Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Producenci Glazury/Terakoty - których waszym zdaniem unikać

Borsuk Rudy

Recommended Posts

Witam!

Ja zdecydowanie odradzam zakup płytek Pilch Jasienica. Ja kupiłam od nich płytki z kolekcji Gaja na całą łazienkę przekonana, że będzie to polski produkt. W dniu kiedy zamówiony towar dotarł do mnie moje zdumienie było ogromne- jak się okazało płytki zostały w 100 % wyprodukowane w CHINACH !!! Niektóre krawędzie płytek były uszkodzone w transporcie a o wymianie można tylko pomarzyć. Zamawiać w Pilchu mogą tylko ludzie o stalowych nerwach, gdyż ja od 3 tygodni czekam na dostarczenie listew ozdobnych i cygar,które mają rzekomo mają być już wysłane a za chwilę się okazuje, że jakiś nieprofesjonalny

pracownik zapomniał ich wysłać (i tak już 4 raz z kolei). Ja gdybym nie miała już części położonych płytek na ścianie (bo reszta nie wiem kiedy będzie) całość odesłałabym do Pilcha.

Witam!

Ja zdecydowanie odradzam zakup płytek Pilch Jasienica. Ja kupiłam od nich płytki z kolekcji Gaja na całą łazienkę przekonana, że będzie to polski produkt. W dniu kiedy zamówiony towar dotarł do mnie moje zdumienie było ogromne- jak się okazało płytki zostały w 100 % wyprodukowane w CHINACH !!! Niektóre krawędzie płytek były uszkodzone w transporcie a o wymianie można tylko pomarzyć. Zamawiać w Pilchu mogą tylko ludzie o stalowych nerwach, gdyż ja od 3 tygodni czekam na dostarczenie listew ozdobnych i cygar,które mają rzekomo mają być już wysłane a za chwilę się okazuje, że jakiś nieprofesjonalny

pracownik zapomniał ich wysłać (i tak już 4 raz z kolei). Ja gdybym nie miała już części położonych płytek na ścianie (bo reszta nie wiem kiedy będzie) całość odesłałabym do Pilcha.

witam

to mnie zaskoczylas

zdecydowalam sie na plytki pilch juz mam do nich projekt jesteem w trakcie zamawiania a tu taki numer ze produkcja w chinach :evil: zdecydowalam sie na nie ze wzgledu na to wlansie ze to sa polskie plytki

jestem wsciekla

Ja mam w domu płytki z Tubądzina, Cerstanitu, a w kotłowni najtańsze jakie były w castoramie - biała po 20 pln/m2.

Wszystkie wyglądają cudnie, a szczególnie te najtańsze. I dochodzę do wniosku, że nie ma złych płytek tylko ewentualnie kiepscy wykonawcy.

Glazurnik stwierdził, że te najtańsze są krzywe, ale to nie problem. I mam aż za ładną kotłownię :D :D :D

Brodziki mamy robione z płytek i ich cięcie zaplanowała nam znajoma, która wie jak powinno to wyglądać. Glazurnikowi nie chciało się ich tak ciąć (były tam trójkąty o bardzo ostrych kątach) i pokazywał, że trudno jest je ciąć w takie kształty i się szczypią. Jak się uparliśmy, bo usłyszeliśmy ze może to zrobić, ale to koszmarna robota. Ustaliliśmy za to inną stawkę i jest ok. Stawka była uczciwa, bo wykonawca naprawdę się narobił a my mamy brodziki takie jakie chcieliśmy mieć.

Podobnie było z mozaiką w łazience dzieci. Zostały wymieszane malutkie fragmenty z różnych plastrów. Wyszło rewelacyjnie, ale robota upierdliwa.

Stwierdziliśmy, że będzie się mógł chwalić tą pracą, a pan stwierdził, że nie zamierza, bo jeszcze któryś klient bedzie chciał podobną, a on już nie ma ochoty się bawić w puzzle z mozaiki :D :D :D :D

Tamtu

Mój kafelkarz powiedział, że nie ma prostych płytek, ale są mniej lub bardziej krzywe. Opoczno było mega krzywe i bardzo dużo było wybraków, włącznie ze złamaną płytką. Opoczno Flower - cena 75 zł.

Natomiast Paradyż Carioca/Alan były spoko, Panowie nie narzekali, a cena za metr koło 39 zł. Niestety potem się okazało, że kafelki mają czarne krawędzie w rogach i niestety wychodzi to spod fugi :evil:

Mój kafelkarz powiedział, że nie ma prostych płytek, ale są mniej lub bardziej krzywe. Opoczno było mega krzywe i bardzo dużo było wybraków, włącznie ze złamaną płytką. Opoczno Flower - cena 75 zł.

Tak, dużo ostatnio słychać o krzywych płytkach Opoczna.

Tym bardziej mogłoby to dziwić, bo od paru lat Opoczno baaaaardzo się ceni i co lepsze ( modniejsze :wink: ) kolekcje osiągają już prawie cenę włoskich czy hiszpańskiech płytek.

Ale...

ostatnio wnikliwie drążę temat płytek i coraz częściej słyszę opinię od sprzedawców i glazurników "wysokiej klasy", że tak naprawdę nie ma równych płytek !

:o

Nawet wśród tych "na naj naj" zdarzają się partie krzywych płytek i że jest to... zupełnie normalne.

I bez znaczenia czy płytka jest za 20 zł / m czy za 300 zł / m.

Zdarzają się krzywe i koniec.

Sztuką jest po prostu znaleźć takiego płytkarza, który sobie z takimi płytkami da radę.

I bądź tu mądry...

:o