Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt dachu??

Cebor

Recommended Posts

Gość stan-lay
Jestem własnie w trakcie realizacji pokrycia dachu o pow. 240 m2 , dwupołaciowy, blacha Pruszyński , model KRON 400.Koszt pokrycia (więźba, folia "Dachowa", łaty,blacha,wykończenia, obróbki + robocizna - 9zł/m2 i 9zł/mb) wyniósł około 20 tys. zł. Bardzo trudno będzie ci ten wynik poprawić.Pozdrawiam.

dach 260m2, czterospadowy + garaż tak samo.

dachówka betonowa, okna dachowe, folia, gwoździe, impregnat, blacha na obróbki itp. - ok 15 000.

robocizna (więźba, łacenie, foliowanie, krycie) - 9 500

drewno (więźba, łaty, kontrłaty) - ok. 7 000

rynny metal. - 3 500

obróbki blacharskie (rynny, kominy x2, pas podrynnowy) - 600

to chyba wszystko

RAZEM: 35 600 - max

(nie zmieniałem więźby)

dachówka ceramiczna karpiówka, Górny Śląsk, bez rachunku na montaż

materiały kupowałem sam...

orientacyjny koszt materiałów : ceramika, rynny (około 9100PLN) dachówka systemu WIEKOR

powierzchnia dachu - ok. 120m2 (dach dość skomplikowany)

MOGĘ PRZESŁAĆ SZCZEGÓŁOWE ZESTAWIENIE KOSZTÓW...

pozdrawiam

U mnie jest dach kopertowy, 14.3*14.3m w rzucie, 25 stopni, co daje tak, jak u Ciebie 290 m2. Cena za cały dach (więźba, łaty, kontrłaty, folia paroprzepuszczalna, dachówka ceramiczna Roben, rynny PCV, obróbka komina, bez ocieplenia i podbitki) - całość (robocizna + materiały) 40.000. Woj. śląskie. Samo drewno na więźbę to ok. 10.000 zł (bez VAT-u).

• 3 weeks później...

Wstępnie rozmawiałem z gościem i uzyskałem orientacyjną cenę za położenie dachu (więźba, dachówka, rynny) na 40 zł za m2 - myślę żę zejdę do 35 . Widziałem kilka jego "produkcji" i muszę przyznać, że byłem pod wrażeniem. Ci, u których kładł pochlebnie się o ekipie wypowiadali.

Pozdrawiam :lol: