Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam mieszacz i rotametry regulowane siłownikami a te odbierają info od regulatorów pokojowych ustawionych na powiedzmy 20 stopni. Spalanie że lepiej nie pisać, pomimo, że rotametry nie puszczają wody w system jak jest 20 stopni w pomieszczeniach, Woda wędruję tylko do rozdzielacza i tam napotyka pozamykane rotametry. Myślę, że ta cholerna pogodówka ustawia temperaturę znacznie wyższą niż powinna być lub była by ustawiona ręcznie na pokrętle kotła.
https://forum.murator.pl/topic/118151-wszystkie-wady-podog%C3%B3wki/page/40/#findComment-6288137

• Odpowiedzi 785
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chemiczna degradacja materialu komory spalania na skutek zbyt duzego ochladzania spalin i rakcji tych substancji z metalem.

Dotyczy pewnie kazdego rodzaju paleniska ponizej pewnej krytycznej temperatury jego scian.

Co to znaczy ze nagrzewasz "zgodnie z zasadzami". Ile masz na zasilaniu? Bo niepokoi mnie nieco, ze instalacje z zasilaniem 40-60*C nazywasz niskotemperaturowa. :)

PS.

Co do mocy to ja nie rzadam dokladnosci co do 0,1kW. Podaj czy to kominek <>8kW czy <>20kW.

Nie podales tez przy jakich temperaturach zew i wew starcza te 2h grzania.

Korozja raczej wątpliwa. Podzielam opinię Puławiaka.

Temperatura 40-60 na wyjściu z kotła, trafia na trójdrożny zawór mieszający. Tak więc podłoga zasilana jest „jak Bozia przykazała”.

Mówiłem o 3 h grzania. Dziś mamy -6 i wiatr. Mam 50 o C na wyjściu z kominka. Palenie wydłużę ze względu na wiatr. Przed rozdzielaczem podłogówki temperatura wynosi 30 o C.

Moc kominków to kontrowersyjny temat. Są firmy, które taką samą skrzynkę (do której wchodzi taka sama porcja drewna) określają rożnymi mocami o rozpiętości od 12 do 22 kW. Rośnie w nich pojemność płaszcza wodnego. Jakoś trudno mi uwierzyć, że moc bierze się z wody, a nie ze spalonego drewna. Z doświadczenia wiem, że rożnie to bywa. Moim zdaniem najważniejsza jest zdolność odbioru przez wodę energii spalanego w skrzynce stalowej drewna, którą umożliwia odpowiednia konstrukcja wymienników. Dlatego dobry sterownik powinien brać pod uwagę (przede wszystkim mierzyć!) temperaturę spalin na wyjściu z wkładu. Co z tego, że będzie 55 o C na powrocie, jak osiągnięcie tej temperatury odbywa się kosztem np. 300-500 puszczanych w komin? Wkład musi być tak zbudowany, by do komina generować między 100-200 o C.

Edytowane przez Kominki Piotr Batura
https://forum.murator.pl/topic/118151-wszystkie-wady-podog%C3%B3wki/page/40/#findComment-6288223

Mam mieszacz i rotametry regulowane siłownikami a te odbierają info od regulatorów pokojowych ustawionych na powiedzmy 20 stopni. Spalanie że lepiej nie pisać, pomimo, że rotametry nie puszczają wody w system jak jest 20 stopni w pomieszczeniach, Woda wędruję tylko do rozdzielacza i tam napotyka pozamykane rotametry. Myślę, że ta cholerna pogodówka ustawia temperaturę znacznie wyższą niż powinna być lub była by ustawiona ręcznie na pokrętle kotła.

Rozumiem, że sterowanie pogodowe to masz z kotłem zintegrowane, czyli na zewnątrz chłodniej - ster. kotła ustawia wyższą temp. na kotle. Przy grzejnikach to moze by miało sens ale przy OP nie bardzo. U mnie sterownik pogodowy reguluje prze siłownik zaworem 4D, żeby ten puszczał w OP odpowiednia temperaturę (zgodnie z zadaną krzywą grzewcza). Żadnych elektrozaworów i termostatów w OP nie mam. Temperatura w domu stabilna i w miarę równa w całej chałupie.

Moim zdaniem może ci na podłogówkę iść za wysoka temperatura i elektrozawory co chwilę Ci wyłaczają i włączają przepływ na poszczególne pomieszczenia. Żeby uniknąć takiego pstrykania zmniejsz temperaturę zasilania OP na mieszaczu. U mnie w tej chwili ( -2st. na zewnątrz) w rurki OP idzie woda o temp. 26st., w efekcie w chałupie mam 22st. przy czym chałupy nie mam rewelacyjnie ocieplonej, na podłogach panele, a rozstaw rurek OP to tak od 15cm do 25cm

https://forum.murator.pl/topic/118151-wszystkie-wady-podog%C3%B3wki/page/40/#findComment-6288242

Opinii Puławiaka o wkładzie z PW nie podzielam z powodu Puławiaka, tylko z powodu wkładu. ;)

Coś w tym jest. Ścianki pokryte są cienką warstwą kreozotu, który jakby je izolował. Pod spodem nienaruszona stal. Przyjrzę się bliżej w najbliższych dniach kilku tego typu kotłom.

https://forum.murator.pl/topic/118151-wszystkie-wady-podog%C3%B3wki/page/40/#findComment-6288323