Runner72 07.03.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2009 Proszę o informację, czy jest jakaś możliwość nie zapłacenia 19% podatku od przychodu od sprzedaży domu budowanego na działce zakupionej w roku 2007. Zmieniłem plany życiowe, chce zmienić moje miejsce zamieszkania, okolice Szczecina na Kraków Dowiedziałem się, że nasze prawo ukarało ludzi którzy nabyli nieruchomości w latach 2007-08. Mając stan surowy domu przy sprzedaży przed okresem 5 lat od zakupu zapłacę 19% podatek. Z ulgi meldunkowej nie skorzystam, bo to budowa. Co teraz zrobić? Pieniądze chce przeznaczyć na kolejną nieruchomość Mamy pod tylku!!! Może zamiana na inną nieruchomość? Pozdrawiam forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 08.03.2009 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 08.03.2009 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 raczej nie, jedynie możesz podarować komuś z rodziny (sprawdź dokładnie, dla najbliższych można darować bez podatków), a ten ktoś mógłby już sprzedać korzystając z tegorocznych przepisów - które też nakładają 19%, ale wróciła ulga na wydatkowanie przychodu na cele budowlane (czyli ktoś z rodziny musiałby się budować/kupować mieszkanie/spłacać kredyty na takie cele i zgodzić się na rozliczanie z tego przed US). ale to jak widać dość karkołomne. 19% od ZYSKU (to nie jest od przychodu jak napisałeś, tylko od DOCHODU) to nie taki straszny podatek niektórzy jeszcze niedawno płacili 10% od całej kwoty, zwykle zarabiając wtedy nie tak wiele, to były większe kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Runner72 08.03.2009 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Dziękuje za odpowiedź. W sumie to trochę trudne darowanie, później sprzedaż? 19% płacone od różnicy między tym co włożyłem a co otrzymam. Budowa domu była moim hobby przez ostatnie 6 miesięcy Wróciłem z Eire i mogłem się pobawić samemu w budowanie, więc moja praca była za darmo. Ekipa od dachu, drewno itp. wiadomo też bez kwitu bo taniej.Teraz to wszytko to będzie mój zysk, kurde Nie kocham polskich biurokratów, bzdurne przepisy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts