Ala.M 11.10.2005 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Ubity piasek - dobrze - a 10 cm betonowa wylewka na taras - to błąd. A należy - w Twoim przypadku - zrobić tak:w zależności jaki duży ma być długi i szeroki ten taras, powinieneś na jego konturach zrobić fundament szer. ok. 40 cm na gł. 80 cm (strefa przemarzania). Wnętrze fundamentu uzupełnić ubitym piaskiem, na to kratownica (chroni przed ewentualnym pękaniem, potem wylewka betonowa, potem kafelki. Należy pamiętać o zrobieniu dylatacji, o ile taras będzie dłuższy lub szerszy niż 3 m, jak i pamiętać o zachowanie jej przy ścianie budynku. Tak zrobiony taras jest droższy, ale masz gwarancję, że nie będzie pękał i nie zaszkodzi mu najsurowsza zima.Pozdrawiam. Ala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 11.10.2005 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=47119Nie przejmuj się, moim zdaniem nie ma tragedii, no chyba że wysokość Twojej 10cm wylewki będzie już problemem dla kolejnych warstw.A powinny one wyglądać tak: na istniejącej wylewce (nazwijmy go podkładem) powinna znaleźć sie papa, łączona na gorąco, która to będzie stanowić warstwę poślizgową dla pracującej pod wpływem ciepła i zimna płyty głównej, którą powinieneś na papie wylać. Płytę główną powinieneś pomalować jakimś uszczelniaczem (np. Woder -chyba E jest zewnętrzny) w 2 warstwach i na niego możesz układać płytki na kleje elastyczne. Fugi też elastyczne.Musisz pamiętać o odpowiednim spadku płyty i wykonaniu obróbek blacharskich- tzw. okapników z odpowiednimi kapinosami. Połączenia płytek ze ścianami proponuję wykonać za pomocą silikonów dekarskich (soudal jest chyba najlepszy).Pamiętaj o wywinięciu papy na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 11.10.2005 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Dzięki za podpowiedzi.Zapomniałem dodać że pod bloczkami fundamentowymi w obrysie tarasu na głębokośći ok 80 cm mam wylany i zazbrojony fundament. Moje pytanie brzmi czy mogę nie przyklejać kafli klinkierowych a zamiast nich dać kostkę brukową np na ubitym piasku .Nie wiem czy wtedy nie przeszkadza ta wylana pierwsza płyta betonowa.Zostało mi jeszcze ok 12 cm na właściwą posadzkę.Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 11.10.2005 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Mam podobny taras na gruncie. Na wszelki wypadek poprzewiercałbym tę płytę, w celu ewentualnego przepuszczenia wody co jakieś 30-50cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 11.10.2005 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 Nie chće powielać watków więc jeżeli mogę zapytac się co zrobić chcąc wymurować taras ponad gruntem np.70cm z cegły klinkierowej i na górę płytki? Jak przykleić płytki aby nie pękały na połączeniu wypelnienia tarasu z obmurówka? Obmurówka miałaby być na 12cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 11.10.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2005 jak Cie dobrze zrozumialem masz dwa wyjscaia - wylac zbrojona plyte na fundamencie - wyac plyte na gruncie, oddylatowana od obmurowki (obmorowka oczywiscie na fundamencie) rozwiazanie drugie tansze, bezpieczniejsze. Taras robisz normalnie tak jak na grncie o szczegolach poczytaj w najczesciej zadawanych pytaniach na forum jak bedziesz miec pytania pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 12.10.2005 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Dzięki za podpowiedzi.Zapomniałem dodać że pod bloczkami fundamentowymi w obrysie tarasu na głębokośći ok 80 cm mam wylany i zazbrojony fundament. Moje pytanie brzmi czy mogę nie przyklejać kafli klinkierowych a zamiast nich dać kostkę brukową np na ubitym piasku .Nie wiem czy wtedy nie przeszkadza ta wylana pierwsza płyta betonowa.Zostało mi jeszcze ok 12 cm na właściwą posadzkę.Pozdrawiam Wiech Tu istnieje b. duże ryzyko, że na płycie, pod piaskiem i kostką gromadzić się będzie woda, która zamieniając się w lód może wysadzać ułożoną kostkę. A poza tym wnikająca woda będzie destrukcyjnie działać na ścianki tarasu od wewnątrz. Poza tym krople deszczu wypłukują piasek z pomiędzy kostki i często osadzają go na elewacji i drzwiach tarasowych, co niezbyt ładnie wygląda. Poza tym piasek z takiego tarasu kilogramami wnosi się do środka, co ma fatalne skutki dla parkietu i paneli. podlogowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.10.2005 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Kostkę brukową można spokojnie ułożyć. Nie będzie żadnych skutków ubocznych. A w zimę kostka ma taką zaletę że nie jest śliska. Piasek z kostki nie będzie wypłukiwany jaki pisze poprzednik. Ta betonowa płyta która została wylana w niczym nie przeszkadza. Ona jak najbardziej wzmacnia podłoże. A co do wyboru rozwiązania to już twoja sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.10.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Tu istnieje b. duże ryzyko, że na płycie, pod piaskiem i kostką gromadzić się będzie woda, która zamieniając się w lód może wysadzać ułożoną kostkę. A poza tym wnikająca woda będzie destrukcyjnie działać na ścianki tarasu od wewnątrz. Poza tym krople deszczu wypłukują piasek z pomiędzy kostki i często osadzają go na elewacji i drzwiach tarasowych, co niezbyt ładnie wygląda. Poza tym piasek z takiego tarasu kilogramami wnosi się do środka, co ma fatalne skutki dla parkietu i paneli. podlogowych. jestem w posiadaniu tarasu wyłożonego kostką brukową ( taras 3x10) i nie zauważyłam aby w więcej piasku wnosilo sie przez taras do domu, a kilogramy piasku to z lekka przesada ..... z tarasu wchodzi sie bezpośrednio na parkiet i po 4 miesiącach nie zauważyłam różnicy. Dość sceptycznie odnosiłam sie na początku do pomysłu mojego męża aby taras jednak wyłożyć kostką ,ale po tych kilku m-cach myślę,że to był strzał w 10 !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 12.10.2005 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Poczekaj, poczekaj - 4 miesiące to niezbyt długo.Działalność naszych pociech i zwierzątek nasila zjawisko wnoszenia piasku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiech 12.10.2005 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Dzieki wszystkim.Zabiliście mi ćwieka tymi skrajnymi odpowiedziami.Zostało mi pare dni do podjęcia decyzji a ja nie wiem co zrobic.Z jednej strony żona chce kafelki gresowe przyklejane do podłoża a ja wolałbym kostkę brukową bez przyklejania .Czytam o tych odpadających kafelkach po kilku sezonach to wolałbym tego uniknąć.Może ktos jeszcze sie wypowie w tej sprawie .Pozdrawiam Wiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 12.10.2005 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Przeciw kafelkom jakie by nie były to jak leży na nich śnieg są śliskie jak nieszczęście. Tak więc u mnie to zadecydowało o wyborze materiału na taras i schodki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 12.10.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Poczekaj, poczekaj - 4 miesiące to niezbyt długo. Działalność naszych pociech i zwierzątek nasila zjawisko wnoszenia piasku. rozumiem ,ze jesteś uzytkownikiem tarasu z kostki i jesteś tym faktem głeboko rozczarowany . Ja po 4 miesiacach bardzo intensywnego użytkowania ( życie w okresie letnim toczyło sie praktycznie cały czas na tarasie , a odcinek taras -kuchnia był najczesciej pokonywany wlasnie przez parkiet ....) Powiem jeszcze jedno moi znajomi ktorzy 2 lata temu wyłożyli swoj taras pieknym gresem -już załują ....po pierwsze kurz ....widoczny gołym okiem ....na kostce nie widac ,a na pewno jest po deszczu można stracić zęby ....na kostce brak zjawiska poślizgu zimą -HOORROORRRR ....można stracić zęby oraz połamać wszystkie kończyny.....na kostce jw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dominik1719499811 13.10.2005 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2005 Jak tojest z tym piaskiem wnoszonym z tarasu do domu? Co za różnica czy jest na kostce czy na płytkach? Jak na mój gust, to jeśli nie zamieciesz od czasu do czasu tarasu, to piasek (który nawieje wiatr) wniesiesz do domu bez względu na to z czego zbudowany jest taras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 02.11.2006 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 witamczy wykonujac taras na grunice nalezy wybrac humus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 02.11.2006 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 04.11.2006 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Konieczno ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 witam czy wykonujac taras na grunice nalezy wybrac humus? o ile masz na działce humus to mozesz na nim sporo zarobic sprzedajac go w sklepie ogrodniczym ... obawiam sie jednak, ze masz wyłacznie zwykła ziemie ze sladowa iloscia humusu a zwykła ziemia nie przeszkadza fundamentom - po pierwsze prawdopodobnie będziesz i tak izolował fundament jakimś dysterbitem czy abizolem - po drugie ... pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 05.11.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 witam czy wykonujac taras na grunice nalezy wybrac humus? o ile masz na działce humus to mozesz na nim sporo zarobic sprzedajac go w sklepie ogrodniczym ... obawiam sie jednak, ze masz wyłacznie zwykła ziemie ze sladowa iloscia humusu a zwykła ziemia nie przeszkadza fundamentom - po pierwsze prawdopodobnie będziesz i tak izolował fundament jakimś dysterbitem czy abizolem - po drugie ... pzdr Mnie się wydaje ,że kolega pytał o wybranie humusu spod "płyty" tarsowej a w tym przypadku nie jest istotne czy to jest humus rzeczywiście czy nie i tak trzeba wymienić grunt ze względu na przemarzanie i wysadzinowość, chyba,że się akurat trafi stosunkowo czysty (nie zagliniony, bez cząstek organiicznych), gruby piasek np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Wojtek33 rzeczywiscie nie napisał czy taras będzie na poziomie ziemi czy na nasypie z piachu podniesiony np o 0,5 m ponad poziom gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts