bimbelt 06.03.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Chcialbym sie zabrac za robienie opaski wokol domu. Pytanie co z tarasem. Czy wokol niego tez robic opaske? Z jednej strony przy tarasie mam od razu skarpe. Jak to ugryzc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Mam tak samo - taras okrągły - zaraz za tarasem skarpa . Opaską / u mnie opaska z kostki / dojeżdżam do tarasu i na tym koniec .Nie robię opaski dookoła tarasu. Ale to już kwestia gustu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 06.03.2009 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 A jaka powinna byc optymalna szerokosc opaski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 06.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 A jaka powinna byc optymalna szerokosc opaski? Kwestia gustu i wygody - u mnie ca 80cm od ściany budynku - ale moja opaska / z kostki dodam / służy również do łażenia dookoła budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 06.03.2009 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 ja planuję opaskę szerokości ok. 40 cm i też tylko dojadę nią do tarasu. Wokół tarasu ma być niewielka skarpa obsadzona krzaczorami. Wodę z tarasu zamierzam odprowadzać rynienką przy schodach. Odnośnie samej opaski - na jaką głębokość planujesz dać żwir? Rozumiem, że pod to pójdzie folia, żeby odprowadzić wodę od ściany budynku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 06.03.2009 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Tak na logike, to wystarczy jakies 15-20cm - byle byl spadek od domu i folia spod kamykow nie wystawala. Czy moze inaczej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaltam 06.03.2009 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Jeżeli opaska ma służyć dla ruchu pieszego to min. 70 cm szerokości a jeżeli ma stanowić odwodnienie tarasu to lepiej wkopać żółtego peszla odwadniającego fi 50 mm w otoczce np. żwirku, grysu itp i nakryć humusem i zasiać trawę. Na pewno nadmiar wody odprowadzi - oczywiście zachować spadek na drenażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts