PROAT1 08.03.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 już sto siedemdziesiąt osiem razy pisałem na tym forum, że przewodów instalacji elektrycznej w podłodze nie prowadzi się w peszlu!!! A tylko w twardych rurkach PCV (może być rura Arota). To tylko Twoje widzimisie nie poparte żadnymi przepisami, na poparcie podaje wyciąg z przepisów: "Kable mogą byc układane w ziemi bez osłony lub w osłonie, po wierzchu na ścianach, stropach, w kanałach" i dalej: "Trasę kalba należy ustalać biorąc pod uwagę następujące okoliczności: 1) liczba skrzyżowań i zbliżeń kabla na trasie z innymi urządzeniami oraz liczba przejść przez ściany, stropy i inne przeszkody powinna być możliwie mała 2) prowadzenie kabli przez pomieszczenia i strefy zagrożone wybuchem lub pożarem należy ograniczyć do kabli zasilających urządzenia w tych pomieszczeniach lub strefach 3) odprowadzenie ciepła z kabla do otoczenia nie powinno być utrudnione 4) nalezy unikać zbliżenia kabli do rurociągów cieplnych i ukłądania kabli wzdłuż ścian z przewodami kominowymi 5) należy unikać prowadzenia kabli w miejscach nasłonecznionych 6) kabel powinien być jqak najmniej narażony na uszkodzenia mechaniczne i szkodliwe wpływy chemiczne 7) w przypadku ułożenia kabla w ziemi, trasa powinna przechodzić wzdłuż dróg ulic lub przez trawniki w pasach do tego przeznaczonych kable rezerwowe zaleca sie prowadzić innymi trasami niż linie rezerwowane" uczcie się dalej o instalacjach na elektrodzie, uczcie. Ja sie bynajmniej uczyłem tu http://www.pw.edu.pl/Uczelnia/Struktura-uczelni-Sklad-osobowy/Wydzialy/Wydzial-Elektryczny a sądząc po Twoich postach Ty napewno nie jestes inżynierem elektrykiem, i nigdy żadnej normy na oczy nie widziałeś, ale na nauke nigdy nie jest za późno, są studia wieczorowe, zaoczne, kursy doszkalające. Prosze więc nie pisz bzdur i nie wprowadzaj ludzi w błąd, że jak puszczą przewody bezpośrednio po stropie to robia coś wbrew sztuce, bo nie ma i nigdy nie było takiego przepisu. Jezeli jest inaczej to podaj nr. normy PN lub IEC a ja wtedy przesyłam Ci skrzynkę Johny Walkera i przez rok bede za Tobą nosił Twoją skrzynkę ze śrubokrętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 To tylko Twoje widzimisie nie poparte żadnymi przepisami, na poparcie podaje wyciąg z przepisów: "Kable mogą byc układane w ziemi bez osłony lub w osłonie, po wierzchu na ścianach, stropach, w kanałach" i dalej: ty fahofcu, co przewodu od kabla nie odróżniasz, nie martw się o moje wykształcenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PROAT1 08.03.2009 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ty fahofcu, co przewodu od kabla nie odróżniasz, nie martw się o moje wykształcenie. To był cytat z przepisów ćwierćinteligencie, a o Twoje wykształcenie sie nie martwie bo go po prostu nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 08.03.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ludziska na tym forum panuje zupełnie inne obyczaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 08.03.2009 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ty fahofcu, co przewodu od kabla nie odróżniasz, nie martw się o moje wykształcenie. To był cytat z przepisów ćwierćinteligencie, a o Twoje wykształcenie sie nie martwie bo go po prostu nie masz. oj człeku z fahowców inteligentny inaczej, przecież już ci napisałem, żebyś się nauczył rozróżniać kable i przewody. temat jest o kładzeniu przewodów, a ty tu ściemniasz cytatami o kablach. I nawet napisać ci, to i tak nie rozumiesz. No, ale trudno wymagać takiego wysiłku od inteligentnego inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 08.03.2009 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ktoś chyba z redakcji powinien uspokoić tego dzieciaka bo kol. retrofood dużo wnosi na tym forum i niestrudzenie odpowiada ludziom na trapiące ich problemy. Odpowiada mądrze i rzeczowo. A takie chamskie zaczepki jakiegoś dzieciaka co faktycznie kabla od przewodu nie odróżnia powoduje to ,że ludziom takim jak kol Stanisław odechciewa się uczestniczenia w dyskusjach. Pozostaną wam wtedy tylko rady od pryszcza cytującego wam jakieś przepisy z normy kablowej w odniesieniu do instalacji w mieszkaniu. I nie obrażaj pryszczu PW bo ta i żadna inna uczelnia nie wypuściła by inż elektryka nie odr€żniającego kabla od przewodu instalacyjnego.Więc nie odzywaj sięgościu w tematach o których nie masz pojęcia a bynajmniej nie w tym tonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 09.03.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 no to ja na spokojnie... osobiście kładę instalację w korytach PCV w podłodze, różne przekroje od 18x25 do nawet 40x100, odsłonięte przewody np.przechodzące przez mur zabezpieczam pianą montażową... na to przychodzi styropian+ wylewka coś około 18cm......koryta jednak prowadzę minimum 25cm od ścian, na których są okna... robię to jako ukłon w stronę hydraulika by mógł swobodnie operować w miejscach podejścia do grzejnika... ...a teraz koszty... jeżeli ktoś myśli, że ułożenie przewodów w podłodze pozwoli mu zaoszczędzić to srodze się myli (no chyba, że ktoś da się namówić na "golasy" połączone za pomocą taśmy w pęczki leżące na podłodze- wtedy wychodzi najtaniej bo KORYTA to też koszt)... dałem się ostatnio namówić na instalację kładzioną tradycyjną metodą, po ścianach- i już sobie chyba następne odpuszczę, podłogowa instalacja to czas robocizny ok.3 dni ... na ułożenie tradycyjnej musiałem zużyć 7 dni- wyszło taniej w materiale ale koszty dla elektroinstalatora większy(zwłaszcza, że cena była umówiona tak jak za podłogową- machnęłem ręką i powiedziałem sobie "jakoś to będzie") np. musiałem wywiercić ponad 2/3 otworów więcej niż zazwyczaj coś około 2000, a wiadomo że jednym czy trzema wiertlami nie da się tego zrobić... kończąc- pdłogowa instalacja w połączeniu z systemem bez puszkowym(bez puszek fi70-90) to typowa deweloperka, przede wszystkim szybko kładziona,koszty robocizny małe, wiadomo gdzie idą kable ponieważ odchodzą od puszki albo w górę albo w dół...jedynym zagrożeniem dla niej są buciory i taczka tynkarza(stąd koryta) oraz duży bosch hydraulika (stąd te 25cm od ścian)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 09.03.2009 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 A jak najlepiej puścić przewód 3x2.5 w styropianie przyklejonym do ściany? W peszlu, rurce, a może bez osłony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 09.03.2009 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 A jak najlepiej puścić przewód 3x2.5 w styropianie przyklejonym do ściany? W peszlu, rurce, a może bez osłony? ja zrobię bruzdę w ścianie (BK), w bruzdę przewód, jakiś gips mocujący, na to (gładka ściana - styro nacinać nie trzeba) styropian klejony a jeśli masz już styropian na ścianie to może bruzda z w styropianie, przewód, pianka i wykończenie powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.03.2009 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 A jak najlepiej puścić przewód 3x2.5 w styropianie przyklejonym do ściany? W peszlu, rurce, a może bez osłony? To nie tak prędko. Analizę trzeba zacząć od obciążalności przewodów, bo zmieniło się środowisko odprowadzania ciepła. Co jest pod styropianem? W której warstwie bedzie prowadzony przewód? Czy musi tam być? Jaka jest długość prowadzenia? A ten styropian to na zewnątrz, czy wewnatrz? Tak to jest z udzielaniem rad. Jak się nie widzi i nie zna szczegółów, to trzeba być prorokiem, by celnie trafić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 09.03.2009 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 A jak najlepiej puścić przewód 3x2.5 w styropianie przyklejonym do ściany? W peszlu, rurce, a może bez osłony? To nie tak prędko. Analizę trzeba zacząć od obciążalności przewodów, bo zmieniło się środowisko odprowadzania ciepła. Co jest pod styropianem? W której warstwie bedzie prowadzony przewód? Czy musi tam być? Jaka jest długość prowadzenia? A ten styropian to na zewnątrz, czy wewnatrz? Tak to jest z udzielaniem rad. Jak się nie widzi i nie zna szczegółów, to trzeba być prorokiem, by celnie trafić. Proszę bardzo, wszystko to o co pytasz akurat wiem: Obciążenie - max. chwilowe 3kW przy 220V (czajnik bezprzewodowy i lodówka) Pod styropianiem - mur z BK, na styropianie płyty KG, przewód w styropianie po stronie płyty KG Musi tam być Długość - około 3m Styropian - wewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 09.03.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Proszę bardzo, wszystko to o co pytasz akurat wiem: Obciążenie - max. chwilowe 3kW przy 220V (czajnik bezprzewodowy i lodówka) Pod styropianiem - mur z BK, na styropianie płyty KG, przewód w styropianie po stronie płyty KG Musi tam być Długość - około 3m Styropian - wewnątrz wprawdzie przy 3 kW ddopp zbliża sie do granicy, ale biorąc pod uwagę, że to czajnik, który (zakładam) nie bedzie godzinami zalączony i dość krótki odcinek przewodu, można dać to w zwykłym peszlu. Luzem bym odradzał. Niech to jednak ma jakieś wietrzenie. Jesli to byłoby obciążenie zbliżone do stałego, to radziłbym zwiększyć przekrój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 09.03.2009 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ... Luzem bym odradzał. Niech to jednak ma jakieś wietrzenie. Jesli to byłoby obciążenie zbliżone do stałego, to radziłbym zwiększyć przekrój. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts