gospodarz 06.03.2009 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam,Mam pozwolenie na budowę. Zaczynam w kwietniu. Ale teraz doszedłem do wniosku, że przydałoby mi się przy jednej ze ścian budynku mieszkalnego dostawić małą wiatę. Tzn. dokładnie kawałek daszku o wymiarach około 9 m na 5 m oparty z jednej strony o ścianę budynku a z drugiej na 4 słupkach.Wiem, że trochę późno może się obudziłem. Ale jak coś takiego załatwić zgodnie z prawem? Czy znowu muszę robić poprawki w projekcie i starać się o pozwolenie?Z góry dzięki za wszelką pomoc!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 06.03.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Pozwolenie na budowę, bo obiekt przekracza 25m2 i zmienia się sposób zagospodarowania dzialki. Jeśli działka jest mała, to może zabraknąć "powierzchni biologicznie czynnej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gościk 06.03.2009 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Pozwolenie na budowę, bo obiekt przekracza 25m2 i zmienia się sposób zagospodarowania dzialki. Jeśli działka jest mała, to może zabraknąć "powierzchni biologicznie czynnej". No i zabraknie i co z tego wynika? Komu korzyść przyniesie konieczność uzyskania pozwolenia na budowę, oprócz subiekcji i kosztów dla właściciela działki? Ale mam jeszcze pytanie inne. Ile można wybudować takich obiektów 25m2 na działce 990m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 07.03.2009 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witam, Ale jak coś takiego załatwić zgodnie z prawem?! I tego sformułowania dotyczyła odpowiedź. No i zabraknie i co z tego wynika? Komu korzyść przyniesie konieczność uzyskania pozwolenia na budowę, oprócz subiekcji i kosztów dla właściciela działki? Ale mam jeszcze pytanie inne. Ile można wybudować takich obiektów 25m2 na działce 990m2? Korzyść będzie miał pytający, bo budując zgodnie z prawem, a o to pytał, będzie „spał spokojnie” i nie będzie miał kłopotów z oddaniem obiektu do użytkowania, bo obiekt będzie wybudowany zgodnie z otrzymanym PnB. Ilość powierzchni czynnej biologicznie jest jednym z podstawowych czynników wpływających na zabudowę działek – zwłaszcza małych, a sposób zabudowania działki mieści się w pojęciu „istotne odstępstwa”. Co do samego pytania, to przepis PB stanowi jednoznacznie: ……przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki; A literalnie, 490m2, nie wypełnia określonych w PB 500m2 – czyli na działce 990m2 można wybudować 3 takie obiekty – no chyba, ze życzliwy urzędnik przymknie oko. I taka uwaga, liczy się z całkowitej powierzchnia działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gospodarz 09.03.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Witam, Ale jak coś takiego załatwić zgodnie z prawem?! I tego sformułowania dotyczyła odpowiedź. Pytałem "zgodnie z prawem", bo tak w ogóle, to mogę sobie dobudować to po odebraniu domu. I jeśli nie będzie innego wyjścia, to tak zrobię. ale póki co szukałem innej furtki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 09.03.2009 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Taka wiata dobudowana do domu będzie traktowana jako rozbudowa budynku a nie budynek do 25 m2 bo ten przepis cytowany wyżej dotyczy obiektów wolnostających.Art 29 ust 1 pkt 2"2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Mi kierownik budowy poradził poczekać z wiatą do zakończenia budowy. Podobo jakbym to robił teraz, to zmieniam bryłę budynku i więcej z tym zachodu. A tak przygotuję sobie teraz projekt. Jak będą robić ocieplenie przygotują miejsca na mocowanie belek i już po odbiorze wezmę się za wiatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 10.03.2009 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Taka wiata dobudowana do domu będzie traktowana jako rozbudowa budynku a nie budynek do 25 m2 bo ten przepis cytowany wyżej dotyczy obiektów wolnostających. Art 29 ust 1 pkt 2 "2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;"Wystarczy oficjalnie nie łączyć wiaty z budynkiem. Czyli po obu stronach oprzeć wiatę na belkach pionowych. A że będzie stała tuż przy budynku, to trudno A w rzeczywistości pewnie przymocuje się do ściany budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojteeek 07.04.2009 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2009 Proponuję wybudować taką wiatę, ale nie łączyć trwale z gruntem -np słupy drewniane na podstawie metalowej wbijanej lub trylince, ewentualnie wykonać betonowe szklanki ale zamaskować je jakąś trylinką od góry, że to niby na niej stoi wiata. Za wiatę trwale związaną z gruntem bekniesz podatek jak za garaż (czyli duuużo -przynajmniej u mnie jest to ok. 5 zeta za m2). Jeśli zrobisz jak napisałem to nie płacisz nic a poza tym jeśli to ustrojstwo nie przekracza bodajże 25m2 to możesz stawiać sobie bez żadnych kwitów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts