odaro 06.04.2010 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 Nie wiedziałem czy wątek mam umieścić w dziale: Podłogi, schody, taras czy może Izolacje no to dałem do Wymiana doświadczeń http://forum.muratordom.pl/showthread.php?158360-Taras-ziemny-a-problem-z-izolacj%C4%85-poziom%C4%85-i-pionow%C4%85-chudziaka-i-fundament%C3%B3w&p=4052738#post4052738 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.04.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) Ja mam podobnie.Pod samym oknem dałem blachę która wchodzi pod drzwi (u mnie w ramie drzwi był taki rowek), a na dole blacha jest wywinięta na izolację poziomą fundamentów - tak żeby woda spod drzwi "spływała" po styropianie fundamentów. blacha ma mniej-więcej taki kształt (linia ciągła to blacha "w przekroju")I.....I.....I__.....I Taką blachę zrobią ci w firmach sprzedających materiały na dach.Całość przykręcasz do ścian i uszczelniasz takim kitem dekarskim (w tubie) Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez panfotograf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 (edytowane) I tą blachą obleciałeś całą ścianę na której będzie taras ziemny. A jak później wykonałeś elewację na tej blasze Edytowane 7 Kwietnia 2010 przez odaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 07.04.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Blacha jest jedynie pod drzwiami. Dalej robisz ocieplenie.A między kostkę (tarasową) a ścianę to może jakaś papa, ale jeszcze nie doszedłem do tego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2010 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Hmm... dobre pytanie Odaro. Podłączam się, bo też mnie to czeka... Jak się nie znajdzie żadne sensowne rozwiązanie, to najwyżej zrobię taras drewniany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Hmm... dobre pytanie Odaro. Podłączam się, bo też mnie to czeka... Jak się nie znajdzie żadne sensowne rozwiązanie, to najwyżej zrobię taras drewniany Taras drewniany to też pewien rodzaj tarasu ziemnego i tylko częściowo rozwiązuje problem Czemu tak mało osób zabrało głos czy teraz na nowym forum już nikt nie czyta działu Wymiana doświdczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Blacha jest jedynie pod drzwiami. Dalej robisz ocieplenie. A między kostkę (tarasową) a ścianę to może jakaś papa, ale jeszcze nie doszedłem do tego etapu Ktoś kiedyś mówił mi że na poszerzenie dolne okien można zastosować fartuchy EPDM specjane do tego celu ale wujek google nie chce mi pomóc. Nadal zostaje problem jak odizolować na styku ściana taras ziemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2010 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Taras drewniany to też pewien rodzaj tarasu ziemnego i tylko częściowo rozwiązuje problem Jak to częściowo? Ziemię podsypujesz tylko do poziomu izolacji ścian fundamentowych, a nad tym robisz taras drewniany na słupach betonowych i już. Problem z głowy, bo przecież przestrzeń masz wtedy wentylowaną... A może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Jak to częściowo? Ziemię podsypujesz tylko do poziomu izolacji ścian fundamentowych, a nad tym robisz taras drewniany na słupach betonowych i już. Problem z głowy, bo przecież przestrzeń masz wtedy wentylowaną... A może się mylę? Jak tak zrobisz to będzie OK ale nie każdy taras jest robiony na betonowych słupach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2010 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 No wiem. Ale ponieważ nie mam pomysłu jak sensownie rozwiązać problem, z którym Ty wyszedłeś w tym wątku, to zastanowię się nad takim tarasem drewnianym jeśli nikt inny nie zaproponuje sensownego rozwiązania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 No wiem. Ale ponieważ nie mam pomysłu jak sensownie rozwiązać problem, z którym Ty wyszedłeś w tym wątku, to zastanowię się nad takim tarasem drewnianym jeśli nikt inny nie zaproponuje sensownego rozwiązania... Jakbyś coś wymyślił to daj znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 07.04.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 OK. Hmm... jak teraz patrzę na Twoją fotkę, to przecież na ścianę przyjdzie jeszcze ocieplenie, co chyba jeszcze bardziej komplikuje całą sprawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 OK. Hmm... jak teraz patrzę na Twoją fotkę, to przecież na ścianę przyjdzie jeszcze ocieplenie, co chyba jeszcze bardziej komplikuje całą sprawę... Zgada się tam będzie jeszcze ocieplenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 07.04.2010 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2010 Wujek google coś ma dobry humor i dzisiaj wyrzucił taki link do fartuchów EPDM http://www.ergoplus.pl/index.php?menu=fartuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 08.04.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 "Jak się nie znajdzie żadne sensowne rozwiązanie, to najwyżej zrobię taras drewniany"Już widzę to siedlisko mrówek, robali i myszy o wilgoci i śmieciach już nie wspomnę - tarasu drewnianego bym nie robił (ale to moja opinia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 08.04.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Widzę, że masz jakieś strasznie traumatyczne przeżycia związane z tarasami drewnianymi Wszystkie te elementy mogą wystąpić także w przypadku innych tarasów - wszystko zależy od sposobu wykonania tarasu i od jego użytkowników Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasianka36 28.06.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 i jak tam Wasze tarasy ? może ktoś coś doradzi.. też chcę taras naziemny ..z. jakimiś płytami betonowymi pewnie. tyle, że mój musi być jakieś 50-60 cm nad ziemią więc już nie taki naziemny ale z "usypanymi zboczami... no i problem mam z fundamentami...bo obawiam się że powinny być i na to jakieś obrzeża czy tam bloczki betonowe...ale te fundamenty to głębokie?? nie chcę płyty tylko zagęszczony piasek (żwir wcześniej czy co tam trzeba) ale głębokość tych fundamenetów dla mnie najnbardziej istotna... no bo poprzedni "inwestor wprawdzie zrobił fundamenty pod taras ale taki 1,5 x2,5 a po co mi takie maleństwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Egon 04.07.2010 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2010 Zamierzam zrobić taras na gruncie z bruku klinkierowego i zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze zabezpieczyć dodatkowo ocieplenie ściany fundamentowej (EPS 100-038 + siatka + tynk mineralny + dysperbit) folią kubełkową. Koszt niewielki, a zawsze lepiej ochroni przed naporem gruntu. Jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akusta 07.08.2010 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2010 i jak tam Wasze tarasy ? może ktoś coś doradzi.. też chcę taras naziemny ..z. jakimiś płytami betonowymi pewnie. tyle, że mój musi być jakieś 50-60 cm nad ziemią więc już nie taki naziemny ale z "usypanymi zboczami... no i problem mam z fundamentami...bo obawiam się że powinny być i na to jakieś obrzeża czy tam bloczki betonowe...ale te fundamenty to głębokie?? nie chcę płyty tylko zagęszczony piasek (żwir wcześniej czy co tam trzeba) ale głębokość tych fundamenetów dla mnie najnbardziej istotna... no bo poprzedni "inwestor wprawdzie zrobił fundamenty pod taras ale taki 1,5 x2,5 a po co mi takie maleństwo 1. Płyta betonowa. 2. Wypoziomowane spady legarów i desek - najważniejsza sprawa aby woda ściekała na zewnątrz. Nawet zastosowanie ubitego podkładu nie gwarantuje, że podkład z czasem nie opadnie o 5-10 mm i konstrukcja tarasu zacznie się "bujać". pzdr r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 08.08.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2010 Zajrzyj na bazę doradztwa budowlanego, tam masz schemat od a do z co trzeba zrobić i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts