sense25 06.03.2009 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 witam mam pytanie zwiazane z proporcja składników. czy np. na beczke 250l dwa worki cementu około półtora wiadra wody i reszta piach to dobry składnik na posadzke czy tego cementu daja za duzo?? Wiadro 20liter:) prosił bym któregos z wykonawców o dobra proporcje. i czy na slepa idzie tyle samo cementu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KSERO 06.03.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 to chyba zależy od tego, jakiej klasy beton chcesz uzyskać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kid 06.03.2009 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 witam mam pytanie zwiazane z proporcja składników. czy np. na beczke 250l dwa worki cementu około półtora wiadra wody i reszta piach to dobry składnik na posadzke czy tego cementu daja za duzo?? Wiadro 20liter:) prosił bym któregos z wykonawców o dobra proporcje. i czy na slepa idzie tyle samo cementu?? Dwa worki wystarczą a wode dolewasz w trakcie w zalezności jaką konsystencję mieszanki chcesz uzyskać.Jedyny mankament to jakosc cementu.Trzy lata temu robiłem wylewki i kupowałem cement w Castoramie od naszego posła Misztala(łódzka przesypownia) i teraz musze robic poprawki bo pękaja,dlatego teraz jeśli kupuje to raczej cement fabrycznie workowany a unikam"dosypowni"piasku do cementu.Wyznaje tu zasadę lepiej drożej ale spać spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arte100 26.03.2009 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2009 witam mam pytanie zwiazane z proporcja składników. czy np. na beczke 250l dwa worki cementu około półtora wiadra wody i reszta piach to dobry składnik na posadzke czy tego cementu daja za duzo?? Wiadro 20liter:) prosił bym któregos z wykonawców o dobra proporcje. i czy na slepa idzie tyle samo cementu?? Dwa worki wystarczą a wode dolewasz w trakcie w zalezności jaką konsystencję mieszanki chcesz uzyskać.Jedyny mankament to jakosc cementu.Trzy lata temu robiłem wylewki i kupowałem cement w Castoramie od naszego posła Misztala(łódzka przesypownia) i teraz musze robic poprawki bo pękaja,dlatego teraz jeśli kupuje to raczej cement fabrycznie workowany a unikam"dosypowni"piasku do cementu.Wyznaje tu zasadę lepiej drożej ale spać spokojnie. To że pękają to nie wina cementu tylko wewnętrznych naprężeń skurczowych występujących w elemencie betonowym przez okres pierwszych dwóch lat. Wystąpienie nadmiernego zarysowania może być efektem m.in. złych proporcji składników a najczęściej złej pielęgnacji betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 27.03.2009 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2009 sense25 jest taka opcja szukaj na forum jest ekspert od wylewek to janzar znajdź jego posty i będzie wszystko jasne w jednym wątku janzar napisał cement w ilości 280 kg /m3 a tutaj link do wszystkich postów jakie napisał janzar http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=janzar warto przeczytać wiele można się dowiedzieć Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mp_krk 11.03.2011 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2011 Odświeżę trochę temat.... Zastanawiam się nad wykonaniem wylewek samemu (czyt. bez mixokreta) czyli w taki bardziej tradycyjny sposób... Poszukałem w necie informacje o proporcjach ale ciężko coś znaleźć, albo wypowiedzi są stosunkowo rozbieżne Jakie powinny być proprcje dla wylewki wykonywanej z betoniarki, prosiłbym o informacje dla 1m3 oraz np 1 worka cementu (będzie łatwiej przeliczać) *Na parterze planuję dać grubość 7cm, w większości z ogrzewaniem podłogowym *Na poddaszu myślę że 4 cm byłyby wystarczające Razem daje mi to ok. 11.6 m3 ... Co mnie najmniejmartwi to ilość cementu...opinie to przeważnie 310-400kg/m3 Natomiast co z piaskiem i ew. kruszywem? Spotkałem gdzieś informacje: Podaje składniki na 1m^3 betonu: cement 310kg, kruszywo 1200kg, Piasek 700kg, woda 175l. Składniki na 1 worek cementu (25kg), piasek 57kg , kruszywo 97kg, 14,5ll wody. Tylko wtedy wychodzi strasznie duży stosunek cementu do piasku?! Swoją drogą na FM w jednym miejscu pojawia się informacja o stosunku 1:3 (czyli jak dla mnie 350kg cementu + 1050kg piasku), a w innym o 1m3 piasku na 1m3 wylewki (co daje 350kg cementu + 1600kg piasku czyli stosunek jakieś 1:4.5) Jak to w końcu jest z tymi proporcjami, by wylewka miała odpowiednią wytrzymałość? Jaki stosować cement: II 32.5, I 32.5 czy I 42.5? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts