czopuch 06.03.2009 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 Cale zycie widzialem instalacje prowadzone po scianach, czy nie ma przeciwskazan co do kladzenia przewodow w podlodze? (warstwy podlogi - chudziak, kabel w rurce z pcv, styropian, podlogowka, wylewka 5-6 cm). Czy przewody powinny miec jakas specjalna izolacje? Prowadzi sie je w rogach, przy scianach czy tez w dowolnym miejscu? Czy w styropianie mam robic bruzdy na te kable?Dziekuje za rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 06.03.2009 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 witam u mnie została instalacja elektryczna poprowadzona po podłodze. przewody zabezpieczone bo są prowadzone w rurach peszla w rogach przy ścianach. Nigdzie nie mam kładzionych przewodów przez środek pokoju, wiec nie było problemu z uszkodzeniem przez zdeptanie, itd chyba w dwóch przypadkach zdarzyło sie że linia kabli była przeciągana w poprzek hollu i drzwi. Kable w ścianach prowadzone przez otwory w pustakach porotherm Przy układaniu styropianu trzeba wycinać niestety kanały na przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.03.2009 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 już sto siedemdziesiąt osiem razy pisałem na tym forum, że przewodów instalacji elektrycznej w podłodze nie prowadzi się w peszlu!!!A tylko w twardych rurkach PCV (może być rura Arota). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 06.03.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 co prawda stoją w Polsce tysiące blokówgdzie dla łatwości prowadzenia i oszczędności kabelkówinstalacje prowadzone są tak mnie więcej: piętro wyżej pod "wylewką" po najkrótszej drodze i pionowo w dół do lamp/wyłącznikówa na tym samym piętrze pod "wylewką" po najkrótszej drodze i pionowo w górę do gniazdek i jeszcze te kabelki są zazwyczaj aluminiowe i oczywiście "gołe" bez żadnych rurek... może jest to jedna z przyczyn że porażenia prądem w mieszkaniusą u nas podobno tak 5 razy częstszą przyczyną śmierci niż np w Niemczechale kto to tam wie... Ale budując swój dom raczej wypadałoby to zrobić trochę rozsądniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 06.03.2009 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2009 instalacje prowadzone są tak mnie więcej: piętro wyżej pod "wylewką" po najkrótszej drodze i pionowo w dół do lamp/wyłączników a na tym samym piętrze pod "wylewką" po najkrótszej drodze i pionowo w górę do gniazdek to jest już dawno prawnie zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 07.03.2009 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 A co kabelkom przeszkadza jeśli nie są one położone w rurkach w podłodze?? Względy bezpieczeństwa czy co?? Reguluje to jakiś przepis?? Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 07.03.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 przeszkadza to, że zrobienie z kabelków miedzianych o śr. 2,5mm zbrojenia betonu w "wylewce" może spowodować przerwanie ich ciągłości.... z uwagi na ich stosunkowo małą wytrzymałość mechaniczną /małą w porównaniu np z drutem stalowym o śr. 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 07.03.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 przeszkadza to, że zrobienie z kabelków miedzianych o śr. 2,5mm zbrojenia betonu w "wylewce" może spowodować przerwanie ich ciągłości.... z uwagi na ich stosunkowo małą wytrzymałość mechaniczną /małą w porównaniu np z drutem stalowym o śr. 6mm Hmmm, wydaje mi się że jest pewna różnica między ciągnięciem pojedynczych przewodów wzdłuż ścian a zbrojeniem wylewki siatką przeciwskurczową o średnicy 3-4 mm (a nie jak piszesz 6mm). Samo wydłużanie/kurczenie się wylewki betonowej jest chyba też o rząd wielkości mniejsze niż dopuszczalne wartości wydłużenia dla przewodu miedzianego w izolacji z polwinitu. Tak na chłopski rozum myślę, więc dalej nie wiem gdzie leży problem. Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 07.03.2009 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Nie ma przepisu nakazującego prowadzenie przewodów w posadzce w rurach osłonowych ale trzeba dodac zdrowy rozsądek. Instalację robi się przed tynkami, a tynkarze maja ważniejsze sprawy niż uważanie na przewody leżace na posadzce stąd lepiej je jakoś dodatkowo ochronić. Mozna w peszlu mozna w rurach pcv można w rurach stalowych, korytach kablowych itd. wybór nalezy do inwestora. Miedź ma to do siebie że jest bardzo plastyczna więc nawet jak posadzka pęknie i sie rozejdzie na 1cm, to przewody w niej napewno sie nie przerwą. Gdyby był przepis nakazujący prowadzenie instalacji w posadzce w rurach osłonowych to nie można by było ułożyc mat grzewczych zatapianych w jastrychu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 08.03.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dziękuję. I to jest konkretna odpowiedź. Z uwzględnieniem rzeczywistości. O to mi chodziło. I ma się to nijak do odpowiedzi beton44. U siebie prowadziłem przewody głównie przy ścianach. Pospinane w wiązki. Gdzieniegdzie szły w poprzek pomieszczeń.Tam chroniłem je przed tynkarzami kartonami i ...moim słowem . Działało. Rzeczywiście prowadzenie w rurkach daje większe bezpieczeństwo, ale jest trochę bardziej kłopotliwe podczas wykonywania samej instalacji. Pozdrawiam Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darsalam 08.03.2009 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Podczas castingu elektryków też jeden fachowiec proponował mi następujące rozwiązanie-wszystkie przewody do lamp sufitowych prowadzić w podłodze na piętrze i dopiero potem przekuwać się do parteru wówczas tynkarz nie musi nadrzucać tyle tynku.W sumie zastanawiam się nad wyborem elektryka już drugi tydzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LAMP 08.03.2009 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Podczas castingu elektryków też jeden fachowiec proponował mi następujące rozwiązanie-wszystkie przewody do lamp sufitowych prowadzić w podłodze na piętrze i dopiero potem przekuwać się do parteru wówczas tynkarz nie musi nadrzucać tyle tynku. Tak właśnie mam zrobione. Tynkarze chwalili sobie sufit na parterze - był prosty i naprawdę nie mieli dużo roboty. Lech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asasello 08.03.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Tak właśnie mam zrobione. Tynkarze chwalili sobie sufit na parterze - był prosty i naprawdę nie mieli dużo roboty.Lech U mnie elektryk tez tak zrobil. Dodatkowo "obkleil" te peszle z przewodami na podlodze zaprawa tak ze mozna po nich spokojnie chodzic bez ryzyka uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 uczcie się dalej o instalacjach na elektrodzie, uczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
les111 08.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Witam,nie chce zaczynać nowego wątku więc mam pytanie,chcę zakupić kable elektryczne do zrobienia instalacji elektrycznej w domu,kable chciałbym prowadzić w peszlu po ścianach i tu moje pytanie jaki mam zakupić kabel lub linke/nie dyt/chodzi mi o symbol,z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 08.03.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Nie ma przepisu nakazującego prowadzenie przewodów w posadzce w rurach osłonowych ale trzeba dodac zdrowy rozsądek. Instalację robi się przed tynkami, a tynkarze maja ważniejsze sprawy niż uważanie na przewody leżace na posadzce stąd lepiej je jakoś dodatkowo ochronić. Mozna w peszlu mozna w rurach pcv można w rurach stalowych, korytach kablowych itd. wybór nalezy do inwestora. Miedź ma to do siebie że jest bardzo plastyczna więc nawet jak posadzka pęknie i sie rozejdzie na 1cm, to przewody w niej napewno sie nie przerwą. Gdyby był przepis nakazujący prowadzenie instalacji w posadzce w rurach osłonowych to nie można by było ułożyc mat grzewczych zatapianych w jastrychu. zawsze ciekawiło mnie z czego te maty grzewcze są... i już wiem - z kabelków miedzianych o śr. 1,5 - 2,5 mm poprawka - przekroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 zawsze ciekawiło mnie z czego te maty grzewcze są... i już wiem - z kabelków miedzianych o śr. 1,5 - 2,5 mm nie o średnicy tylko przekroju... ale co tam! jakie by nie były, to wyciągniete miejscowo o 1 cm nawet się lepiej poczują niż dotąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.03.2009 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 A znacie jakieś konkretne korytka, producenta do poprowadzenia instalacji w ociepleniu podłogi na gruncie które służyłyby do dołożenia instalacji w przyszłości jakby się okazało że czegoś brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 08.03.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 A znacie jakieś konkretne korytka, producenta do poprowadzenia instalacji w ociepleniu podłogi na gruncie które służyłyby do dołożenia instalacji w przyszłości jakby się okazało że czegoś brakuje. Znacie, np. http://www.baks.com.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.03.2009 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 A znacie jakieś konkretne korytka, producenta do poprowadzenia instalacji w ociepleniu podłogi na gruncie które służyłyby do dołożenia instalacji w przyszłości jakby się okazało że czegoś brakuje. Znacie, np. http://www.baks.com.pl/ Ten system znam raczej poszukuje czegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts