Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NA GRUNCIE - budowa, materiały, izolacje

ciekawy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam ten sam problem . Rozwiąże go chyba tak :ziemię rozsypię podnosząc poziom działki gdyż już od roku taras jest usypany .Na miejscu nasypu postawie drewniany taras na filarach murowanych.Nie będę walczył z obsypującą sie ziemią i z rozłażącym się brukiem .Po długiej dedukcji sądzę,że taras z ziemi bedzie większą udreką niż przyjemnością.Pozdrawiam

• 1 year później...
Myśle wlasnie intensywnie nad wyborem tarasu - betonowy czy ziemny? I coraz bardziej skłaniam się w kierunku tarasu ziemnego. Nie wiem jednak jak zrobic to zgodnie ze sztuka - w projekcie taras jest dosc wysoko wyniesiony do poziomu podłogi w budynku tak ze zejscie do poziomu ogrodu to beda 2-3 stopnie. Czy taki wysoki taras nie bedzie narazony na rzomywanie - zlobienie woda opadowa? Na co zwrócic uwage - podpowiedzcie !!!!

Nie rozumiem idei tarasu ziemnego. Znaczy co: trawiasty, czy jaki?

Po mojemu straszny klopot i brud - cięcie trawy w bezposredniej okolicy domu spowoduje zasyfienie scian i naniesienie do domu scinek. Do tego śliskość, robale, dżdżownice :o , koniecznosć podlewania (woda przy samej scianie). Ee, tam. Wole betonik 8) .

Przekorku (nomen omen) !

Idea tarasu ziemnego jest w mojej skromnej ocenie dokładnie odwrotna. Mniej kłopotu z zaciekajaca woda, odpadajacymi płytkami narazonymi na skrajne temperatury ( w lecie + 50 w zimie - 30) . Robali i noszenia sie do domu i tak nie unikniesz - chyba ze postawisz zakaz wjazdu robalom :wink: a taras ma w mojej idei byc podsypany z ziemi a na to układa się ponoc kostke brukowa albo płyty tudziesz inny materiał do tego wybrany i przeznaczony. Interesuja mnie jedynie opiniie uzytkowników i osób które taki taras maja. Jak sie sprawdza, na co trzeba zwrócic uwage przy wykonywaniu lub pilnowaniu fachmanów

Pozdrawiam

Oldswan 8)

nasz projekt też ma taras naziemny; z premedytacją zrezygnowaliśmy z tarasu lanego betonem, koszty fundamenty są okropnie wielkie,

piszesz o stopniach... też były nawet 2 sztuki. przekornie nie będzie. taras bedzie nasypany na równo z oknem balkonowym i przejście z tarasu na ogród zaopatrzymy w schodki albo... zrobimy płynne zejście na trawkę. co do brudu i rabali... każdą poiwerzchnę trzeba sprzątać

zastanawiam się tylko czy aby na pewno kostka, czy bedzie wygodnie, są takie ładne płytki klinkierowe podłogowe, niestety nie znam ceny

U nas jest nastepująca sytuacja: Schody z tarasu, który jest w bryle domu wyszły dość wysoko, trzebaby podsypać jakieś pół metra ziemi, żeby w miarę normalnie zejść z tych schodów. W związku z tym wymyśliłam, żeby tą wysokość zniwelować właśnie ziemnym tarasem. Tym bardziej, że taras istniejący jest zadaszony, a co jak się będę chciała opalać. Ponieważ mamy sporo gruzu (dość duże bryły) z rozbiórki schrzanionych ław fundamentowych, porozkładałam te bryły, jedna obok drugiej, na całej powierzchni pod przyszły taras, całość została zasypana piaskiem, a właściwie pospółką do wysokości ok. 25 cm poniżej planowanego poziomu tarasu i narazie jest to na takim etapie.

Dalej chcę zrobić wokół tego nasypu szalunek i brzegami zalać to betonem coby się nie rozjeżdżało. Ponieważ taras i tak będzie dość wysoko, w dwóch lub trzech miejscach zrobię schodki (1 lub 2), a w pozostałych skalniak. I pozostał problem zrobienia nawierzchni tarasu. Dlatego zostawiłam ok. 25 cm bo nie wiem jakiej grubości będzie materiał nawierzchni. Najbardziej bym chciała, żeby były to otoczaki, ale nie "kocie łby" tylko takie płaskie. W 6 nr-e Muratora jest taki ogród ze scieżką, miałoby to tak wyglądać, może ktoś wie jak uzyskać taki efekt i gdzie się kupuje takie kamienie. Przymierzałam się do piaskowca, ale raz, że drogi, trudny w utrzymaniu i nie ma takiego kolorowego efektu. Piaskowiec czerwony jest ciemny, piaskowiec żółty będzie się brudził, a takie kolorowe kamyczki b. mi się podobają. Wygląda to tak jakby otoczaki były przepołowione. Otoczaków mam sporo, ale nie wiem jak je przepołowić.

I co, układać to w piasku, a przerwy wypełnić czym? grubszym żwirem? piaskiem? zalać betonem?

Podpowiedzcie.

• 2 weeks później...
Może analiza schematów różnych typów tarasów (na gruncie, pod płytki, pod kostkę brukową, pod duże obciążenia etc.) pomoże Ci coś wybrać

Schematy można znaleźć pod adresem:

http://www.styrozol.pl/stosowanie

Może sobie trochę odpoczniesz i nam dasz troche odpocząć od tej reklamy.

A najlepiej przenieś się do działu ogłoszeń

• 1 year później...
  • 3 months później...
Mam zrobiony taras na gruncie 4x6 m. Do tej pory mam ubity piasek ok 0.5 m oraz na to wykewka betonowa ok 10 cm.Zastanawiam sie co dalej czy dać drugą warstwę betonu z folią i przylklejać płytki klinkierowe czy układać bez klejenia kostkę brukową.Boje się że płytki klejone będą się odklejac po paru latach.Jeżeli na to kostka brukowa to jak zrobić ?Pozdrawiam Wiech