Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zbrojenie w ławie fundamentowej???

tewu77

Recommended Posts

A wytłumacz może jakim cudem mając w projekcie rozrysowane zbrojenie głównych elementów konstrukcyjnych dostałeś strzemiona niezgodne z tym projektem?

Tłumaczę:

Cud taki miałem, bo znajomy robił porządki i znalazł w piwnicy i mówi bierzesz czy nie?

_ Więc wziąłem...

... i teraz się głowię...

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rób z tego co masz, jeśli te proporcje na rysunku są dobre to będzie dobrze.

Tego typu konstrukcje są robione z takim zapasem, że nawet duże odstępstwa tolerują. Widziałem takie "kwiatki" na budowach a mimo to ściany nie pękały.

Jeśli dom nie jest dwupiętrowy a grunt nie jest po szkodach górniczych to spokojnie dawaj co masz.

Punkt za czujność, ale też się tak nie stresuj wszystkim bo to dopiero początek i do końca budowy osiwiejesz. :)

PS:

Najważniejsze w fundamencie to szerokość stopy i jego dobra izolacja potem, to zbrojenie co masz i tak go usztywni wystarczająco.

• 3 years później...
Postarałem się trochę i wyszło jak wyszło

http://media7.mojageneracja.pl/oiuryttpry/mediumkg5itx5649b2ce95aedb281081.jpg

Co do odpowiedzi na tytułowe pytanie to nadal nie mam pewności, że opcja B jest jedyną prawidłową

Na chłopski rozum i na wygląd oczywiście, że opcja B pasuje ale jak to się ma do pracy ławy i całego budynku?

Mam taki dylemat

Ławy mam zaprojektowane 70x40 4xfi12 dołem i 3xfi12 górą. nie mam rysunku jak to ułożyć. Budowlańcy mówią że pod ścianą piwnicy (25 monolit) czyli strzemiona 25x25, a KB że strzemiona 50x30 i rozłożyć zbrojenie. Jak mi poradzicie czy upychać 4 pręty w strzemiona 25x25 żeby było to pod ścianą , czy poszerzyć strzemiona np 40x30?

POMÓŻCIE bo nigdzie nie mogę znaleźć jak prawidłowo to zrobić !!

Pozdrawiam i dziękuję

Mam taki dylemat

Ławy mam zaprojektowane 70x40 4xfi12 dołem i 3xfi12 górą. nie mam rysunku jak to ułożyć. Budowlańcy mówią że pod ścianą piwnicy (25 monolit) czyli strzemiona 25x25, a KB że strzemiona 50x30 i rozłożyć zbrojenie. Jak mi poradzicie czy upychać 4 pręty w strzemiona 25x25 żeby było to pod ścianą , czy poszerzyć strzemiona np 40x30?

POMÓŻCIE bo nigdzie nie mogę znaleźć jak prawidłowo to zrobić !!

Pozdrawiam i dziękuję

Wystarczy zbrojenie pod ścianą fundamentową, rozkładanie szerzej zupełnie nic nie da.

Skoro w projekcie masz zbrojenie z rys.b to powinieneś takie zastosować .Nacisk ścian na ławę fundamentową (zbrojenie) jest równomiernie rozłożone .

Właśnie w projekcie mam tylko opis ilości zbrojenia a nie mam wymiarów strzemion. Gdybym zrobił 25x25 to zbrojenie dołem musiało by być ułożone co 5cm, czy to nie za gęsto?

• 5 months później...
  • 3 weeks później...