozumiałam to przepraszam, no ale cieszę się, że się zgadzamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 10.03.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 JoShi To nie tak , ze ja daje ludziom prawo do tego zeby sie bali .Niektorzy sie po prostu boja i jamnikow , dlatego napisaam , ze trzeba to zaakceptowac i nie doprowadzac do sytuacji , zeby ktos mial sie obawiac np .moich psow . Jesli ktos posiada takie psy jak np .moje powienien byc na tyle odpowiedzialny i panowac nad nimi , zeby nikt nie poczul sie zagrozony . Ja jak zwykle skrotem lece , to i moglas pomyslec co inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 10.03.2009 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 sorry, LEŚNIK, że się wtrącę w Twój wątek /mam nadzieję, że się nie pogniewasz/ chciałam się Was zapytać w kwestii małych /ewent. młodych/ piesków z dużymi /groźnymi lub nie/ biegającymi bez smyczy, wiem jak sobie poradzić, ale problem jest właśnie z tymi małymi, a dokładniej mówiąc z ich właścicielami codziennie chodzę ok. 2 km z domu na przystanek, jest to prosta, asfaltowa droga - z jednej strony domy, z drugiej pole, idę chodnikiem, jak normalny, spokojny człowiek. I prawie codziennie dobiegają do mnie te małe, ujadające pieski, obszczekują mnie, obwąchują, skaczą na mnie, brudzą mnie... obojętnie, czy są bez smyczy, czy na takiej długiej, rozciąganej - bo właściciel ani myśli przyciągnąć psa do siebie, gdy widzi, że ktoś idzie. Zwracanie uwagi nic nie daje, bo to przecież "mały piesek", "nic nie zrobi", "czego pani chce?" Lubię zwierzęta, chętnie podejdę do takiego małego, pogłaszczę, ale to JA muszę chcieć, a nie być na siłę "uszczęśliwiana". No i nie wiem, na policję przecież nie zgłoszę, takie małe to przecież żadnego zagrożenia /wg kodeksu wykroczeń/ nie stwarzają, mam kopnąć? gazem psiknąć? Nie, bo szkoda mi zwierzęcia. Ale też nie raz musiałam wracać do domu żeby się przebrać. No i codziennie przed wyjściem z domu zastanawiam się - dojdę w spokoju na przystanek, czy nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 10.03.2009 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 No i nie wiem, na policję przecież nie zgłoszę, takie małe to przecież żadnego zagrożenia /wg kodeksu wykroczeń/ nie stwarzają, mam kopnąć? gazem psiknąć? Nie, bo szkoda mi zwierzęcia. Ale też nie raz musiałam wracać do domu żeby się przebrać. No i codziennie przed wyjściem z domu zastanawiam się - dojdę w spokoju na przystanek, czy nie... Wystawiać właścicielom rachunek za pranie... A pieprz na psa nie zrobi mu większej krzywdy a może nauczy respektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kathi 10.03.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Ja też jedyne co moge napisać, że sprawe trzeba zgłosić w gminie i upierać sie o interwencje. Wiem, sama nie raz interweniowałam. Jesli chodzi o fundacje czy Straż dla zwierząt prosze nie porównywac z działem ochrony środowiska. Zreszta, w niektórych gminach pracują ludzie, którzy nie powinni na danym stanowisku siedziec. W fundacjach sa ludzie prywatni, którzy dobrowolnie zgłosili sie do pracy i chca pomagac zwierzakom i chronić je przed losem, jakie maja psy sąsiada. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 10.03.2009 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Nie spotkalam jeszcze w zyciu g r o z n e g o kundla. Zwykle wystarczy tupnac noga. Jazgot ponosza - i tyle. W ogole to np Straz Miejska np w Warszawie zajmuje sie glownie wylapywaniem psow zamiast lapac przestepcow . Moja Lalka ( rasowy kunel )uala sie na zwyczjaowa przebiezke w okolice znajomego jej smietnika - czekam 5 minut, 10, 15, pol godziny .......cholera , zlapali mi psa i wywiezli na Paluch ! Ciekawe czy nie szkoda im benzyny na takie fanaberie ! Ma teraz pies przyczepiona taka kartke " Nie rusz tego psa pod zadnym znanym ci ,pozorem ! Nalezy do radnego m st Warszawy i codziennie biega do kiosku zeby mu kupic i przyniesc gazete ! " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz tracz 10.03.2009 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Nie spotkalam jeszcze w zyciu g r o z n e g o kundla. Zwykle wystarczy tupnac noga. Jazgot ponosza - i tyle. W ogole to np Straz Miejska np w Warszawie zajmuje sie glownie wylapywaniem psow zamiast lapac przestepcow . Moja Lalka ( rasowy kunel )uala sie na zwyczjaowa przebiezke w okolice znajomego jej smietnika - czekam 5 minut, 10, 15, pol godziny .......cholera , zlapali mi psa i wywiezli na Paluch ! Ciekawe czy nie szkoda im benzyny na takie fanaberie ! Ma teraz pies przyczepiona taka kartke " Nie rusz tego psa pod zadnym znanym ci ,pozorem ! Nalezy do radnego m st Warszawy i codziennie biega do kiosku zeby mu kupic i przyniesc gazete ! " sa ludzie i psiarze. psiarze, dziela sie na prawdziwych hodowcow i psich oszolomow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imported_LEŚNIK 11.03.2009 07:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 No właśnie, nie chodzi o tylko o to czy pieski są duże, małe, ujadają, gryzą, napadają,brudzą itd. Chodzi o poszanowanie innych ludzi i ich woli świętego spokoju (a propos swiętego spokoju pupile sąsiada dzis znowu ujadały całą noc dlaczego? bo tak.... ) Kurcze a moze by tak nawiązać jakąś współpracę z chińską knajpą? Ja im składniki do sajgonek a ini mi zniżkę (Ps. To żart - ku woli wyjasnienia zielonym i psim oszołomom ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 11.03.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie spotkalam jeszcze w zyciu g r o z n e g o kundla. Zwykle wystarczy tupnac noga. Jazgot ponosza - i tyle. no ja spotkałem, wyglądał ni to owczarek, ni to doberman, ni to sznaucer. Ale jak mnie upierdolił w ręke i w dupę, to na ręce 2 ślady mam do dziś, pomimo że minęło z 10 lat. Strasznie źle się goiło. A tą ręka zasłaniałem dupę (w którą i tak mnie dziabnął) I zaznaczam - nie tupałem na niego wcale - ot kaprys miał i już Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 11.03.2009 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Są grupy ludzi, którzy w swoim pupilu widzą jedynie słodki pysiaczek.Nie dostrzegają, że pysiaczek nawalił właśnie kupę pod sąsiada furtką, pogonił małe dziecko jadące na rowerku ile wlezie, przestraszył babcię z zakupami..Bo co może słodki pysiaczek więcej zrobić ?? Przecież nikogo w swoim życiu pysiaczek nie zeżarł . A że szczeka i ludzi gania ? No cóż. Pysiaczek tak ma..pysiaczkowi się wybacza. Żeby nie było : sama mam psy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 11.03.2009 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Są grupy ludzi, którzy w swoim pupilu widzą jedynie słodki pysiaczek. Nie dostrzegają, że pysiaczek nawalił właśnie kupę pod sąsiada furtką, pogonił małe dziecko jadące na rowerku ile wlezie, przestraszył babcię z zakupami.. Bo co może słodki pysiaczek więcej zrobić ?? Przecież nikogo w swoim życiu pysiaczek nie zeżarł . A że szczeka i ludzi gania ? No cóż. Pysiaczek tak ma..pysiaczkowi się wybacza. Żeby nie było : sama mam psy. A że czyjąś dupę pokąsał, to nic dupa się zrośnie po kilku miesiącach Ps. Też mam, ale bractwo nie straszy ludzi po okolicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lump praski 11.03.2009 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie spotkalam jeszcze w zyciu g r o z n e g o kundla. Zwykle wystarczy tupnac noga. Jazgot ponosza - i tyle. no ja spotkałem, wyglądał ni to owczarek, ni to doberman, ni to sznaucer. Ale jak mnie upierdolił w ręke i w dupę, to na ręce 2 ślady mam do dziś, pomimo że minęło z 10 lat. Strasznie źle się goiło. A tą ręka zasłaniałem dupę (w którą i tak mnie dziabnął) I zaznaczam - nie tupałem na niego wcale - ot kaprys miał i już Madry piesek . co to niektorym ludziom sie przytrafia, patrzcie panstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz tracz 11.03.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Aby było sznieszniej to napisze, że znam kogos kto został oszpecony na nosie.Taka mala sunia wielkosci jamnika i taki dziwny zbieg okolicznosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 11.03.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Nie tak dawno napadł mnie pies. Za psem z bramy wyskoczył właściciel, psa skarcił niemożebnie a mnie bardzo , ale to bardzo przeprosił. Najważniejsze słowa padły " to moja wina, nie dopilnowałem otwartej bramy " Budujące. Dla przeciwwagi: stuknięta suka teściowej , zaatakowała mi nogi kiedy siedziałam przy stole spokojnie - przegryzając buta i raniąc nogę. Moje wrzaski teściowa skomentowała : a po co trzymasz nogi pod stołem ??? Gdyby skoczyła do gardła, jak nic, by było na mnie, że oddycham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janusz tracz 11.03.2009 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 To moze fakt z moich wakcji 2008. Lody , lawka i park w miescie wojewodzkim. Pani z pieskiem , ktory na.... obok lawki. Grzecznie zwrocilem uwage, a pani: madrala , sam sobie niech pan zbieraj g...... . ps. zbieram, ale nie po obcych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts