Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wkład stalowy, czy wystarczy

Recommended Posts

Potrzebuję zamontować stalowy wkład do murowanego komina pod piec na ekogroszek. W projekcie miał standardowe wymiary 14x27, ale jest tak wymurowany, że wejdzie rura 18-tka. Mam pytanie czy wystarczy ona do kotła np. 14KW? Znalazłem w muratorze i w katalogu producenta, że tak, ale chcę wiedzieć jak się to sprawdza w praktyce i przy wizycie kominiarzy.

Proszę nie przekonywać, że jest ona nie potrzebna proszę tylko o poradę osoby mające takie wkłady.

Druga rzecz to moc pieca, dom 114m a w projekcie aż 24KW, to chyba za dużo skoro producenci zalecają nawet połowę tej mocy, a dodatkowo jest kominek na jakieś zimy stulecie. Jaki powinien być piec do takiego domku, żeby nie był przesadnie mocny, ale wystarczał? Również bardzo proszę o sprawdzone opinie.

Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o moc kotła to lepiej przewymiarować - obliczenia teoretyczne w tym temacie rzadko się sprawdzają. Co do średnicy komina to lepiej by było mieć fi 200mm. Zdecyduj się na konkretny typ kotła i tam na pewno będzie określona powierzchnia przekroju komina (wewnętrzna).

Grubszej rury nie wcisnę.

Znalazłem kocioł 14 KW któremu według producenta potrzebna jest właśnie 180-tka i jest on do 140m pow. użytkowej czyli więcej niż mam, tylko czemu w projekcie mam 24KW, czy to tylko ktoś tak sobie nonszalancko wpisał?

Jakie macie duże piece i kominy w takich "małych" domkach (110-120m)?

Wbrew pozorom moc grzewcza kotła dla danego domu zależna jest np. od rodzaju ścian + ew. ocieplenia, przeszklenia, parter czy piętrowy itp. W projekcie powinny być założenia i wyliczenia + schemat instalacji - przynajmniej tak było u mnie. Oczywiście Ty decydujesz. Tutaj nikt Cię nie przekonuje tylko radzi. Pamiętaj że producenci (pieców , samochodów, tv) uprawiają marketing by towar sprzedać. Na dowód fachowości firm przytoczę przykład mojego kolegi. Zlecił firmie (umowa na piśmie) wymianę całej instalacji c.o i c.w.u wraz z wykonaniem projektu i obliczeń. Określono jaka temperatura ma być w pokojach, jaka wydajność cwu przy temp. 50 st.. Firma sprawnie dokonała wymiany instalacji dobrała kocioł (też na ekogroszek) i dostała 90% zapłaty (zgodnie z umową, reszta po miesiącu grzania w zimie). I co, kocioł grzał, woda ciepła była ale podajnik ekogroszku pracował nonstop przy temp. na zewnątrz +5 st. aż po kilku dniach napęd nawalił. Okazało się że firma skorygowała swoje obliczenia i wymieniła kocioł na większy o 50% i dopiero dostała resztę zapłaty. Byłem w zimie u niego i stwierdził że teraz jest o'key. Co do kominka to też mam i traktuję palenie w nim jako przyjemność, choć ciepła też daje. Co do kominiarzy to proponuję ci wpierw z nim porozmawiać i zrobić uzgodnienia - co powiat to kominiarze mają różne zdania. Życzę powodzenia w podjęciu trafnej decyzji (na Twoim miejscu wziąłbym kocioł z projektu).