Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

drenaż, odwodnienie - pomocy !

Recommended Posts

coen

Jeśli nie miałeś w projekcie żadnej informacji na ten temat to

ściągnij autora projektu na swoją budowę. On powinien ten problem rozwiązać w taki sposób by w Twojej piwnicy już nigdy nie pojawiała się woda ( w ramach reklamacji na dokumentację) .

Domu podnieść się już nie da :( ( a w projekcie można było) , pozostaje więc chyba tylko drenaż.

Witaj w zeszłym roku zdecydowalem sie na drenaz .

nie mam piwnic lecz od kilku lat woda z dachu leciała pod fundamenty , mam stan surowy zamkniety i jeszcze jakis czas nie bede mieszkal wiec wczesniej mnie to mało obchodziło.

-pierwsza rzecz to odkopanie fundamentow u mnie to robila koparka 1 dzien koszt okolo 1000

-obmycie i wyczyszczenie fundamentu ponowne lepikowanie czrną mambą

-potem zdecydowalismy sie ocieplic funamenty 5 cm styropianu nie wiem po co lecz koszt nie byl wysoki

-na syropian jakis tynk na sam koniec folia kubelkowa to tyle o fundamentach

jesli chodzi o drenaz to do rowu poszła pospołka rura drenerska lub drenarska obok niej ułozyli rury od rynien i na to wsypali zwiru (grubszego).

konce rur wyladowały w 4000 litrowych zbiornikach gdzie mam zamiar magazynowac wodę deszczowkę.

efet taki ze po paru chwilach padania deszczu mam 4000 litrow narazie nie wiem co mam z tym robic i wypomnpowuję na działkę do rowu melioracyjnego.

efekt jest taki ze w tej chwili po roztopach koło funadametów ziemia jest suchutenka rewelacja :)

co do kosztow musiał bym policzyc ale sprawa oparła sie o 10 000 15 000 3 osoby robiły to tydzien.

Tak-drenaż to najlepszy sposób na tego typu sytuację.Rodzaj kruszywa i metoda odprowadzenia wody od budynku(zbiornik magazynujący wodę to ostateczność!)-zależy od figury terenu i rodzaju gruntu-glina .iły ,piaski.Należy dokładnie dopilnować układania spadków i zasypywania rury drenarskiej . :wink:Koparka-przy odkopywaniu fundamentów-to też średnio udany pomysł.

Do 2012 roku woda zdrożeje o 60%(Gazeta Prawna,/10.03.2009)

Inwestycje w ekologię, których wymaga od nas Unia Europejska, windują ceny za wodę, ścieki i śmieci. Wyższe rachunki za wodę w tym roku otrzymają m.in. mieszkańcy Gliwic (o 19,7%), Katowic (15%), Gdańska (11,9%) czy Wrocławia (10%) - czytamy w "Gazecie Prawnej". Wzrost cen jest niezbędny do sfinansowania niezbędnych inwestycji.