Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zjazd z drogi powiatowej

wp03

Recommended Posts

Witam

Zjazd na mojej działce fizycznie istnieje chyba jakieś kilkadziesiąt lat (ja sam pamiętam ostatnie kilkanaście). Niestety składając dokumenty w gminie do WZ urzędniczka patrząc na mapę zasadniczą stwierdziła, że go brak. Faktycznie na niej nie był zaznaczony, podobnie zresztą jak całe ogrodzenie choć jeszcze stoi. Moje tłumaczenie, że funkcjonuje (choć nie jest wybrukowany, ot po prostu trawa) skwitowała, że skoro to z około 50 - tych lat (w tym czasie powstała stojąca na działce chałupa) to nie jest legalny, czyli go nie ma.

Zastanawiam się czy to błąd geodetów (robili pomiary całej wsi jakiś rok temu) czy faktycznie jak to często na wsiach bywało samowola.

W związku z tym mam pytanie jak stwierdzić legalność lub nielegalność istnienia zjazdu?

Czy brak na aktualnej mapie zasadniczej jest jednoznacznym i ostatecznym potwierdzeniem jego prawnego niebytu?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Jest to jakaś bzdura. Mapy służą do tego aby opkazywać na papierze rzeczywistość i to bez względu czy jakiś obiekt bugowlany lub inny jest legalny czy nie. Mapa pokazuje tylko czy on tam jest czy go nie ma. A że rzeczywistość się ciągle zmienia dlatego mapę zasadniczą ciśgle się aktualizuje czyli jak na mapie zjazdu nie ma a on faktycznie jest to geodeta robi pomiar i nanosi go na mapę. Jeśli u ciebie jest to trawa i nie ma zadnego przepustu to geodeta go nie widział

A co do legalności to już odrębna sprawa. Nie wiem czemu zjazdy z lat 50 są nie legalne? Może poprostu wtedy nie było żadnych procedur, a napewno nikt na wsi się takimi nie przejmował. Nie wiem czy zamiast udowadniać jego egalność nie lepiej zaprojektować noey w tym samym miejscu

Witam

marcin714:Dzięki za odpowiedź

Ostatnie pomiary geodezyjne były robione w związku z budową wodociągu. Po tychże pomiarach mapy zostały zaktualizowane, ale wjazd trawiasty u mnie nie został zaznaczony, a u sąsiada mimo, że wygląda podobnie (ziemia, piach) jest na mapie uwzględniony. Ba zrobił sobie drugi tego typu zjazd i też jest na mapie.

Większość zjazdów tu na wsi wygląda podobnie - piaszczyste, trawiaste, przepustów brak, rowów zresztą też, ale na mapie są zaznaczone. Znalazłem tylko jeden podobny przypadek do mojego. Poza tym wydaje mi się, że na wyrysie ze starostwa wjazd był zaznaczony.

Wiem, że w przypadku braku zjazdu czeka mnie przejście przez całą procedurę i dodatkowe koszty. A tego chciałbym uniknąć, ponieważ gdyby zjazd został zlokalizowany przez odpowiednie organy, to chyba (tak mi się przynajmniej wydaje) sprawa byłaby o wiele prostsza (papierkologia) i tańsza (nie trzeba wykonywać projektu zjazdu itd.).

Zastanawiam się jak sprawdzić stan prawny tego zjazdu? Czy można to sprawdzić i ewentualnie gdzie? Czy raczej lepiej dać sobie spokój i przejść całą procedurę wymaganą aktualnie?

pozdrawiam

Witam

Jak zaplanowałem tak zrobiłem - przeczuwając nieścisłości na mapie sprawdziłem jeszcze raz w Starostwie. Okazało się, że mają dwie mapy (jedną tradycyjną i drugą w wersji cyfrowej) tylko niestety różniące się trochę od siebie. Miałem pecha pierwotnie trafiłem na tę cyfrową która jest "aktualniejsza" (czytaj nowocześniejsza i mniej wierna rzeczywistości). Obecnie panie porównały obydwie i okazało się, że zjazd jest zaznaczony na mapie. Czeka mnie teraz rozmowa w Gminie i korekta w papierach złożonych do WZ.

Pozdrawiam wszystkich, którzy tu zaglądali, a zwłaszcza tych którzy mi doradzali

Witam

Jestem już po rozmowie w Gminie - wszystko jest ok. (tak to na razie wygląda).

Urzędniczka przyjęła bez najmniejszych problemów "nową wersję" bo w przyszłości gdyby co to i tak ja będę musiał udowodnić jak jest. Pytanie jak to trzeba udowadniać pozostało niestety bez odpowiedzi. A myślałem, że mapy wystarczą.

Podsumowując na razie jest w porządku :D

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 11 months później...

Miałem ostatnio podobną sytuację. Podczas składania wniosku o wydanie warunków zabudowy poinformowano mnie (czego wcześniej nie zauważyłem), że na mapce nie ma oznaczonego zjazdu na moją działkę. W moim przypadku zjazd fizycznie istniał już kilkadziesiąt lat. Odwiedziłem jeszcze raz starostwo gdzie otrzymałem tą mapki i poinformowano mnie że w takiej sytuacji geodeta będzie musiał dokonać pomiarów i aktualizacji mapki dla starostwa. Skontaktowałem się z moim geodetą i zrobi to dla mnie gratis bo to tak naprawdę wykonanie pomiaru i naniesienie dwóch kresek:)

Powiedział że to może potrwać ok 2 tyg i po tym czasie będę mógł jeszcze raz zakupić zaktualizowaną mapkę w starostwie.