slawja 27.01.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Dzięki za szybką odpowiedź Ja mam domek 90m (w podłodze 120m) przedstawiciel Daikina zaproponował mi 8KW pompę, (przewymiarowaną) a grzałki kazał wyłączyć (pewnie nie spodziewał się takich mrozów) Czy to dobry pomysł to nie wiem? Praktyka pokarze. 7tonik w miarę możliwości ja i na pewno inni czekamy z niecierpliwością na dalsze info z życia PC Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 29.01.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zwiększyłem ustawienie temperatury na PC do 40st. i grzałka włączyła się na pełną moc. Jednak gdy osiągnęła temp. 36-37 st. to ponownie przełączyła się na I stopień. Czyli widać, że algorytm jest uzależniony od wielu czynników, a nie tylko uzyskanie nastawionej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 29.01.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Co do kupawania przewymiarowanej PC, to generalnie zaleca się (w efekcie jest najtaniej) dobór na 90 % maksymalnego zapotrzebowania. Taniej jest czasami dogrzać grzałką niż inwestować w silniejszą pompę ciepła. Zawsze trzeba sobie wyliczyć stopę zwrotu od zainwestowanej dodatkowej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 29.01.2010 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Dodatkowym minusem przewymiarowanej PC jest zbyt duża wydajność w wyższych temperaturach. Skutkuje to bardzo częstym włączaniem i wyłączaniem PC co nie jest bez wpływu na jej żywotność. Wprawdzie Altherma ma system inwerterowy (dopasowuje moc do potrzeb), lecz to działa (o ile dobrze pamiętam) w zakresie 70%-100% wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 29.01.2010 12:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 hej. dzieki bardzo 7tonik. założyłem ten temat ale nie zdołałem zamontować pompy tej zimy.powód prosty brak kasy.teraz grzeje kotłem na paliwo stałe w dość rozbudowanej instalacji przygotowanej do Wspóldziałania z PC. też mam założone grzejniki na poddaszu dużych rozmiarów tylko że mam 2 obwody. podłogówke mam w tej chwili ustawioną na 36 stopni a grzejniki na 40 stopni i tu faktycznie będzie problem zwiekszonego zapotrzebowania na ciepło co podniesie koszty. co do okien dachowych to racja,ja mam grawitacyjną wentylacje. jedno okno pod którym nie ma grzejnika jest cały czas mokre. prawde mówiąc troche zwątpiłem po tym jak mrozy trzymają ale twoje dane nie są złe. proszę o dalsze inf a w szczególności rachunki za prąd jeżeli możesz. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 29.01.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 (...) sama pompa raczej się nie zwróci ale koszty eksploatacyjne będą nie większe jak ekogroszku. (...) To w zasadzie dlaczego zdecydowałeś się na PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 29.01.2010 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 To w zasadzie dlaczego zdecydowałeś się na PC? Jeśli to pytanie do mnie, to po dogłębnym przemyśleniu wszystkich za i przeciw padło na PC. Warunki zabudowy od razu wyeliminowały pomysły z ekogroszkiem itp. (ochrona środowiska). Poza tym i tak bym się nie zdecydował ze względu na konieczność obsługi - wygoda i swoboda przede wszystkim. Miałem do wyboru trzy źródła ciepła: en. elektryczna, gaz ziemny, olej opałowy. Olej wiadomo od razu odstaje cenowo. Gaz i PC z tego co pamiętam (jakiś rok temu dokładnie przeliczałem w którymś wątku) nie odbiegały w cenie eksploatacji. Na plus Althermy zadziałały dodatkowe elementy: układ chłodzenia przez podłogówkę, nikłe koszty ogrzania CWU latem. Z gazu całkowicie zrezygnowałem, co dało mi dodatkowe oszczędności na kosztach podłączenia i instalacji, oraz bezpieczeństwo. Kuchenkę mam indukcyjną, co moim zdaniem kosztowo nie wychodzi drożej niż gotowanie na gazie, a komfort nieporównywalnie większy. Jeden minus - cena kuchenki, ale chyba są coraz tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 29.01.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 i ja podobnie podchodzę do tematu. czyli komfort obsługi a pompa zwyciężyła mozliwością chłodzenia. Kuchenka tez ma byc ... indukcyjna. z gazu zrezygnowałem mimo że daleko nie ma.... ale jednak. Tylko teraz zastanawiam się czy nie wezme gdzieś małej kuchenki z dwoma palnikami plus butla propanu( zawsze odpadnie abonament..podłaczenie i inne koszty) ..... ostatnio małopolska boryka się z problemem zasialnia:) a na tym zawsze cos ugotuje...a kominkiem bede dogrzewał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacław 29.01.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Czy rzeczywiście chłodzenie latem za pomocą zimnej podłogi daje poczucie komfortu? Chyba, że stosujecie jakieś inne rozwiązanie (napiszcie!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 29.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ja jeszcze nie stosuje.. bo PC nie ma ale pod klimakonwektorki mam podciagniete i takie beda.... wole jednak po zimnej podłodze nie chodzic:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 29.01.2010 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie miałem jeszcze okazji chłodzić Althermą. Wiadomo, że nie można podłogi schłodzić zbyt mocna aby nie wystąpiło sktaplanie. Myślę że doprowadzenie dużej powierzchni do temperatury ok 20 st. może przynieść efekt, a nie powinno dać nieprzyjemnego chłodu pod nogami. Ja mam jeszcze ten plus, że moge chłodzić samą ścianę, mam tam sporo rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladekk 10.02.2010 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jestem użytkownikiem pompy Daikin Altherma 14 kW, bez chłodzenia. Wzasadzie jestem zadowolony, pomomo ciężkiej zimy, z funkcjonowania pompy. Pompa grzeje dom ok. 200m2 powierzchni i ciepła wode (300 litrów). Problem jaki stwarza pompa to systematyczne oblodzenie wewnątrz pompy na dolnej półce. Do tego stopnia, że lód potrafi zablokować dolny wentylator. Trzeba "ręcznie" odmrażać pompę. Chyba system firmowy odmrażania coś kuleje.Serwisant sprawdzał grzałke, podobno grzeje. Ale co to jest ok. 40W przy, średnio, -10 stopniach Celsjusza? Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Wada psuje przyjemnośc grzania automatycznego. Pozdrawiam uzytkowników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 10.02.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jestem użytkownikiem pompy Daikin Altherma 14 kW, bez chłodzenia. Wzasadzie jestem zadowolony, pomomo ciężkiej zimy, z funkcjonowania pompy. Pompa grzeje dom ok. 200m2 powierzchni i ciepła wode (300 litrów). Problem jaki stwarza pompa to systematyczne oblodzenie wewnątrz pompy na dolnej półce. Do tego stopnia, że lód potrafi zablokować dolny wentylator. Trzeba "ręcznie" odmrażać pompę. Chyba system firmowy odmrażania coś kuleje.Serwisant sprawdzał grzałke, podobno grzeje. Ale co to jest ok. 40W przy, średnio, -10 stopniach Celsjusza? Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Wada psuje przyjemnośc grzania automatycznego. Pozdrawiam uzytkowników. kupić kabel grzejny np 100w połaczyc z termostatem i zamocowac na dole wymiennika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 10.02.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Najlepiej zrobić to na niezależnym zasilaniu. Musi być bardzo duża wilgotność. U mnie Daikin wymieniał oprogramowanie w Althermie, bo podobno w niektórych regionach było zbyt mocne oszronienie (oblodzenie). Ja u siebie wyłączyłem całkowicie element grzejny i nie mam problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.02.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Jestem użytkownikiem pompy Daikin Altherma 14 kW, bez chłodzenia. Wzasadzie jestem zadowolony, pomomo ciężkiej zimy, z funkcjonowania pompy. Pompa grzeje dom ok. 200m2 powierzchni i ciepła wode (300 litrów). Problem jaki stwarza pompa to systematyczne oblodzenie wewnątrz pompy na dolnej półce. Do tego stopnia, że lód potrafi zablokować dolny wentylator. Trzeba "ręcznie" odmrażać pompę. Chyba system firmowy odmrażania coś kuleje.Serwisant sprawdzał grzałke, podobno grzeje. Ale co to jest ok. 40W przy, średnio, -10 stopniach Celsjusza? Macie jakieś pomysły, co z tym zrobić? Wada psuje przyjemnośc grzania automatycznego. Pozdrawiam uzytkowników. Polecam artykuł na ten temat : http://www.instalator.pl/archi/2010/mi2%28138%29/68.pdf http://www.instalator.pl/archi/2010/mi2%28138%29/69.pdf http://www.instalator.pl/archi/2010/mi2%28138%29/70.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wladekk 10.02.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 Dziękuję za szybkość reakcji i porady. Na razie ponownie zgłosiłem problem do instalatora. Ma przyjechać fachowiec, jeden z klikunastu w Polsce, i zmienić ustawienia odszraniania i coś tam jeszcze, niedostępne dla zwykłego użytkownika (patrz ilość fachowców). Jest prawdą, że Daikin zmieniał oprogramowanie w starszych modelach Althermy, ale moja ma mieć podobno nowe, poprawione oprogramowanie. Dołożenie dodatkowej grzałki, sterowanej termostatem, przewiduję w przyszłości, jak nie zadziała serwis gwarancyjny pompy. Może nie będzie trzeba nic robić, na co liczę. Wg Daikina średnioroczne zużycie energii elektrycznej (dla Jeleniej Góry) wynosi 30-35 kWh/m2/rok. U mnie od maja 2009 r. już wynosi 8900 kWh (zapotrzebowanie domu 10kW, 200m2 powierzchni ogrzewanej + ciepła woda dla 3 osób), a gdzie koniec sezonu grzewczego? Dołożenie dodatkowej grzałki nie powinno zasadniczo na to zużycie wpłynąć. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mir11 10.02.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ta zima trochę odbiega od średniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.02.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2010 ta zima trochę odbiega od średniej Zależy który okres (jak długi) liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.02.2010 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 FAKT faktem iż w Powietrznej dużo zależy od temperatury zewnętrznej.... ale przeglądajac dane techniczne nie spotkałem się aby COP poniżej zera był 1 . Chyba że mam inne specyfikację i chyba że Daikin celowo wprowadza w błąd klientów:( A przeglądając tabele widzę że fakt im bardziej maleje temperatura zewnetrzna tym bardziej maleje COP. Oczywiscie porównuję to samo na wyjściu . Ktoś może załaczyć takie tabele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 26.02.2010 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 ...... Wg Daikina średnioroczne zużycie energii elektrycznej (dla Jeleniej Góry) wynosi 30-35 kWh/m2/rok. U mnie od maja 2009 r. już wynosi 8900 kWh (zapotrzebowanie domu 10kW, 200m2 powierzchni ogrzewanej + ciepła woda dla 3 osób), a gdzie koniec sezonu grzewczego? ...... To bardzo dużo. Taki dom obecnie zbudować to nie problem i wtedy można ogrzewać bezpośrednio prądem bez całej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts