Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zabudowa Geberita

Recommended Posts

Czy do stelaża Geberita można na kilka blachowkrętów przymocować płytę g-k co wymagałoby nawiercenia otworów ?

Można, ale tak sie tego nie robi. Budujesz osobny stelaż dla z profili dla płyt gk naokoło stelaża geberita, i ten stelaz można przykręcić do stelarza geberita, a płyty do kostrukcji z proflili dla płyt gk.

ale jaki problem widzicie, nie wiem, stelaż obudowy KG robi się dokoła geberita, i owszem, ale z przodu licuje się go z geberitem, tak? to sobie gość przykręci czołowa płytę dodatkowo na kilka wkrętów do geberita i tyle, nie napisał że geberita samego chce okładać KG przecież...

Widocznie potrzebuje jak pyta, możesz przykręcić

A z ciekawości po co?

Chodzi w zasadzie o boczną część stelaża ponieważ od niego ma odchodzić zabudowa do ściany na poziomie (o 40 cm) niższym niż sam stelaż.

Czy do stelaża Geberita można na kilka blachowkrętów przymocować płytę g-k co wymagałoby nawiercenia otworów ?

W instrukcji dołączonej do stelaża było napisane, że można przykręcać do stelaża płytę. Instrukcje kiedyś można było pobierać w pdf'ie ze strony Geberita, więc sprwadź sam czy nadal jest tak napisane.

Ja nawiercałem wiertłem 2,5 mm.

zlu

Może Ci pomoże:

http://img21.imageshack.us/my.php?image=img1544y.jpg

W tym przypadku cała konstrukcja jest przed scianą, pełniąc rolę jakby osobnego mebla ( nie pytaj dlaczego -to pomysł inwestorki :p ).Ruszt widoczny po bokach konstrukcji został uzyty , żeby całość była wieksza . Od "zawsze"mocuję płyte G-K bezposrednio do konstrukcji.Oczywiście najpierw nawiercam wiertłem tzw.:"świadkiem",czyli dużo mniejszym od wkrętów do g-k.Średnica 2.2-2.5.

Komin? to znakomicie. Ile wystaje z lica ściany? Podejrzewam, że tyle ile akurat potrzebuje geberit :D Licując obie płaszczyzny - efekt murowany... :)

komin wystaje tyle co geberit ale przed kominem jest ta belka drewniana (słup) i muszę to razem zabudować (w sumie wystaje ok 50cm)

do ściany po lewej zostaje ok 80cm i zrobię szafkę pod zabudowę tak żeby wyglądało że od ściany jest szafka a obok szafki schowany lekko geberit akurat tylk co wystaje geberit z muszlą zrobię tyle samo wystającą szafkę

Pamiętaj tylko przy planowaniu szerokości szafki o tym, że siedząc na gebericie "petent" :p ma łokcie a więc potrzebuje przestrzeni...pozdrawiam.

Oczywiście będe pamiętał, a miejsca nie brakuje po po jednej stronie jest ten komin a po drugiej dużo miejsca bo zaczyna się skos na poddaszu i jest ok 2m do ścianki kolankowej

• 6 months później...

Odgrzebuję stary temat, bo już mam mętlik w głowie.

Po wielu dylematach zdecydowałam się na stelaż geberitu. Chcę go zabudować tak, żeby półeczka na nim miała 20 cm.

Praktiker sprzedaje coś takiego:

http://www.katalog-praktiker.pl/upload/miniaturki/Jesien/Wnetrza/500x500/322646pe1309zestawgeberit_800.jpg

Zauważyłam, że przycisk przylega bezpośrednio do zbiornika - nie ma tego czegoś co jest widoczne na zdjęciu z linka wklejonego przez Valdi12 parę postów wyżej czyli tej białej części dystansującej przycisk od stelaża (nie wiem jak się to fachowo nazywa :p) Znaczy, że jest to jakaś 'nieobowiązkowa' część i dalej będę mogła mieć swoją półeczkę?