Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podatek od sprzedaży działki z budowa domu

Runner72

Recommended Posts

Proszę o informację, czy jest jakaś możliwość nie zapłacenia 19% podatku od przychodu od sprzedaży domu budowanego na działce zakupionej w roku 2007.

Zmieniłem plany życiowe, chce zmienić moje miejsce zamieszkania, okolice Szczecina na Kraków 8) Dowiedziałem się, że nasze prawo ukarało ludzi którzy nabyli nieruchomości w latach 2007-08. Mając stan surowy domu przy sprzedaży przed okresem 5 lat od zakupu zapłacę 19% podatek. Z ulgi meldunkowej nie skorzystam, bo to budowa. Co teraz zrobić? Pieniądze chce przeznaczyć na kolejną nieruchomość :cry: Mamy pod tylku!!! Może zamiana na inną nieruchomość?

Pozdrawiam forumowiczów :)

raczej nie,

jedynie możesz podarować komuś z rodziny (sprawdź dokładnie, dla najbliższych można darować bez podatków), a ten ktoś mógłby już sprzedać korzystając z tegorocznych przepisów - które też nakładają 19%, ale wróciła ulga na wydatkowanie przychodu na cele budowlane (czyli ktoś z rodziny musiałby się budować/kupować mieszkanie/spłacać kredyty na takie cele i zgodzić się na rozliczanie z tego przed US). ale to jak widać dość karkołomne.

19% od ZYSKU (to nie jest od przychodu jak napisałeś, tylko od DOCHODU) to nie taki straszny podatek :)

niektórzy jeszcze niedawno płacili 10% od całej kwoty, zwykle zarabiając wtedy nie tak wiele, to były większe kwoty.

Dziękuje za odpowiedź. W sumie to trochę trudne darowanie, później sprzedaż?

19% płacone od różnicy między tym co włożyłem a co otrzymam. Budowa domu była moim hobby przez ostatnie 6 miesięcy :) Wróciłem z Eire i mogłem się pobawić samemu w budowanie, więc moja praca była za darmo. Ekipa od dachu, drewno itp. wiadomo też bez kwitu bo taniej.Teraz to wszytko to będzie mój zysk, kurde :-?

Nie kocham polskich biurokratów, bzdurne przepisy!