Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szlaban - czy trzeba pozwolenie/zgłoszenie?

hlasco

Recommended Posts

a po co szlaban? taki dla ograniczenia wjazdu? pozwolenia nie trzeba, ale jak to sąsiaduje z drogą publczną i ktoś niezinteresowany ma szansę dotknąć (np. dziecko) to radzę ci zrobić projekt na instalację elektryczną. bo jak się trafi wypadek, to wszyscy pójdziecie siedzieć.

Nasza działka znajduje się nad zalewem i przyjeżdżają wędkarze, zakochani, oglądacze, spacerowicze itp. Po powrocie z pracy czasami nie mamy gdzie zaparkować. Nie mamy na razie ogrodzenia. Przez naszą działkę jest ustanowiona służebność do dalszych działek (dla właścicieli dalszych działek przeznaczone mamy piloty do szlabanu). Nie sąsiadujemy z drogą publiczną.

a postawienie tablicy: "teren prywatny" nie wystarczy?

jeszcze raz uczulam: ciągnięcie kabli w ziemi powinno być poprzedzone projektem a potem zinwentaryzowane przez geodetę. Za dużo było smiertelnych wypadków, jak "fachowcy" montowali pastuchy elektryczne, ktore zabijały ludzi.

Mamy już kilka znaków ale nie wystarczają. Mam już namiary na geodetę - ale czy on jest potrzebny (mapa do celów projektowych), na projektanta przyłącza (może nie przyłącza ale podciągnięcia kabla do szlabanu) i na wykonawcę. Chciałem się tylko dowiedzieć czy ja muszę te formalności załatwić. Jaka jest do tego podstawa prawna?

Mamy już kilka znaków ale nie wystarczają. Mam już namiary na geodetę - ale czy on jest potrzebny (mapa do celów projektowych), na projektanta przyłącza (może nie przyłącza ale podciągnięcia kabla do szlabanu) i na wykonawcę. Chciałem się tylko dowiedzieć czy ja muszę te formalności załatwić. Jaka jest do tego podstawa prawna?

Witam

A zgłosić budowe ogrodzenia z bramą (w postaci szlabanu 8) ) otwieraną standardowo - czyli pilotem.??

P.S >> Jak ktoś do podłączena automatyki do bramy zaczyna od projektu przyłacza - to bogaty jest :lol: .

Pozdrawiam