Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NA GRUNCIE - budowa, materiały, izolacje

ciekawy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja mam podobnie.

Pod samym oknem dałem blachę która wchodzi pod drzwi (u mnie w ramie drzwi był taki rowek), a na dole blacha jest wywinięta na izolację poziomą fundamentów - tak żeby woda spod drzwi "spływała" po styropianie fundamentów.

blacha ma mniej-więcej taki kształt (linia ciągła to blacha "w przekroju")

I.....

I.....

I__

.....I

Taką blachę zrobią ci w firmach sprzedających materiały na dach.

Całość przykręcasz do ścian i uszczelniasz takim kitem dekarskim (w tubie)

Edytowane przez panfotograf

Hmm... dobre pytanie Odaro. Podłączam się, bo też mnie to czeka... Jak się nie znajdzie żadne sensowne rozwiązanie, to najwyżej zrobię taras drewniany :-)

Taras drewniany to też pewien rodzaj tarasu ziemnego i tylko częściowo rozwiązuje problem :)

Czemu tak mało osób zabrało głos czy teraz na nowym forum już nikt nie czyta działu Wymiana doświdczeń :(

Blacha jest jedynie pod drzwiami. Dalej robisz ocieplenie.

A między kostkę (tarasową) a ścianę to może jakaś papa, ale jeszcze nie doszedłem do tego etapu

Ktoś kiedyś mówił mi że na poszerzenie dolne okien można zastosować fartuchy EPDM specjane do tego celu ale wujek google nie chce mi pomóc.

Nadal zostaje problem jak odizolować na styku ściana taras ziemny.

Taras drewniany to też pewien rodzaj tarasu ziemnego i tylko częściowo rozwiązuje problem :)

Jak to częściowo? Ziemię podsypujesz tylko do poziomu izolacji ścian fundamentowych, a nad tym robisz taras drewniany na słupach betonowych i już. Problem z głowy, bo przecież przestrzeń masz wtedy wentylowaną...

A może się mylę?

Jak to częściowo? Ziemię podsypujesz tylko do poziomu izolacji ścian fundamentowych, a nad tym robisz taras drewniany na słupach betonowych i już. Problem z głowy, bo przecież przestrzeń masz wtedy wentylowaną...

A może się mylę?

Jak tak zrobisz to będzie OK ale nie każdy taras jest robiony na betonowych słupach

• 2 months później...
i jak tam Wasze tarasy ? może ktoś coś doradzi.. też chcę taras naziemny ..z. jakimiś płytami betonowymi pewnie. tyle, że mój musi być jakieś 50-60 cm nad ziemią więc już nie taki naziemny :) ale z "usypanymi zboczami... no i problem mam z fundamentami...bo obawiam się że powinny być i na to jakieś obrzeża czy tam bloczki betonowe...ale te fundamenty to głębokie?? nie chcę płyty tylko zagęszczony piasek (żwir wcześniej czy co tam trzeba) ale głębokość tych fundamenetów dla mnie najnbardziej istotna... no bo poprzedni "inwestor wprawdzie zrobił fundamenty pod taras ale taki 1,5 x2,5 a po co mi takie maleństwo :p

Zamierzam zrobić taras na gruncie z bruku klinkierowego i zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze zabezpieczyć dodatkowo ocieplenie ściany fundamentowej (EPS 100-038 + siatka + tynk mineralny + dysperbit) folią kubełkową. Koszt niewielki, a zawsze lepiej ochroni przed naporem gruntu. Jak sądzicie?

• 1 month później...
i jak tam Wasze tarasy ? może ktoś coś doradzi.. też chcę taras naziemny ..z. jakimiś płytami betonowymi pewnie. tyle, że mój musi być jakieś 50-60 cm nad ziemią więc już nie taki naziemny :) ale z "usypanymi zboczami... no i problem mam z fundamentami...bo obawiam się że powinny być i na to jakieś obrzeża czy tam bloczki betonowe...ale te fundamenty to głębokie?? nie chcę płyty tylko zagęszczony piasek (żwir wcześniej czy co tam trzeba) ale głębokość tych fundamenetów dla mnie najnbardziej istotna... no bo poprzedni "inwestor wprawdzie zrobił fundamenty pod taras ale taki 1,5 x2,5 a po co mi takie maleństwo :p

1. Płyta betonowa.

2. Wypoziomowane spady legarów i desek - najważniejsza sprawa aby woda ściekała na zewnątrz.

Nawet zastosowanie ubitego podkładu nie gwarantuje, że podkład z czasem nie opadnie o 5-10 mm i konstrukcja tarasu zacznie się "bujać".

pzdr

r.