Bobiki dwa 08.03.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 W projekcie mamy więźbę dachową zaprojektowaną pod dachówkę cementową, my chcemy zrobić blachodachówkę. Przykładowe przekroje z projektu to np.: krokwie 7,5x17,5 cmkrokwie koszowe 17,5x17,5 cmjętki 10x17,5 cmmurłaty 17,5x17,5 cmpłatwie kalenicowe 17,5x17,5 cm oraz 12,5x12,5 cmpłatwie pośrednie 17,5x17,5 cmpłatwie lukarn 12,5x12,5 cmłaty 5x6,3 cmkontrłaty 5x2,5 cm Kto może odchudzić taką więźbę? Czy może to zrobić kierownik budowy? Czy impregnować wszystkie elementy, łącznie z łatami, kontłatami i deskami (będzie deskowanie), czy tylko elementy więźby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wosk96 08.03.2009 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Trzeba się niestety zwrócić do projektanta w celu przeliczenia obciążeń. A zresztą warto? Może za parenaście lat będziecie chcieli wymienić pokrycie na mniej "bębniące" i co wtedy? Impregnować wszystko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.03.2009 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 moze odchudzic projektant lub kierownik budowy mający uprawnienia do projektowania a przykładowo moze zmienic krokwie na 14x 7murłaty na 14 x 14 itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 08.03.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 nam odchudził dekarz poźniej kierownik pokazał tylko kumplowi projektantowi ten powiedział okej i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 08.03.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Nie wiem jaki masz dach,ale tak dużych wymiarów w przekroju nie masz.Sorry,ale ile Ty zaoszczędzisz na więżbie 1-1,5 kubika.Dużo osób odchudza konstrukcję,a póżniej wystarczy "powieścić" się na krokwi i wszystko się ugina.Rób tak jak jest w projekcie.Nie ma nic piękniejszego jak solidna konstrukcja dachowa .To fakt,że może murłata za solidna,ale nie komplikuj sobie zycia-oszczedności pozorne,a i tak skasują Cię do zera.Dla nich problemem nie jest przekrój belki,ale Twoja kasa.jabol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia1981 08.03.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 robi różnicę gdy budujesz z własnego drzewa a nie każdy będzie chciał mieć później dachówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomekC73 08.03.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja bym nie odchudzał pomimo blachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2009 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Nie odchudzaj, na Forum już byli tacy, którzy po odchudzeniu, w trakcie użytkowania kombinowali jak ją pogrubić Niektóre oszczędności obracają się przeciwko oszczędzającemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mefi-Z 09.03.2009 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja wręcz pogrubiłem i nie żałuję - wcisnąłem grubszą warstwę wełny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.03.2009 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 nam odchudził dekarz poźniej kierownik pokazał tylko kumplowi projektantowi ten powiedział okej i po sprawie Kierownik lubił widać na siebie brać nie swoją odpowiedzialność. Tutaj na forum jest taka tradycja,że jak coś zepsuje inwestor to trzeba się spytac forumowiczów jakby to później zwalić na KB aby poszła kasa z ubezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.03.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Ja wręcz pogrubiłem i nie żałuję - wcisnąłem grubszą warstwę wełny. Pozdrawiam Przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.03.2009 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Tutaj na forum jest taka tradycja,że jak coś zepsuje inwestor to trzeba się spytac forumowiczów jakby to później zwalić na KB aby poszła kasa z ubezpieczenia. Czyż nie na to płacimy do ,,Izby" haracz A swoją drogą wystarczyłby telefon do konstruktora żeby odchudził tą więźbę, bo faktycznie jest w pewnych elementach przewymiarowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.03.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Tutaj na forum jest taka tradycja,że jak coś zepsuje inwestor to trzeba się spytac forumowiczów jakby to później zwalić na KB aby poszła kasa z ubezpieczenia. Czyż nie na to płacimy do ,,Izby" haracz A swoją drogą wystarczyłby telefon do konstruktora żeby odchudził tą więźbę, bo faktycznie jest w pewnych elementach przewymiarowana. Płacimy ale na wypadek swoich błędów a nie innych, którzy chcieliby aby za ich błędy płacił KB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 09.03.2009 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wszystko jest dobrze, jak jest dobrze. Ale nie daj Boże coś (vide hala Targów w Katowicach) to prokurator pyta:- co jest w projekcie?- krokwie 10x20- a co było w zgliszczach?- 7x15- proszę pokazać dziennik. Panie Kierowniku, czy projektant wpisał to jako zmiane nieistotną?- nie, ale było to z nim uzgodnione- Panie Projektancie, czy uzgadniał pan taka zmianę.- Ja?? Nigdy w życiu bym sie na cos takiego nie zgodził!- Panie Kierowniku, za tydzień proszę się zameldować w sanatorium w Wołowie. Dostaje pan skierowanie na 5 letni turnus wypoczynkowy. W trakcie pobytu dostępna jest biblioteka w której będzie pan mógł poszerzać swoją wiedzę z zakresu prawa budowlanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.03.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 prokurator nie przesłuchiwał inwestora... czy mam rozumieć że w/w poległ w katastrofie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mapan 09.03.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 inwestor jest czysty, albo Ś.P. Za to co dzieje sie na budowie odpowiada kierownik, a nie inwestor, no chyba, że wbrew kierownikowi robią dalej jak chcą. Ale od tego jest dziennik budowy i nr telefonu do PINB-u. A dupochronów w postaci wpisu do dziennika budowy nigdy dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.03.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 prokurator nie przesłuchiwał inwestora... czy mam rozumieć że w/w poległ w katastrofie? Kierownik dalej zwany Zakładnikiem podpisuje na końcu taki papier w którym potwierdza zgodność wykonanego obiektu z projektem. Jeśli podpisał a było inaczej Prokurator już sobie wiesza tarczę z symbolem Zakładnika do odstrzelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.03.2009 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 prokurator nie przesłuchiwał inwestora... czy mam rozumieć że w/w poległ w katastrofie? Kierownik dalej zwany Zakładnikiem podpisuje na końcu taki papier w którym potwierdza zgodność wykonanego obiektu z projektem. Jeśli podpisał a było inaczej Prokurator już sobie wiesza tarczę z symbolem Zakładnika do odstrzelenia. ... a konsekwencje i tak ponosi inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.03.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 prokurator nie przesłuchiwał inwestora... czy mam rozumieć że w/w poległ w katastrofie? Kierownik dalej zwany Zakładnikiem podpisuje na końcu taki papier w którym potwierdza zgodność wykonanego obiektu z projektem. Jeśli podpisał a było inaczej Prokurator już sobie wiesza tarczę z symbolem Zakładnika do odstrzelenia. ... a konsekwencje i tak ponosi inwestor Pomysł skąd taki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 09.03.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 prokurator nie przesłuchiwał inwestora... czy mam rozumieć że w/w poległ w katastrofie? Kierownik dalej zwany Zakładnikiem podpisuje na końcu taki papier w którym potwierdza zgodność wykonanego obiektu z projektem. Jeśli podpisał a było inaczej Prokurator już sobie wiesza tarczę z symbolem Zakładnika do odstrzelenia. ... a konsekwencje i tak ponosi inwestor Pomysł skąd taki? Jak się dom zawali to inwestor sam będzie musiał wyłożyć kasę na odbudowę, prokurator, ani kierbud tego nie zrobi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts