Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy instalacja wodna, może być "niekompletna" ?

Mam dużo punktów w budynku, tzn umywalek, klozetów, nie tylko w pomieszczeniach mieszkalnych. Czy możliwe jest uruchomienie instalacji wodnej bez podłączania wszystkich np. umywalek zaślepiając rurki jakimiś "korkami". Instalację mam mieć w PCV - połacznia zgrzewane.

https://forum.murator.pl/topic/118148-czy-instalacja-wodna-mo%C5%BCe-by%C4%87-quotniekompletnaquot/

Wydaję mi się, że bez problemu. Tak zamierzam też "mieć" przez jakiś czas. Punkty w danej chwili nie używane zaślepione korkami, tylko na każdym podejściu zawór, żeby można było coś podłączyć / odłączyć, bez zakręcania całej wody w domu.

Hydraulik za kilka dni wchodzi podłączać kotłownię i wodę, to mu oświadczę swoją wizję :wink:

pozdrawiam, majki

(...)Instalację mam mieć w PCV - połacznia zgrzewane.

PCV zgrzewane :o - a nie czasami PP ?

mogłem się pomylić, generalnie mam na mysli rurki zgrzewane z tworzyw sztucznych, bez elementów metalowych, tylko sie zastanawiałem - te zaslepki pewnie bedzie tez trzeba zgrzac, a potem chyba przeciąć rurki - więc jakby pracy trochę 2 razy, ale z drugiej strony koszty armatury, białego montazu w pomieszczeniach i tak nieuzywanych, mogę przełozyć na później....

kształtka do zgrzewania za 3 zł + korek za 1 zł załatwi twój problem raz na zawsze :) bedziesz mial zakorkowana instalacje a pozniej jak dojdzie do bialego montazu wystarczy wykrecic korek i wkrecic np zaworek i po sprawie