Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

elektrooszczędny dom

Gość Zuzannka

Recommended Posts

A tak w ogole: kiedy wreszcie zostana opracowane domowe reaktory atomowe? Energia atomowa jest najbardziej ekologiczna z mozliwych.

To w Belgii ich jeszcze nie ma ? :-?

W Polsce o domowych zastosowaniach energii atomowej już w latach 50-tych XX wieku pisał niejaki Sławomir Mrożek w artykule naukowycm "Wesele w Atomicach". :lol: :) :lol:

To w Belgii ich jeszcze nie ma ? :-?

HenoK, bez jaj, wlasnie skonczylem rozmowe z architektem i nie moge sie otrzasnac z wrazenia. Powiedzial mi, ze we Flandrii nie ma aktu prawnego regulujacego warunki techniczne odprowadzenia sciekow (rozdzielna kanalizacja deszczowa- sciekowa) i jeszcze dlugo nie bedzie.

Wydawalo mi sie, ze Polska takie prawo juz ma. :o

Podobno powodem jest nadmierna urbanizacja i wysoki procent wlasnosci prywatnej (w budynkach mieszkalnych: 70%).

Sorry za dygresje, ale naprawde mnie szoknelo. :roll:

Czy to oznacza, że we Flandrii można wylewać ścieki na ulicę i nie ma na to żadnych przepisów ?

Az tak zle nie jest. Chodzilo wlasnie o osobny system do odprowadzania deszczowki i osobny do sciekow. Wydawalo mi sie, ze we wspolczesnym swiecie to standard i przed ulozeniem podjazdu chcialem przygotowac wyprowadzenia osobno dla sciekow i osobno dla deszczowki. Dzwonie do architekta i prosze, zeby przygotowal liste materialow i szkic przebiegu rur, a on na to "chlopie, daj sobie spokoj, co bedziesz rury na lata niepotrzebnie w ziemi zakopywal". :-?

Odpowiem Ci na jedno z pytań-własna woda czy nie.

Jeżeli masz możliwość miejskiej to ją bierz. Powód nawet ta nie najlepsza musi mieścić się w normach bo jest okresowo badana.To co płynie w prywatnych ujęciach w mojej okolicy 20 km od W-wy jest wg sanepidu co najmniej toksyczne zawiera bakt.coli , siarkowodór,azotany,fosforany itp

"dodatki".Po każdej kąpieli dziecko mi się "parchem pokrywało"pomimo stosowania trzech filtrów.Montaż i okresowe(co6-8 tygodni)wymiany wkładów a po oligocenkę do spożywania kilka razy w tygodniu kurs samochodem 8 km w jedną stronę.Od września mamy miejską a ja Bogu i Sapard(t)owi dziękuję że się przyłożyli.H2O miejskie jest ponad dwa razy

droższe niż z hydroforu ale suma sumarum jest taniej.pozdr

Ps. i mniej wydaję na śr.czystości bo jest miękka

Zuzannka nie wiemy nic o domu(prócz tego że ma być energooszcz.) a to trochę mało na konkrety.Ogólnie to musi mieć ciepłe ściany,dobrą stolarkę i powinien mieć kominek(z pł. wodnym albo rozpr.ciepłego powietrza)Jeśli Cię stać to reku. Ale z wszelkimi bayerami musisz uważać żeby NIE PRZEINWESTOWAĆ bo Ci się i za 50lat nie zwrócą. pozdr

Ps.warto mieć wodną podłogówkę bo +19 przy grzejnikach to nie za ciepło a przy podłogówce-komfort

Hej to znowu ja właśnie mąż poinformował mnie że za 1 miesiąc poboru miejskiej wody(rodzina 2+1)zapłacimy niecałe 20zł :) .Biorąc pod uwagę że wkład do filtra z węgla aktyw.to 17zł+prąd który pożera hydrofor+cała szopka którą opisałam wyżej to wg mnie skórka za wyprawkę.No chyba że masz lub masz mieć reeeewelacyjną wodę (ale czy taka jeszcze się zdarza???)

Myślałem tak jak Ma®tado odnośnie wody. Niestety po dwóch latach posiadania działki zastanawiam się czy nie wywiercić jakiejś studni. Latem gmina wywiesza zakazy używania wody do podlewania ogródków (to mi nie przeszkadza), woda ma brązowy kolor a i tak od czasu do czasu są wyłączenia.

Wszystko zależy od tego na jaką wodę trafisz(rejon?)ja mieszkam od urodzenia (czyli 32 lata) na odcinku Marki-Radzymin cegielnia na cegielni, glina na gł.1sztychu szpadla.Próbowaliśmy czterech głębokości w dwóch miejscach(KOSZTA).Załamka.U nas brązowe to mało powiedziane bo jak "zamiesza" w hydroforze to przez krany nie leci zmienia swoje jestestwo z płynu w ciało stałe.Tego żaden filtr nie bierze,sąsiedzi mieli odw.osmozę to co drugi dzień szambo wywozili bo na jedną szklankę czegoś co się nadawało do picia bez natychmiastowego skutku śmiertelnego filtrowali chyba ze 100l "wody"Jeżeli jesteśZuzannko na etapie wyboru działki to popytaj tubylców jaką mają wodę,jeżeli to możliwe niech Ci ją pokażą(możecie się różnić w ocenie) może ktoś z okolicznych robił badanie sanepidoskie-może zechce pokazać wyniki.Pozdr