Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie zbrojenie w ławie fundamentowej???

tewu77

Recommended Posts

w projekcie mam B a KB mówi, że może być A

Czyli w sumie obydwie wersje OK?

Tylko to chcę wiedzieć!!!

Wersja A wydaje mi się nawet bardziej OK, ale ne obniżałbym profilu zbrojenia (czyli wysokości strzemiona z 30 na 25). Szerszy rozstaw - OK, nie powinien zaszkodzić, wydaje się nawet rozsądniejszy niż ten w projekcie i tu się z Twoim KB zgadzam, ale wysokości nie ruszałbym.

Czyli: osobiście robiłbym wersję C: zbrojenie w strzemionach 40x30

Pomogłem? :wink:

J.

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może jednak zapytaj projektanta. Na forum to każdemu coś się wydaje a pewności brak. Co prawda nie jest to płyta żelbetowa z opartym na niej słupem gdzie wypada policzyć wytrzymałość na przebicie ale jeśli projektant zakłada zbrojenie pod ścianą a nie obok niej to z czegoś to jednak wynika.

Beton się nie ugina.

nie, wcale, EJ=nieskonczoność :D

Ktoś nie tylko nad tym myślał ale też liczył.

gwarantuję Ci, że nie liczył. Tak jak nie liczył zbrojeia wieńca i wielu innych elementów.

Wracając do tematu to wszustko zależy jakie chcesz mieć zbrojenie. Jeśli "książkowe", czyli klasyczne to B. Jeśli wystarczy Ci poprawne to może być B i A. Pamiętaj o odpowiedniej otulinie. Jak za mocno rozszerzysz typA będziesz musiał stosować 6 prętów i strzemiona dwucięte.

pzdr

Powiem może tak: przy większości domków to faktycznie leci na ogół gotowiec ale ... ktoś to kiedyś musiał policzyć żeby inni mogli kopiować.

Wracając do sedna, za projekt konstrukcyjny odpowiada uprawniony konstruktor niezależnie od tego czy liczył, wstawił typówkę a może wziął coś z sufitu.

Prawidłowa stopa jest na B, czyli zbrojenie pod ścianą.

Rób tak jak jest w projekcie a kierownik jest od tego, żeby przypilnował, żeby było jak w projekcie. Chyba że ma zamiar opisać zmiany w dzienniku i podeprzeć to swoimi obliczeniami, nie sądzę.

Tak naprawdę praktyka uczy, że ani jeden dom ani drugi się nie zawalą, ale na jakiego grzyba powiększać te strzemiona?

Jeśli ktoś nie zna mechaniki budowli niech zaufa swojemu projektantowi.

Ludzie nie kombinujcie niepotrzebnie