Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rodzice dziela majatkiem - jak przeliczyc

pluszku

Recommended Posts

• Odpowiedzi 361
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy możliwość dziedziczenia i zabezpieczenia majątkowego ze strony rodziców wyklucza zaradnosć dzieci? Czyni je ułomnymi, gorszymi i nieudacznymi?

Oj, no pewnie, że nie.

Tylko z moich obserwacji wynika, że im bardziej rodzice się "zarzynają" dla dzieci, tym mniej wdzięczności z ich strony i tym większe roszczenia.

Fajnie jest pomóc dzieciom, ale nie za wszelką cenę, na pewno nie za cenę zdrowia czy odejmowania sobie od ust.

guzik prawda.....moi rodzice cale zycie koncentrowali sie na realizacji wlasnych celow ...sobie i swoich problemach ..kazde dziecko bylo nieplanowane .. ja moze ..nie martwili sie czym bede sie zajmowac w zyciu jakie wybiore studia ..w zasadzie uwazali po co ci studia ...tylko oni ich majatek ich budowa ...a niby twierdzili ze to dla nas sie tak zapracowuja....jest nas czworo ...3 juz samodzielnych ...i nie bylo pomocy na start ....wiec po co bylo to gadanie cale lata ze sie dla nas zapracowuja ..nawet wyksztalcenia nie chcieli mi dac ...uczylam sie dziennie i pracowalam a mama po pol roku sie dopiero zainteresowala skad mam pieniadze na bilet miesieczny pkp....i wciaz miala pretensje ze ja w ksiazkach siedze ..jak ktos wyzej napisal ...kazdy z nas mial inne dziecinstwo rodzicow i sytuacje i ma inne poglady zal i czasami zlosc w sobie ..ja taka mam ...pewien pan tutaj pod nickiem 1950 jest w wieku mojego ojca i tak lekko obrzuca mnie blotem za to co czuje .....jest rodzicem mniam doroslych dzieci i przeraza go swiadomosc ze jego syn corka tez tak .. moze czucjak ja?byc moze....moge oceniac swoja sytuacje nieobiektywnie ...ale moj maz przyjaciele ...tesciowie sa zdumieni tym jak jestem traktowana ..moj maz zlosci sie jak chce dac mojej mamie bluzke ladny kosz swicznik cokolwiek....mowi ze tego nie docenia ...ze na to nie zasluguja ...zna ich 17 lat ....wiec chyba wie co mowi...ostatnio powiedzial mojej mamie ....mamo jakby tesc (moj ojciec ) nie byl moim tesciem to za to jak sie czasami zachowuje dalbym mu w morde....slowo daje ..smialismy sie z mama z tego -wiem ze powiedzial to mamie aby sie usmiechnela bo poklocila sie z ojcem ..ale wiem tez ze tak czuje ...no coments..

w sumie chciałem Cię przeprosić, :oops: :oops: :oops: :oops:

nie powinienem tego pisać,

ale dodam na swoje usprawiedliwienie,

podejrzewałem że miałaś w życiu dużą traumę,

z Twojego postu widać to,

nie wiem ile Twój ojciec ma lat,

fakt ja mam ich trochę na karku,

mogę powiedzieć, że znam życie i to w różnych jego aspektach

posiadam dwóch dorosłych synów i nigdy nie było z ich strony pytania, a co nam zostawicie,

mało tego, jak bym usłyszał takie pytanie, pewnie by była straszna zadyma,

nie oznacza to, że jak każdy Rodzic chciałbym, żeby było im jak najlepiej,

i na pewno im pomogę jak będę mógł,

ale na pewno nie będzie to po równo,

po prostu się tak nie da,

oni wiedzą, że jak będzie taka potrzeba to mogą liczyć na pomoc,

ale też wiedzą, że nie damy się jako Rodzice wykorzystywać i jeżeli jest taka konieczność to Starzy potrafią być asertywni,

Ty jak wynika z postu masz olbrzymi żal do swoich Rodziców za to, że byli tacy jacy byli, chcesz to teraz zrekompensować sobie stawiająć swoje dziecko na piedestale,

nie mnie Tobie doradzać,

ale zastanów się nad tym, czy nie robisz krzywdy swojemu dziecku,

o Tobie nie wspomnę,

No to może tak z drugiej strony. Jeśli mamy plany co zostawimy swoim dzieciom . Marzymy wyposażymy nasze dzieci każdy coś dostanie żeby mu było łatwiej w życiu, Jeden dostanie dom , drugi działkę i pieniądze. Temu to , tamtemu tamto. A nagle się okazuje że nasze dzieci mają inne plany , ten chce wyjechać za granicę i tam mieszkać i nasz dom mu niepotrzebny, drugi jak tylko dostanie działkę to wszystko przechula bo taki ma kaprys. Może u Pluszka było tak samo tzn. ojciec sobie wyobrażał że Pluszek zamieszka z nimi i odziedziczy dom, a brat mieszkanie. A teraz te dzieci mają inne plany ? Może niektórzy dorośli nie mogą się pogodzić że burzy się ich wyobrażenie o szczęśliwej przyszłości ich dzieci. No właśnie dzieci, bo czy dla rodziców dzieci nigdy nie zostają dziećmi bez względu na to ile mają lat. Układamy w myślach dla nich przyszłość a jeśli zrobią coś nie po naszej myśli jesteśmy źli bo to w końcu dzieci które powinny słuchać rodziców ?

No wlasnie.

No i jeszcze nawet 20 kilu latek jesli ma jakies zwiazki emocjonalne z dziadkami i rodzicami i sam jest przecietnie dysfunkcyjny to nie kieruje sie w swoich zyciowych wyborach - spadkiem - tylko raczej mozliwoscia rozwoju , osiagniecia czegos samemu, sprawdzenia sie......woli zeby rodzice i dziadkowie zyli jak najdluzej a nie zyje pod wrazeniem spadku, ktory po nich dostanie.

A ludzie d o r o s l i na tyle stoja mocno emocjonalnie (choc niekoniecznie finansowo ) na nogach, ze na spadki i darowizny nie licza bo nauczyli sie liczyc na siebie. Nawet w ekstremalnie trudnych sytuacjach zyciowych.

Po lekturze tego wątku chce mi się śpiewać "cudownych rodziców mam"

Mam dwie siostry i dzięki postawie rodziców, pewnie też i wychowaniu nie doszlo u nas do żadnych sporów majątkowych, a bynajmniej nie bylo po rowno :D .

W sensie finansowym dostalam najmniej, ale radzę sobie chyba dobrze, więc nie przyszlo by mi do głowy, żeby mieć pretensje do kogokolwiek o nierówny podział. Nigdy nie było u nas rozmów o pieniądzach, rodzice podejmowali decyzje sami. Wydaje mi się, że moje siostry myślą podobnie, bo rodzinne uroczystości są wielką przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. Spotykamy się często i dzwonimy do siebie jeszcze częściej.

Ale żeby nie bylo tak różowo i cukierkowo jest mala rysa na pięknym polerze :(

Mąż mojej starszej siostry uznał chyba, że jest pokrzywdzony i nie odwiedza nikogo z nas. W jego rodzinie postawa roszczeniowa jest chyba uwarunkowana zwyczajowo i funkcjonuje od kilku pokoleń. Na szczęście mają tylko jedną córkę,, więc jest szansa, że nie przejdzie w następne pokolenia.

W skrócie jego dziadek procesowal się z bratem, ojciec procesował się z bratem, a mój szwagier procesował się ze swoją siostrą.

Do moich rodziców prawdopodobnie ma pretensje o to, że spłacili "tylko " kredyt na ich dom, zapisali tylko połowę lasu , podczas gdy mojej młodszej siostrze przepisali "aż" caly dom, mnie zaś dali "najwięcej " bo jako jedyna z moich sióstr skończyłam studia. Dla porządku dodam, że jako jedyna chcialam studiować, studia w tamtych czasach były bezpłatne, a ja staralam się obciążać ich jak najmniej.

Przywykliśmy do tego jego dziwactwa, nie zrażamy się tym i odwiedzamy ich.

W czasie tych wizyt jest miło, nigdy nie pytamy czemu on nie jeździ do nikogo z nas. Żal mi tylko siostry, bo na pewno jest jej przykro.

Nawet gdybym miala jakieś poczucie pokrzywdzenia przez rodziców, nie pozwoliłabym, żeby to zniszczylo moje relacje z siostrami.

Nawet gdybym miala jakieś poczucie pokrzywdzenia przez rodziców, nie pozwoliłabym, żeby to zniszczylo moje relacje z siostrami.

pytanie teoretyczne: nawet jeśli jedna z nich byłaby za to poczucie pokrzywdzenia odpowiedzialna?

Kilka lat temu mama powiedziała mi , że chcą przepisać dom na najmłodszą córkę i zapytała czy będę chciala, żeby siostra mnie spłacała. Moja siostra mieszkała w tym domu z rodziną na piętrze, rodzice na parterze. Nie wiem czy siostra chciała ten zapis, czy to wyłącznie decyzja rodziców i nie ma to dla mnie żadnego znaczenia. Dla mnie było jasne, że jest im to potrzebne, żeby móc ze spokojem inwestować w dom, zrobili nowe ogrodzenie od frontu, nową elewację, wymienili pokrycie dachu. Rodzice wspólfinansowali te prace, ale i tak były to spore kwoty.

Nie pamiętam już dokładnie, być może ukłuło mnie przez moment to, że nie jest to już nasz rodzinny dom, a dom siostry, ale nie mam jakiejś traumy :D .

Na pewno zaważyło to, że mieliśmy własne mieszkanie, marzylam wprawdzie o domku ale w Krakowie lub okolicy.

Może też to, że nie zamieniłabym swojego mieszkania na dom żadnej z sióstr ( nie chodzi o stan domu tylko jego lokalizację).

Droga do własnego domu z ogródkiem była dla mnie dłuższa ale jakoś nie umiem w sobie wzbudzić żalu do kogokolwiek o ten stan rzeczy.

Prawdopodobnie gdyby było mi bardzo ciężko finansowo a obdarowane rodzeństwo wiodłoby lekkie życie mówiłabym inaczej, nie mogę tego wykluczyć.

Jeszcze odnosnie rodzicow, ich dzieci i faworyzowania jednego dziecka napisze. Patrzac po znajomych moich, moich rodzicow, rodzinie jeszcze nie spotkalam sie z tym zeby w rodzinie cale rodzenstow mialo rowne prawa (i nie chodzi tutaj tylko o podzial majatku), zawsze jest ten jeden, za ktorym by rodzice w ogien poszli, ktorego bardziej kochaja, do ktorego maja slabosc. Moze byc dla nich niedobry, moze trwonic kase, a drugi jest jego odwrotnoscia i mimo to ten niedobry jest bardziej kochany. Nie zawsze jest tak, ze w kazdym rodzenstwie jest "czarna owca" ale zawsze jest tak, ze rodzice wyrozniaja jednego, czyli mozna kochac jedno dziecko bardziej od drugiego.

Tutaj polecam książkę "najstarsze, średnie, najmłodsze". Rodzice będą (mniej lub bardziej podświadomie) faworyzowali te dzieci, które pełnią w rodzinie tę samą rolę, którą rodzice pełnili jako dzieci w swoich rodzinach. Czyli - jeżeli matka była najmłodsza z rodzeństwa, to będzie faworyzować i usprawiedliwiać zachowania swojego najmłodszego dziecka. Czasem jest tak, że rodzice się "dzielą" - jeden faworyzuje dzieci młodsze (bo był młodszy w rodzeństwie), drugi - starsze (bo sam był starszy w rodzeństwie).

• 2 months później...

Tutaj polecam książkę "najstarsze, średnie, najmłodsze". Rodzice będą (mniej lub bardziej podświadomie) faworyzowali te dzieci, które pełnią w rodzinie tę samą rolę, którą rodzice pełnili jako dzieci w swoich rodzinach. Czyli - jeżeli matka była najmłodsza z rodzeństwa, to będzie faworyzować i usprawiedliwiać zachowania swojego najmłodszego dziecka. Czasem jest tak, że rodzice się "dzielą" - jeden faworyzuje dzieci młodsze (bo był młodszy w rodzeństwie), drugi - starsze (bo sam był starszy w rodzeństwie).

A jak oboje rodzice byli starsi? Młodsze ich dziecko ma przerąbane? :)

TAk czytam, czytam i pomyślałam sbie dwie rzeczy

1. Spadek, darowizna - to obowiązek. I moja córka o tym wie. To nie kasa do przepuszczenia. To pieniądze, dom czy coś jeszcze na start. Ale tylko po to, żeby startując łatwiej - dalej zajechać. To zobowiązanie. Ona to wie od dziecka. I akceptuje (ciekawe co będzie w okresie buntu :roll: )

2. Podziwiałam zawsze moją teściową. Miała dwoje dzieci. Przypuszczam, że mojego męża kochała troszkę bardziej, tak czuła jego siostra i pewnie miała racje. Ale ZAWSZE wszystko co im dała było po równo. Nam zrobiła obiad to do córki pojechała z kluskami na parze. Mojej córce dała 50 zł, to tyle samo dostała potem druga wnuczka. Nie była bogata, nie mogła dać dużo, ale była do bólu sprawiedliwa. Uzyskała ważny efekt. Mimo, że oboje mieli do niej takie czy inne prtensje (bywa) to NIGDY nie było tam zatargów o pieniądze. A to bardzo dużo.

TAk czytam, czytam i pomyślałam sbie dwie rzeczy

1................ To nie kasa do przepuszczenia. To pieniądze, dom czy coś jeszcze na start. Ale tylko po to, żeby startując łatwiej - dalej zajechać. .................. :roll: )

/quote]

Dalej, to znaczy dokad ?

To, ze nie ma zatargow w sytuacji gdy tesciowa latala jak kot z pecherzem zeby zadnego nie skrzywdzic to chyba nic dziwnego - dziwne jest gdy rodzice nie moga dac po rowno a zatargow nie ma.........to jest dopiero dziwne . :D

Dalej, to znaczy dokad ?

też się nad tym czasem zastanawiam :roll:

Ale tak ogólnie - jak ci daję, masz przekazać swoim dzieciom pomnożone. Tak z grubsza. I nie tylko o kasę chodzi, ... Jak ktoś czuje ducha anarchii, nie musi brać, nie musi dawać... czasem ta zasada przeskakiwała jedno -nawet dwa pokolenia..

Dalej ......to znaczy 2 domy, 3 domy, dziesiec domow, wiezowiec , dwa wiezowce, trzy......no, ale trzeba sie temu poswiecic...... :D

Dalej.....to znaczy wazne co mam w glowie, umiem przezwyciezac trudnosci, nie licze na pieniadze rodzicow, robie to co lubie.......i takie tam pierdowly .... :D

A tak nawiasem, to gdyby mi ktos zagladal w portfel komu albo na co dalam

swoje wlasne , ciezko zarabione 50 zl to bym powiedziala : Gedda fu. k.........i

tak dalej :D :D :D

Moje peiniadze i moja sprawa co z nimi robie : czy mam lat 20, 30 czy 70.

Potop, bobiczku, potop....... :D

A tobie tez tak zagladaja w kieszen czy aby sprawiedliwe kazde 50 zl rozdajesz po potomstwie i potomstwie potomstwa ? :D

Majatku dorobilam sie j a i j a nim dysponuje i nikomu n i c do tego. Daje i dam komu uwazam a komu nie uwazam, nie daje i nie dam.

Krotka pilka. A niechby mi ktos wspomnial o sprawiedliwym dzieleniu to jeszcze by kopa na rozped dostal. zeby przez framuge szybciej wyszedl......... :D....i cieszlyby sie, ze to nie przez framuge okienna bo 12 pietro :D

nie

szporujesz, dązysz, masz.

ok

i co?

zapiszesz schronisku?

Ja rozumię pęd do dobrego życia, lepiej byc pięknym, ale bogatym niż pięknym ale biednym.

Coś tam zostaje po nas mądro żyjących - jak Ty

I co dalej, no?

Co potem z tymi mądrymi kamienicami, no?

Rozdasz, przekażesz?

Nieuczciwie gadasz, dobrze wiesz........

nie

szporujesz, dązysz, masz.

ok

i co?

zapiszesz schronisku?

Ja rozumię pęd do dobrego życia, lepiej byc pięknym, ale bogatym niż pięknym ale biednym.

Coś tam zostaje po nas mądro żyjących - jak Ty

I co dalej, no?

Co potem z tymi mądrymi kamienicami, no?

Rozdasz, przekażesz?

Nieuczciwie gadasz, dobrze wiesz........

Rezerwuje sobie prawo zrobienia co uwazam i co mi sie podoba.

N i k t nie bedzie mi w porfel zagladal i nikt nie ma prawa ode mnie nic zadac -- umiesz liczyc , licz na siebie.

Daje - bo lubie i dam - ale jak zechce., a nie po sprawiedliwosci :lol: :lol: :lol: :lol: