michalp 07.03.2009 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Witajcie, Jak w temacie - czy umieszczenie tego wywietrznika blisko okna łazienkowego (dach spadzisty) sprawi, że zapachy z szamba będzie czuć w domu? Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 07.03.2009 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Wydaje mi się że będzie czuć, tym bardziej jak zawieje w stronę okna np w lato kiedy będzie otwarte. Ja zrobiłem natomiast kominek odpow kanalizę w niewielkiej odległości od komina z kanałami wentylacyjnymi i zastanawiam się czy nie przesunąć dalej. Więc lepiej od razu ulokować wywiewkę w odpowiednim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 07.03.2009 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ja założyłem wylot jak najwyżej się dało (tzn przy kominie), instalator ostrzegał przed zapachami, które potrafią się "snuć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 07.03.2009 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Ja założyłem wylot jak najwyżej się dało (tzn przy kominie), instalator ostrzegał przed zapachami, które potrafią się "snuć" podobnie - jest tak wysoko, jak tylko się dało i z dala od innych przewodów wentylacyjnych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 08.03.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Jak myślicie przesunąć kominek?. Wydaje mi się że tu popęłniłem błąd. Ale przesunięcie nie będzie takie proste bo jest deskowanie, papa i trzeba by tą dziurę jakoś załatać. http://images37.fotosik.pl/74/2e372397a111aad5med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 09.03.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jak myślicie przesunąć kominek?. Wydaje mi się że tu popęłniłem błąd. Ale przesunięcie nie będzie takie proste bo jest deskowanie, papa i trzeba by tą dziurę jakoś załatać. http://images37.fotosik.pl/74/2e372397a111aad5med.jpg Przecież ciągi wentylacji grawitacyjnej (komin widoczny na zdjęciu) wyciągają powietrze z pomieszczenia (a nie nawiewają), to w czym widzisz problem??? Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mercik 09.03.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Przecież ciągi wentylacji grawitacyjnej wyciągają powietrze z pomieszczenia (a nie nawiewają), Oj zdziwiłbyś się.... Naprawdę nigdy nie spotkałeś się z odwróconym ciągiem? To skąd setki postów "wieje mi z kratki w łazience"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldekZ 10.03.2009 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Przecież ciągi wentylacji grawitacyjnej wyciągają powietrze z pomieszczenia (a nie nawiewają), Oj zdziwiłbyś się.... Naprawdę nigdy nie spotkałeś się z odwróconym ciągiem? To skąd setki postów "wieje mi z kratki w łazience"? Myślałem, że mówimy o prawidłowo wykonanej wentylacji (z uwzględnieniem dopływu powietrza (nawiewniki itp.). A wspomniane przez Ciebie setki postów... Cóż, większość społeczeństwa i tak zakleja kratki wentylacyjne papierem, "żeby ciepło nie uciekało", bo "śkoda, panie, węgla" itp. itd. W tej dziedzinie (jak i w paru innych) wciąż jesteśmy krok za Murzynami... Chociaż chaty z bambusa są przynajmniej przewiewne... Pozdrowienia WaldekZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.03.2009 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Waldek Przecież na zdjęciu specjalnie pokazałem o co chodzi. Jeżeli będzie silny wiatr to może niepszyjemne zapachy wychodzące z kominka (wywiewki kanalizacji - ten mały kominek) wdmuchiwać do kanałów wentylacyjnych które są w dużym kominie i będzie czuć w domu, czasami wentylacja grawitacyjna w takim momencie sobie nie poradzi. I dlatego zastanawiam się czy nie przenieść wywiewki w inne miejsce? PozdrawiamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekw127 10.03.2009 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Tomek, Skoro przeniesienie wywiewki na dzień dzisiejszy jest kłopotliwe, to chyba nie ma sensu zamartwiać się zawczasu. Jak Ci będzie śmierdzieć, to pomyślisz o przeróbce. Ja mam w sumie podobnie, no może nieco dalej. Wydaje mi się, że musiałoby być naprawdę pechowo, żeby smrody z wywiewki dostawały się do wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 10.03.2009 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Tomek, Skoro przeniesienie wywiewki na dzień dzisiejszy jest kłopotliwe, to chyba nie ma sensu zamartwiać się zawczasu. Jak Ci będzie śmierdzieć, to pomyślisz o przeróbce. Ja mam w sumie podobnie, no może nieco dalej. Wydaje mi się, że musiałoby być naprawdę pechowo, żeby smrody z wywiewki dostawały się do wentylacji. Darek Dzięki. Na razie odpuszczam temat. Jak będę mieszkał to zaobserwuję. Pewnie będę chodził i węszył czy coś nie śmierdzi, jak pies Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 10.03.2009 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Tomek, Skoro przeniesienie wywiewki na dzień dzisiejszy jest kłopotliwe, to chyba nie ma sensu zamartwiać się zawczasu. Jak Ci będzie śmierdzieć, to pomyślisz o przeróbce. Ja mam w sumie podobnie, no może nieco dalej. Wydaje mi się, że musiałoby być naprawdę pechowo, żeby smrody z wywiewki dostawały się do wentylacji. Darek Dzięki. Na razie odpuszczam temat. Jak będę mieszkał to zaobserwuję. Pewnie będę chodził i węszył czy coś nie śmierdzi, jak pies Ja zrobiłem jeszcze inaczej - znaczy się źle - czyli wyprowadziłem wywiew kanalizacji jednym z kanałów wentylacyjnych w kominie / znaczy się rezerwowym szachtem wentylacyjnym / - nie powinno się tak robić bo w określonych warunkach może wystąpić zasysanie smrodu z kanalizy do kanałów wentylacyjnych innych pomieszczeń i może wonieć szambem w domu - może jak napisałem bo już ponad dwa lata mieszkam i jeszcze ani grama smrodu nie zwęszyłem wewnatrz budynku - po prostu te "określone" warunki u mnie nie występują ... Wentylacja grawitacyjna - dodam . Takoż - jak masz poprawnie wykonaną wentylację budynku - nic Ci nie będzie śmierdzieć w domu - zostaw kominek tam gdzie go masz ... A nie wyprowadziełm wentylacji kanalizacji kominkiem wentylacyjnym - bo nie podoba mi się dach upstrzony kominkami wentylacyjnymi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2009 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 ... Jeżeli będzie silny wiatr to może niepszyjemne zapachy wychodzące z kominka (wywiewki kanalizacji - ten mały kominek) wdmuchiwać do kanałów wentylacyjnych które są w dużym kominie i będzie czuć w domu, czasami wentylacja grawitacyjna w takim momencie sobie nie poradzi. Otwory kanałów wentylacyjnych w kominach powinny być otwarte na przestrzał! Silny wiatr niczego nie wdmuchuje a ssie czyli wspomaga wentylację grawitacyjną! Wszelkie wwiewania następują w przypadku jednostronnego (błędnego) otworzenia kanałów wentylacyjnych. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 11.03.2009 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 To całe szczęście Andrzej Otwory wentyl w kominie mam jak mówisz otwarte na przestrzał.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziemo 11.03.2009 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 A jak długo masz tak jak na zdjęciu i czy coś "pachnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuk1970 28.08.2012 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2012 Witamdachowka braas celtycka + kominek wentylacyjny kanalizacji niecieplony - podeslijcie jak mozecie albo napiszcie co siedzi w srodku i czy jest szczelnie przy wylocie - jakas uszczelka?Mam zamontowany taki kominek na dachu ale czasem "zawiewa" - sprawdzielm reka i rura plastkikowa wewnetrzna w kominku jest podlaczona do rury elastycznej a ta z rura kanalizacyjna i mam wrazenie ze poprzez nieszczelne polaczenie kominka z rura wewnetrzna u wylotu zawiewa i czuc. Czy jest tam uszczelka?Chyba podjade do jakiegos sklepu i sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts