magangs 06.03.2009 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Myślę o kominku jako alternatywnym sposobie ogrzewania domu w przypadku np. przerw w dostawie prądu. Buduję się na wichurze, więc takie przypadki są prawdopodobne. Dom jest duży. Czytałem, że jeżeli ciepłe powietrze z kominka miałoby przebyć drogę dłuższą niż 3m w poziomie to takie ogrzewanie nie będzie sprawnie działać bez wymuszonego obiegu, a więc i prądu. Ja miałbym miejsca, gdzie od kominka w salonie musiałoby lecieć nawet 5-7m do pokoi na poddaszu. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admiro 06.03.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Ja miałbym miejsca, gdzie od kominka w salonie musiałoby lecieć nawet 5-7m do pokoi na poddaszu. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Nie doleci kanałami, ale jak umieścisz kominek w centralnej części domu, to bez wymuszania ogrzeje wszystkie otwarte pomieszczenia (oczywiście nierówny rozkład temperatury) grawitacyjnie, w każdym razie u mnie to tak działa. W moim przypadku gdy nie zamknę drzwi w pokojach u góry, to wszystkie pomieszczenia oprócz garaży są dostępne dla powietrza, a ciepłe powietrze oczywiście zasuwa do góry. PS. Mam turbinę, ale testy były różne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gumis107 06.03.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Witam,Ja akurat mam kominek umieszczony w centralnym punkcie domu,3 wloty z zaluzjami i ogrzewam nim caly dom bez uzycia pradu.Perspektywicznie bederrobil strych ,wiec wywalilem dziure w stropie i wtedy dam okolo 3 metrowa rure z radiatorami i kominek grawitacyjnie bedzie ogrzewal tez strych.Dom w ktorym aktualnie mieszkam (powierzchnia mieszkania na strychu ok 100m, na dole mam sklepy wiec moze tam byc zimniej niz w mieszkaniu)ogrzewam na tej zasadzie piecokominkiem o mocy 4 kw(wiec teroretycznie niemozliwe jest ogrzanie takiej powierzchni),ale wlasnie mam ok 3 metrowa rure przechodzaca przez strop.Mieszkanie jak sie otworzy szyber nagrzewa sie ok pol godziny ,bo cieple powietrze idzie do gory.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts