Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jesienne sadzenie -kiedy jest ostatni moment?

Ella

Recommended Posts

Najlepszy czas na sadzenie (lub przesadzanie) iglaków to wrzesień. Teraz mamy już lisopad a na dodatek w nocy temperatura spada już kilka kresek poniżej zera. Taki stan nie jest wskazany. Już lepiej posadzić wczesną wiosną pod koniec marca , na początku kwietnia.

Dlaczego? Zanim przyjdzie lato ze swoimi upałami będzie jeszcze troszeczkę czasu aby roślinki (iglaki) mogły odchorować takie zabiegi.

Słyszałam taką opinię że dopóki ziemia nie jest zmarznięta, a sadzonka jest z donicy i dobrze ukorzeniona to jeszcze teraz można sadzić.

Jak jest w donicy to mozesz sadzić przez cały rok. Oczywiście gdy nie ma mrozów. Tyle, że po co to robić w listopadzie. Nie lepiej wiosną?

Pomyślałam o sadzeniu w listopadzie, bo prawdę mówiąc właśnie w tej chwili mam na to czas...

Poza tym, podobno najłatwiej ukraść rośliny świeżo posadzone, a moja działka jest trochę na odludziu i na razie nie zwraca specjalnie niczyjej uwagi.

Natomiast na wiosnę rozpocznie się budowa, co może przyciągnąć ciekawskich...

Więc gdyby drzewka były już zadomowione w ziemi od pół roku, to może może nie padłyby ofiarą złodziei ?

Co o tym myślicie?

Do sadzenia lepsza wczesna wiosna, niz jesienia pora. Zaoszczedzi sie na przemarznietych zima sadzonkach. Ja w zeszlym roku posadzilem troszke iglakow, i wiekszosc niestety mroz uszkodzil. Wyszlo to dopiero latem (uschly), wiec nie moglem juz posadzic nowych. Teraz czekam na wiosne i mysle ze bede mial wiecej szczescia,

Profesjonaliści sadzą jesienią z trzech powodów:

1. iglaki okres wegetacji zaczynają bardzo wcześnie, czasem nawet na początku marca, gdy ziemia jest jeszcze częściowo zamarznięta (i nie da się sadzić)

2. sadzenie jesienią zapewnia dużo większą wilgotność podłoża niż na wiosnę, gdy zwykle gelba wysycha w szybkim tempie nie dając wilgoci potrzebnej właśnie wtedy włośnikom

3. mróz nie jest groźny dla zdrowych roślin - to dla nich normalne warunki, znacznie częściej zdarzają się przesuszenia wiosenne, kiedy po wiosennym sadzeniu roślina jest niedostatecznie nawodniona

Ja nie mieszkam jeszcze w domu i wstrzymuje się z sadzeniem droższych drzewek niz sosna (zwykła)i podobne.Zaryzykowałam madnolie i jeszcze je mam. Niestety znajomym ''wyszło'' 80 tuji, świerki. Chciałabym móc posadzic cos wiecej, aby już drzewka były konkretne,kiedy sie wprowadzimy,ale nie dam łatwo zarobić jakims gnojkom. mamy natomiast ryby w stawie m.in. karpie i ostatnio ich ubyło. Niech im ością w gardle staną.Pozdrawiam