Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewki jaka proporcja składników

sense25

Recommended Posts

witam mam pytanie zwiazane z proporcja składników. czy np. na beczke 250l dwa worki cementu około półtora wiadra wody i reszta piach to dobry składnik na posadzke czy tego cementu daja za duzo??

Wiadro 20liter:)

prosił bym któregos z wykonawców o dobra proporcje.

i czy na slepa idzie tyle samo cementu?? :evil: :o

witam mam pytanie zwiazane z proporcja składników. czy np. na beczke 250l dwa worki cementu około półtora wiadra wody i reszta piach to dobry składnik na posadzke czy tego cementu daja za duzo??

Dwa worki wystarczą a wode dolewasz w trakcie w zalezności jaką konsystencję mieszanki chcesz uzyskać.Jedyny mankament to jakosc cementu.Trzy lata temu robiłem wylewki i kupowałem cement w Castoramie od naszego posła Misztala(łódzka przesypownia) i teraz musze robic poprawki bo pękaja,dlatego teraz jeśli kupuje to raczej cement fabrycznie workowany a unikam"dosypowni"piasku do cementu.Wyznaje tu zasadę lepiej drożej ale spać spokojnie. :evil:

• 3 weeks później...

Dwa worki wystarczą a wode dolewasz w trakcie w zalezności jaką konsystencję mieszanki chcesz uzyskać.Jedyny mankament to jakosc cementu.Trzy lata temu robiłem wylewki i kupowałem cement w Castoramie od naszego posła Misztala(łódzka przesypownia) i teraz musze robic poprawki bo pękaja,dlatego teraz jeśli kupuje to raczej cement fabrycznie workowany a unikam"dosypowni"piasku do cementu.Wyznaje tu zasadę lepiej drożej ale spać spokojnie. :evil:

To że pękają to nie wina cementu tylko wewnętrznych naprężeń skurczowych występujących w elemencie betonowym przez okres pierwszych dwóch lat. Wystąpienie nadmiernego zarysowania może być efektem m.in. złych proporcji składników a najczęściej złej pielęgnacji betonu.

sense25

jest taka opcja szukaj :wink:

na forum jest ekspert od wylewek to janzar

znajdź jego posty i będzie wszystko jasne :wink:

w jednym wątku janzar napisał

cement w ilości 280 kg /m3

a tutaj link do wszystkich postów jakie napisał janzar

http://forum.muratordom.pl/search.php?search_author=janzar

warto przeczytać wiele można się dowiedzieć

Pozdrawiam

• 1 year później...

Odświeżę trochę temat....

Zastanawiam się nad wykonaniem wylewek samemu (czyt. bez mixokreta) czyli w taki bardziej tradycyjny sposób...

Poszukałem w necie informacje o proporcjach ale ciężko coś znaleźć, albo wypowiedzi są stosunkowo rozbieżne

Jakie powinny być proprcje dla wylewki wykonywanej z betoniarki, prosiłbym o informacje dla 1m3 oraz np 1 worka cementu (będzie łatwiej przeliczać:))

*Na parterze planuję dać grubość 7cm, w większości z ogrzewaniem podłogowym

*Na poddaszu myślę że 4 cm byłyby wystarczające

Razem daje mi to ok. 11.6 m3 ...

Co mnie najmniejmartwi to ilość cementu...opinie to przeważnie 310-400kg/m3

Natomiast co z piaskiem i ew. kruszywem?

Spotkałem gdzieś informacje:

Podaje składniki na 1m^3 betonu: cement 310kg, kruszywo 1200kg, Piasek 700kg, woda 175l. Składniki na 1 worek cementu (25kg), piasek 57kg , kruszywo 97kg, 14,5ll wody.

Tylko wtedy wychodzi strasznie duży stosunek cementu do piasku?! Swoją drogą na FM w jednym miejscu pojawia się informacja o stosunku 1:3 (czyli jak dla mnie 350kg cementu + 1050kg piasku), a w innym o 1m3 piasku na 1m3 wylewki (co daje 350kg cementu + 1600kg piasku czyli stosunek jakieś 1:4.5)

Jak to w końcu jest z tymi proporcjami, by wylewka miała odpowiednią wytrzymałość?

Jaki stosować cement: II 32.5, I 32.5 czy I 42.5?