Gość Zuzannka 05.11.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 pomocy co zrobić by dom był elektrooszczędny? Mam zamiar wybudować dom;jednak pragne wkożystać nowe technologie ... tylko jakie? a i czy wybrać miejsce z wodą miejską czy samemu ją ciągnąć? co jest oszczędniejsze na przestrzeni lat? proszę o rady, najlepiej z argumentami ''za'' i ''przeciw'' dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jan Kaczmarek 05.11.2003 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 A mnie się marzy kurna chataZwyczajna izba zbita z prostych desekŻeby odbić od całego świataOd paragonów, paragrafów i wywieszek Zaszyć się w kącie, w kupie liściTak żeby tylko czubek nosa było widaćNic nie zamiatać, nic nie czyścićNie kombinować co się jeszcze może przydać Kiełkuje tu i tam tymotkaBa klepisku rośnie czterolistna koniczynaNie myśli się o ścisku, o wyciskuNic się o czternastej nie zaczyna Z wolna grubieją ci paluszkiI wolno rosną kędzierzawej brody pukleNiszczeją zgrzebne ciuszkiA tobie nie żal nadziewanych pączków z lukrem A mnie się marzy kurna chataI trzaskające w kurnym piecu smolne pieńkiI dochodzący głos kolegów: pójdźmy wszyscy do stajenki Gdzieś tam prezydent zbiegł w szlafrokuGdzieś tam przyjęli jako wskaźnik stopę zyskuPięć wizyt, sześć wyrokówKtoś przez pomyłkę rekord świata pobił w dysku A tu tymotka wprost z podłogiStrzela w niebo i lwie paszcze rosną dzikieI sercu drogiej nie masz tu załogiTutaj możesz się nie liczyć z nikim Budzi cię leśnych ptasząt duetWięc się przeciągasz, a stwierdziwszy ssanie w dołkuPrzyswajasz razową bułęI zaraz lżej ci na tym ziemskim łez padołku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 05.11.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 No piękne to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.11.2003 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 No piękne to A jakie elektrooszczędne .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 05.11.2003 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 No piękne to A jakie elektrooszczędne .... Elektrooszczędne to bym akurat nie powiedział Zajmuje nieco więcej niż cały ekran mojego monitora, czyli wymaga zapalenia sporo ponad 786 432 pixeli, z których każdy składa się z 3 subpixeli, czyli razem jest to mnósto więcej niż 2 359 296 zapalonych elementów świecących. Ponadto wymagało to naciśnięcia 1 177 razy (nie licząc ewentualnych korekt, których autor z pewnością nie mógł uniknąć) klawiszy na klawiaturze, która musiała przekazać tyleż złożonych sygnałów elektrycznych do PC (to tak w skrócie). pozdrawiam wszystkich piszących naprawdę podobał mi się ten wiersz Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Ma(r)tado 05.11.2003 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2003 Jak wygląda''Elektrooszczędny'' dom? Jest ciemny?Ma limitowaną ilość gniazdek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.11.2003 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 I nieprzyjemny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Jan Kaczmarek 06.11.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Elektrooszczędne to bym akurat nie powiedział Zajmuje nieco więcej niż cały ekran mojego monitora, czyli wymaga zapalenia sporo ponad 786 432 pixeli, z których każdy składa się z 3 subpixeli, czyli razem jest to mnósto więcej niż 2 359 296 zapalonych elementów świecących. Ponadto wymagało to naciśnięcia 1 177 razy (nie licząc ewentualnych korekt, których autor z pewnością nie mógł uniknąć) klawiszy na klawiaturze, która musiała przekazać tyleż złożonych sygnałów elektrycznych do PC (to tak w skrócie). pozdrawiam wszystkich piszących naprawdę podobał mi się ten wiersz Robert Nie jest tak źle. Tekst tego wiersza - piosenki napisałem jak dobrze pamiętam w roku 1970 - o komputerach PC (nawet na wydziale elektroniki , który kończyłem rok wcześniej) wtedy można było tylko pomarzyć. A tekst nie tylko Tobie się podobał - dostałem za niego na Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu w 1970 r. uzyskał jedną z trzech głównych nagród. Teraz też się tak wiele nie namęczyłem wystarczyło sięgnąć na stronę http://www.kabaretelita.pl/skins/elita/images/logo.jpg - znajdziesz tam też teksty innych naszych piosenek i skeczów. A tak wogóle - nie traktuj wszystkiego matematycznie - życie to nie tylko liczby. PS. Twój domek http://www.superpc.pl/img/bilbo/bilbo_ani120a.gif też mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.11.2003 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Całe nasze życie jest matematyką. Wciąż liczymy: - dni do urodzin, do świąt, do wakacji (urlopu), - a ile mamy pokoi, - kiedy wypadł nam pierwszy ząb (ile nam jeszcze pozostało ), - ile zarabiamy, - ile pozostało na koncie, - jakie są stopy procentowe, - ile mamy kanałów w kabłówce lub w satelicie, - ile lat już pracuję, - na czym tu zaoszczędzić (przy wysokich rachunkach i nie tylko), - a która jest godzina, - ... Życie to kombinacja zer i jedynek ... a może to MATRIX . Zastanówmy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 06.11.2003 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Jesli elektrooszczedny to znaczy zuzywajacy jak najmniej energii elektrycznej, to mozna to osiagnac na dwa sposoby:- eliminujac urzadzenia elektryczne: pralke zastepujemy balia i tara, odkurzacz: Natasza z bylego ZSRR, zelazko na dusze- stosujac energooszczedne odbiorniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.11.2003 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A może zamiast oszczędzać energię elektryczną lepiej zacząć ją produkować ? Ktoś może myślał o małym 'wiatraku' koło domku? Za ile by się to dało wybudować? Ile można by mieć z tego prądu? I czy łatwo uzyskać zgodę na taką budowlę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.11.2003 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 wstydzcie sie!!!!!!!!!!!!!!!! nie wiecie ze prad elektryczny to miejsca pracy? wstyd!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 06.11.2003 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Wiemy i wstydzimy się. A elektryfikacja = socjalizm - (minus) władza radziecka [za W.I.Leninem, po przeształceniach algebraicznych] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.11.2003 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 wstydzcie sie!!!!!!!!!!!!!!!! nie wiecie ze prad elektryczny to miejsca pracy? wstyd!!!!!!!!!!! Miejsca pracy dla elektronów oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 06.11.2003 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 To jeszcze coś ze starej elity: Dom na przełęczy Chciałbym mieć dom na przełęczy,Dom godny starego kowboja.Niech przy tym domu jęczyWiatr w jodłach i sekwojach.Domowi i sekwojomNiech mruczy czasem gromI wyje w krzakach kojot...Chciałbym mieć taki dom.Gdybym dom taki dostałW jakichś skałach i stepachTo przy domu wodospadMusiałby spadać w przepaśćI ryczeć w ciszę nocną,I w blasku słońca grzmieć...Nie do wiary jak mocnoChciałbym dom taki mieć.Konia chciałbym mieć równieżBarwy ognistoryżej,Koń pasłby się śród równinPołożonych poniżej,Przybiegałby na sygnał,Na sobie znany ton...Ten dom by mi się przydał,To byłby piękny dom!Izb byłoby niewiele,Ot, trzy, cztery pewno,Lecz moi przyjacieleZmieściliby się wewnątrz,Paliłoby się fajki,Gadało to i sio,Dobry byłby dom taki,Dobry jak nie wiem co!Gdzieś za jakąś przełęcząNie wiadomą nikomu,Pod księżycem, pod tęcząCzekasz na mnie mój domu,I kiedyś oprę ręceO twój sosnowy płot,Jeśli wytrzyma serce -Zdezelowany colt. Nie ma to jak mistrz Waligórski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gościówa 06.11.2003 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Słyszałam że o uzyskanie zgodyna własną ,, mini elektrownie " jest bardzo trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.11.2003 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A taka mini-mini też wymaga pozwolenia?Kto się zna??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Zuzannka 06.11.2003 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 Dzięki za odpowiedzi mam nadzieję że będzie ich przybywać. Wiersze są piękne ... Ale jak byście tak napisali tak serio serio to też byłabym wdzięczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 06.11.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A tak na serio Zuzanka, to miałaś na myśli dom elekro- czy energooszczędny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 06.11.2003 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2003 A taka mini-mini też wymaga pozwolenia? Kto się zna??? Zobacz w wątkach : „„wiatrowy agregat prądotwórczy”” Kolektory słoneczne + elektrownia wiatrowa. , jest w nich mowa również o potrzebnych do tego pozwoleniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts