Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TARAS NA GRUNCIE - budowa, materiały, izolacje

ciekawy

Recommended Posts

Przemysłowe nie przemysłowe, mam taki wynalazek na działce - poziom podniesiony chyba o ok 1 czy 1,5 m, nie pamiętam grunt, że się sprawdza ;) Tyle było chyba ułatwienia, że sąsiad poniżej od swojej granicy poziom obniżył mniej więcej o 1,5 m by okna poziomu parteru nie były w ziemi... Domek / działka jest w górach a stok ma kawałek spadku...

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bo "elka" wygląda jak drukowane "L". Jest to zbrojony element i ustawia się to jedno obok drugiego, o ile pamiętam te moje miały także miejsce na odplyw wody czy wyjście drenu. Pionowa część stanowi wzmocnienie skarpy, dłuższa część tej kreseczki u dołu jest w skarpie - co sprawia że skarpa sama swoją siłą naciska by ta "elka" się nie wykopyrtnęła, a krótsza część tego dołu to dodatkowa stabilizacja.

• 3 weeks później...
Wg mnie w tym wypadku dylatacja na linii płyta - styrodur załatwi sprawę niejednakowej pracy obu podłoży, ale aby zapobiec pękaniu płytek na skutek nierównomiernego odkształcania sie samego styroduru - zastosowałbym na nim 5cm wylewkę zbrojoną włóknem polipropylenowym.Do tego 1-2cm przekładka styropianowa między ścianą a tarasem. Innym rozwiązaniem jest po prostu przekładka styropianowa (trochę szersza, powiedzmy 3cm) i wypełnienie pozostałej przestrzeni wylewką. Ale nawet w tym wypadku przydałaby się dylatacja na linii płyta - wylewka, bo to tak czy tak będzie różnie pracować.

• 7 months później...

Planuję robić u siebie taras z nasypu ziemnego na wysokość 50 cm. Zastanawiam się czy tak wysoki nasyp będzie trwały ? Chcę wykonać to tak że taras będzie łagodne przechodził do poziomy trawnika (długi spadek). Najbardziej obawiam się osuwania lub osiadania nasypu.

Jak to najlepiej zabezpieczyć ? J

akie powinny być warstwy ?

Czy piach pozostały po budowie mogę użyć jako pierwszą warstwę ?

Czy gruz ustabilizował by podłoże na tyle żeby zapobiec osuwaniu ?

Jeżeli macie jakieś pomysły i rady to proszę o pomoc. Przydadzą się też linki do stron, o ile takie są.

Nasyp będzie osiadać ("ubijać" się) np. glina osiada ok 11 cm na każdy metr usypany, czyli trzeba jej nasypać trochę więcej niż ma być ;)

Zabezpieczyć można np. geowebem:

http://www.mining-technology.com/contractor_images/presto/3-presto.jpg

w odpowiednio dużych komórkach możesz sadzić rośliny zadarniające, które dodatkowo wzmocnią skarpę korzeniami - np. jałowce odmian okrywowych.

• 4 months później...

A ja mam taki problem. Poziom zero okien ze względu na opadającą działkę wyszedł dosyć wysoko. Chciałbym zrobić na całej długości elewacji od strony ogrodu taras tak aby poziom tarasu był zrównany w oknami balkonowymi. Stan widoczny na zdjęciu. I teraz mam dylemat które rozwiązanie wybrać:

1. Zrobić taras drewniany na palach betonowych, kotwach lub jakichś bloczkach betonowych (z tarasu zrobić schodek lub w inny sposób zejść do poziomu terenu). Nie bardzo wiem jeszcze jak ale przeraża mnie ogrom roboty, bo takie pale czy kotwy trzeba by posadowić dosyć gęsto.

2. Usypać skarpę (około 50-70 cm wysoka) wzdłuż elewacji, łagodnie opadającą w stronę ogrodu (nie chcę robić murka oporowego) a na wierzchu nasypać warstwę żwirku i na tym deski na legarach lub położyć kostkę brukową w przyszłości. W tym rozwiązaniu z kolei obawiam się że usypanie skarpy przylegającej do już istniejącej elewacji spowoduje przenikanie wilgoci w ściany i może wygenerować problemy. W jaki sposób oddzielić skarpę od elewacji aby nie było problemu z przenikaniem wody? Można to jeszcze jakoś zaizolować?

stan przedstawia zdjęcie z tym że obecnie już mam położony marmurit na cokole i tynk mineralny.

DSC_9136.jpg

Jak radzilibyście teraz wybrnąć z tego?

a żwirem można podsypać powyżej hydroizolacji ? nie grozi to zawilżeniem ściany? Czy można tam dać jakąś folię aby oddzielić ścianę od tego co podsypię czy to i tak nic nie pomoże?

Nie można ale nikt z budowlańców nie zwraca na to uwagi

Ja przed przyklejeniem ocieplenia zrobiłem dodatkową hydroizolacją tej części muru która będzie poniżej poziomu tarasu za pomocą hydroizolacji cementowej nie bitumicznej.

Edytowane przez odaro

• 2 years później...

Ja mam podobna zagłostkę co bartekkolo, ale sporo wyższy taras, bo 1,5m.

Może ktoś robił coś podobnego?

Izolacja jest już przygotowana, pod folią kubełkową jest styropian (hydro). Planowaliśmy wybudować jeszcze murek oporowy z prawej, usypać, utwardzić i położyć kostkę.

Dziś nie wiem czy nie lepiej byłoby zrobić taras drewniany na betonowych słupkach.

Jakie jest wasze zdanie? Pomóżcie proszę.

A tu zdjęcie 20150521_193210_resized.jpg

Wszyscy robią ten sam błąd. Niepotrzebnie podnoszą wysoko podłogę na parterze, a potem kombinują: 1 - jak zrobić schody do drzwi wejściowych, 2 - jak zrobić taras metr nad trawnikiem, 3 - jak zrobić podjazd do garażu A TO WSZYSTKO KOSZTUJE i jest uciążliwe w użytkowaniu.

Parter budowało się wyżej ponieważ pod parterem był piwnica. Dzisiaj już (praktycznie) nikt piwnic nie buduje bo są drogie, niewygodne i problematyczne.

Ja mam podłogę na parterze jakieś 30 cm nad trawnikiem. ZALETY: 1 - jeden schodek przed drzwiami wejściowymi, 2- taras z kostki (cegła klinkierowa) + obrzeża (z kawałków granitu), 3 - garaż bez podjazdu (garaż jest 10 cm nad trawnikiem).