Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gont bitumiczny - kilka ptań

salmon969

Recommended Posts

Tu wszyscy starają się być autorytetami a jakoś nikt nie zapytał jaki jest rozstaw krokwi. Grubość 18 mm to niezbędne minimum i to nie ze względu na ewentualne ugięcia a na trzymanie gwoździa oraz po to aby te gwoździe nie wystawały z płyty! Nie musi być połączenie pióro-wpust (choć pożądane) w zupełności wystarczy jak zostaną zastosowane spinki "H" (ich ilość zależna od rozstawu krokwi). Jako podkład zdecydowanie polecam podkład systemowy. Polecam zapoznanie się z produktami firmy ISOLA. Pozdrawiam.

• 8 months później...

odświeżę temat i poproszę o poradę, ponieważ mamy zakładać gont a szereg pytań na usta się ciśnie,

teraz robi się więźba-krokwie rozstaw różny max 90cm., zakupione płyty OSB 22 mm,

nurtuje mnie jak należy mocować płytę do krokwi w sensie, że jeden wykonawca mówił, że mocują na łatach, żeby odpadów z płyty nie było, a drugi mocuje do krokwi. czytałam, że powinna być dobra wentylacja połaci to chyba lepiej zastosować i łaty i kontrłaty, czy może to już przesada?

Możecie podpowiedzieć jak to się powinno prawidłowo robić?

może znacie linki do jakichś instruktaży?

muszę się przygotować merytorycznie do kontrolowania wykonawcy :wink: a jakoś mało w necie informacji co do przygotowania podłoża, albo ja kiepsko szukam :oops:

Żeby nie było odpadów to więźba powinna być zaprojektowana pod płytę OSB. Nawet jak będą odpady (choć wcale nie muszą być) to i tak powinno być taniej niż dodatkowe łaty. Łaty montowane w poprzek krokwi nie polepszą wentylacji! Pozdrawiam.