Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NA GRUNCIE - budowa, materiały, izolacje

ciekawy

Recommended Posts

Jakiej szerokości są te fugi ?

Płyty mają mocny wzór, dlatego przy ewentualnym fugowaniu należy być bardzo starannym aby nie zepsuć. :(

Efekt wizualny, z fugą, byłby lepszy. :wink:

Fugi są takie jak wymuszają płyty - około 0,5-1cm gdzieś chyba wychodzi - bo krawędź pofalowana fabrycznie, płyty wypustkami dystansowymi są na styk. Efekt wizualny i tak i tak będzie ok (tak mi się wydaje) - zastanawiam sie tylko co lepsze dla trwałości tarasu ;)

W sumie skłaniam się do wykonania tej fugi, ale wole się upewnić przed niż po fakcie ;)

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 3 months później...
Witam mam pytanie jak poprawnie wykonać taras na gruncie ok 25m2 na nim będą płytki ,czy dawać styropian i folie pod płytę tarasu jutro zaczynają go robić pytam bo nie chciałabym zeby popełnili jakieś błedy.

Fachowcy się nie mylą, najwyżej experymentują 8) :wink:

Tu masz wszystko, poczytaj:

http://www.google.pl/search?client=opera&rls=pl&q=taras+na+gruncie&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

ja ostatnio coś takiego przerabiałem:

-fundamenty po obwodzie na -1m,

-"ścianki" po obwodzie z betonu, w środku gruz, stare gresy itp.

-pod wierzchem warstwa styroduru 80mm,

-na to jeszcze z 10cm betonu,

ponoć ten styrodur (i tak mi został z ocieplania piwnic) dobrze izoluje od gruntu i ceramika mniej się niszczy w razie ostrych zim.

A po co taras na gruncie izolować od gruntu? :o żeby ziemia pod tarasem się nie wyziębiała czy jak?

no właśnie tak,

i tak zostało mi trochę styroduru, więc poszedłem za głosem majstra, który twierdził, że potem pokrycie jest trwalsze (klej+gres),

jak jest faktycznie to nie wiem - zrobiłem jak radził majster, do którego mam spore zaufanie wynikające z wcześniejszych doświadczeń.

A po co taras na gruncie izolować od gruntu? :o żeby ziemia pod tarasem się nie wyziębiała czy jak?

no właśnie tak,

i tak zostało mi trochę styroduru, więc poszedłem za głosem majstra, który twierdził, że potem pokrycie jest trwalsze (klej+gres),

jak jest faktycznie to nie wiem - zrobiłem jak radził majster, do którego mam spore zaufanie wynikające z wcześniejszych doświadczeń.

Nie słuchaj bezkrytyczne swojego majstra - aby ci płytki nie odpadały od powierzchni tarasu należy zrobić poziomą izolację przeciwwilgociową oraz kleić płytki na wycisk , a nie ocieplenie tarasu styrodurem od spodu ...

Zadaj pytanie swojemu majstrowi dlaczego płytki moga odpadać od podłoża - jakie warunki muszą być spełnione aby tak sie działo - a potem nam tu nam napisz - ciekawi mnie jego teoria ...

Mój majster twierdzi zę styropian jest po to a by podłoże pod płytą nie zamarzało płyta ma tylko 10cm przy dwudziestu na minusie mróz może pójść dosyć głęboko wystarczy dać 3cm styropianu zwykłego koszt groszowy jeśli nawet przejdzie i podniesie to styropian się ściśnie a płyty nie ruszy tak więc chyba nikt mnie nie przekona ze nie warto

A propo mrozów ja osobiście pamiętam 30 na minusie

pozdrawiam

:D

styropian nie zapobiega całkoicie przenikaniu ciepła tylko je ogranicza.

Ma duze znaczenie przy intensywnie ogrzewanych pomieszczeniach.

3 a nawet 10 cm styropianu nie zapobiegnie przemarzaniu (kwestia czasu).

Jezeli styropian sie nie zgniótł pod 10 cm wylewką i innymi obciązeniami to nie

ściśnie się tak sam z siebie nagle - raczej wysadzi do góry (chyba że będziesz

siedział na niej :lol: :lol: :lol: ) ta wylewkę.

styropian nie zapobiega całkoicie przenikaniu ciepła tylko je ogranicza.

Ma duze znaczenie przy intensywnie ogrzewanych pomieszczeniach.

3 a nawet 10 cm styropianu nie zapobiegnie przemarzaniu (kwestia czasu).

Jezeli styropian sie nie zgniótł pod 10 cm wylewką i innymi obciązeniami to nie

ściśnie się tak sam z siebie nagle - raczej wysadzi do góry (chyba że będziesz

siedział na niej :lol: :lol: :lol: ) ta wylewkę.

No niestety nie masz racji płyta nie będzie leżeć na styropianie jedynie kilka godzin podczas schnięcia betonu chyba to nie jest tak dużo na metr pewnie ze sto kilo to naprawde nie dużo z siłą jaką ma mróż który domy podnosi, płyta jest zbrojona tak samo jak strop w mieszkaniu po jakimś czasie grunt pod płytą opadnie kilka milimetrów choćby 1mm to wystarczy :D :D :D

Witam w poniedziałek taras już będzie gotowy bardzo sprawnie robota idzie mam jeszcze jedno pytanie jak zabezpieczyć taras przed wnikaniem wody z zewnątrz ponieważ płytki będą chyba układane za 1,5roku czy zakryć zwykłą folią budowlaną czy może czymś pomalować na co póżniej będzie można położyć płytki

No i u mnie będzie za chwilę podobny problem. Taras nie zadaszony. Wylany fundament, na tym z bloczka fundamentowego murek ok 70 cm, wsio wypełnione piachem zasypowym. Majstry mówią aby dać styro 10 cm,i wylewka ok 5 cm zazbrojona siatką . Twierdzą że bez może w zimie go podnosić.

Kurcze dlaczego nie poszedłem do szkoły budowlanej:):)? może tam by mnie pewnych rzeczy nauczyli?

• 2 months później...

Witam

Na wiosne bede montowal okna w domku( jak na razie stan surowy otwarty). W pozniejszym okresie bede "rzezbil" z tarasem, konkretnie zamierzam ulozyc bruk klinkierowy na tarasie ziemnym. I moje pytanie: czy podczas "jazdy" zageszczarka nic sie nie podzieje oknom? Oczywiscie bedzie dyletacja miedzy tarasem a budynkiem. Prosze o odpowiedz, pozdrawiam.

• 2 months później...

Jak mamy taką sytuację jak na zdjęciu czyli poziom zero jest 20cm nad izolacją poziomą chudziaka i fundamentów to jak zrobimy taras ziemny z kostki brukowej to wtedy mamy poziom gruntu powyżej izolacji poziomej chudziaka i do tego poziom gruntu będzie powyżej bloczków fundamentowych i będzie wchodził na Porotherm.

I co Wy na to, jak teraz zachować prawidłowo wykonaną izolację poziomą i pionową.

Wg projektantów Archonu tak ma być ale trzeba wywinąć 2x papę termozgrzewalną co najmniej 35cm do góry. Czyli z izolacji poziomej chudziaka przechodzimy do góry jako izolacja pionowa wywijając papę termozgrzewalną do góry.

Jak macie to rozwiązane u Siebie

http://img146.imageshack.us/img146/5690/pict0048b.jpg

Nie wiedziałem czy wątek mam umieścić w dziale: Podłogi, schody, taras czy może Izolacje no to dałem.... tutaj tak jak to wcześniej bywało :)

Edytowane przez odaro