Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co z tą folia w garażu bo cholery dostaje :(

pit79

Recommended Posts

Mam problem mianowicie:

Garaż postawiony w "szkielecie" tzn na podwalinie toją słupy o przekroju 16x16 postawione co jeden metr. Z zewnątrz jest płuta OSB , wiatroizolacja i szalówka.

Miedzy te belki 16x16 chce wsadzić wełnę 15cm potem polozyc na to folie żółtą i ruszt na którym miejscami przybije deski, miejscami płyte karton gipsową. Moje pytanie dotyczy tego ćzy płyta muszi być przytwierdzona bezpośrednio na foli czy moze być ruszt między folią a płytą KG?

Mam problem mianowicie:

Garaż postawiony w "szkielecie" tzn na podwalinie toją słupy o przekroju 16x16 postawione co jeden metr. Z zewnątrz jest płuta OSB , wiatroizolacja i szalówka.

Miedzy te belki 16x16 chce wsadzić wełnę 15cm potem polozyc na to folie żółtą i ruszt na którym miejscami przybije deski, miejscami płyte karton gipsową. Moje pytanie dotyczy tego ćzy płyta muszi być przytwierdzona bezpośrednio na foli czy moze być ruszt między folią a płytą KG?

Z tego co wiem głównym zadaniem folii jest niedopuszczenie do zawilgocenia izolacji. czy ona będzie na, czy pod rusztem nie ma znaczenia. 100% pewności jednak nie mam.

Czyli z tego wynika że ta folia poprostu powinna być na wełnie. Nie wiem czy dobrze myslę? Może sie jeszcze ktos wypowie

Z reguły jest na ruszcie (patrz konstrukcja izolowanego dachu skośnego) bo między ruszt często daje się dodatkową izolację w celu likwidacji mostaka na belkach drewnianych.

no w sumie tak, chyba zrobię to tak że dam między te bale pionowe 16x16 wełne i ruszt jakiś z łat i położe folię i bedzie dobrze moze.

Wiesz, zastanawiałem się bo te moje bale mają 16cm, a wełna ma 15 , ale chyba nie ma az takiej ruznicy jak folia nie bedzie idealnie dotykała do wełny ?

no w sumie tak, chyba zrobię to tak że dam między te bale pionowe 16x16 wełne i ruszt jakiś z łat i położe folię i bedzie dobrze moze.

Wiesz, zastanawiałem się bo te moje bale mają 16cm, a wełna ma 15 , ale chyba nie ma az takiej ruznicy jak folia nie bedzie idealnie dotykała do wełny ?

Możesz poszukać wełny 16cm, lub zostawić szczelinę. Nie będzie żadnego problemu. Najważniejsze to założyć ją szczelnie. Folia nie musi wcale dotykać wełny.