Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

nowe pokrycie onduliny

Recommended Posts

Mam dach przygotowany pod gonty (płyta OSB)

Ostatnio zwróciłem uwagę na pewną nowość wśród pokryć.

Ondulina wypuściła cieniowane dachówki bitumiczne ONDUVILA.

http://www.onduline.com.pl/?id=0800

http://www.onduline.com/anglais/onduvilla.php

Podoba mi się, że nie trzeba pod nie kłaść papy i ,że mają cieniowaną fakturę.

Zetkną się ktoś z tym materiałem?

• 4 weeks później...
jeśli to różni sie tylko wyglądem od typowej onduliny to jak dla mnie to szajs

wchodziłeś kiedyś na dach z onduliny , masakra, lepiej po takim dachu sie nie poruszać

A po jakiego grzyba masz chodzić po dachu to ziemi już za mało!!??(Do chodzenia po dachu jaki by nie był służą specjalne stopnie i ławy kominiarskiei)

Pokrycie dość ładnie wygląda, z tego co wiem to firma poprawiła lakierowanie jeżeli cena jest dobra to czemu nie.Myślę że jest lepsze od blachy.

:lol: :lol: najpierw wymyślili tekturową blachę falistą , teraz blachodachówkę z tektury, o jakości tego czegoś, wolę się nie wypowiadać, lepsze od blachy :lol: pewnie że tak , nawet od Rehizinku i miedzianej :D

Nie pij więcej!!

Blacha przy zmianach temperatur" łapie wilgoć" czyli po prostu od spodu się rosi(wytłumaczyć??) na ondulinie tego nie widziałem,jest "cicha" w deszczu nawet jak uszkodzisz to łatwiej naprawić.

Nie twierdzę że jest naj i super ale zawsze to jakas alternatywa no nie??

Mam dach przygotowany pod gonty (płyta OSB)

Ostatnio zwróciłem uwagę na pewną nowość wśród pokryć.

Ondulina wypuściła cieniowane dachówki bitumiczne ONDUVILA.

http://www.onduline.com.pl/?id=0800

http://www.onduline.com/anglais/onduvilla.php

Podoba mi się, że nie trzeba pod nie kłaść papy i ,że mają cieniowaną fakturę.

Zetkną się ktoś z tym materiałem?

Jak masz do przekrycia wiatę na drewno na opał to w sam raz. Jak nie to daruj sobie.

:lol: :lol: najpierw wymyślili tekturową blachę falistą , teraz blachodachówkę z tektury, o jakości tego czegoś, wolę się nie wypowiadać, lepsze od blachy :lol: pewnie że tak , nawet od Rehizinku i miedzianej :D

Nie pij więcej!!

Blacha przy zmianach temperatur" łapie wilgoć" czyli po prostu od spodu się rosi(wytłumaczyć??) na ondulinie tego nie widziałem,jest "cicha" w deszczu nawet jak uszkodzisz to łatwiej naprawić.

Co ma piernik do wiatraka ? od czego są kontrłaty i membrana dachowa ? to że jest cicha to fakt, ma jeszcze jedną super zaletę, dobrze się nią pali w piecu :wink: to jest żadna alternatywa w porównaniu choćby do blachy falistej, nie radzę nawet wrogowi, gorszego gówna jako pokrycie już nie ma

...Podoba mi się, że nie trzeba pod nie kłaść papy i ,że mają cieniowaną fakturę....

Skoro podobają Ci się wady tego materiału to go zastosuj!

Pod każde pokrycie docelowe należy wykonać krycie wstępne!

Cieniowanie zrobiono po to aby zniwelować przebarwienia występujące po krótkim czasie użytkowania. Co może być dobrego w impregnowanej tekturze? Materiał może być zastosowany na krycie tymczasowe więc jest to materiał dla bogatych. Pozdrawiam.

Nie pij więcej!!

Każdy materiał w odpowiednich warunkach będzie się rosił od spodu. mam blachodachówkę i też nigdy tego nie widziałem, ale jestem świadomy tego zjawiska. jest to typowa fizyka. Zależy od wilgotności powietrza i temperatury. Gwarantuję, że na ondulinie też występuje tylko w lekko innych warunkach. I to "lekko" to nie przenośnia. Za chałas w czasie deszczu na poddaszu odpowiadają okna, a nie pokrycie. Nie wiem jak ondulinę można uszkodzić, ale blachę jest dość trudno. Alternatywa jak najbardziej, ale jak stopniujesz jakość to rób to rozsądnie.