Repugnant 08.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 dom poniemiecki sciana:cegla -pustka-cegla mam pytanie czy sensowne jes wypelnienie tej pustki granulatem aby docieplic dom czy spelni to swoje zadanie czy moze lepiej ocieplic dom,tradycyjnie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2009 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 dom poniemiecki sciana:cegla -pustka-cegla mam pytanie czy sensowne jes wypelnienie tej pustki granulatem aby docieplic dom czy spelni to swoje zadanie czy moze lepiej ocieplic dom,tradycyjnie, Zależy ile chcesz docieplić i ile tam masz tej pustki. Nie wiem jak chcesz tam tradycyjnie włożyć płyty izolacji? Będziesz rozbierał ścianę osłonową? Jeśli ta szczelina jest spora i dobrze wentylowana to izolacja od zewnątrz niewiele pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomii26 09.03.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wg mnie lepiej będzie ocieplić tradycyjnie od zewnątrz ale to też zależy jaki efekt chcesz uzyskać bo zakładając iż ta szczelina nie jest więsz niż 5cm to lepiej jest dać styropian 10 czy tam 12 od zewnątrz i pokryś go ładnym tynkiem ale możesz sobie współczynnik przliczyć za pomocą odpowiedniego wzoru tak samo z kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wg mnie lepiej będzie ocieplić tradycyjnie od zewnątrz ale to też zależy jaki efekt chcesz uzyskać bo zakładając iż ta szczelina nie jest więsz niż 5cm to lepiej jest dać styropian 10 czy tam 12 od zewnątrz i pokryś go ładnym tynkiem ale możesz sobie współczynnik przliczyć za pomocą odpowiedniego wzoru tak samo z kosztami. Po ile wy macie lat, że ocieplenie od zewnątrz dla was jest tradycyjne? Tak jak pisałem powyżej od zewnątrz można dać ocieplenie, ale pod warunkiem, że będzie ono izolować dom, a nie ścianę osłonową tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomii26 09.03.2009 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wg mnie lepiej będzie ocieplić tradycyjnie od zewnątrz ale to też zależy jaki efekt chcesz uzyskać bo zakładając iż ta szczelina nie jest więsz niż 5cm to lepiej jest dać styropian 10 czy tam 12 od zewnątrz i pokryś go ładnym tynkiem ale możesz sobie współczynnik przliczyć za pomocą odpowiedniego wzoru tak samo z kosztami. Po ile wy macie lat, że ocieplenie od zewnątrz dla was jest tradycyjne? Tak jak pisałem powyżej od zewnątrz można dać ocieplenie, ale pod warunkiem, że będzie ono izolować dom, a nie ścianę osłonową tylko. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. To możesz mi wyjaśnić dokładnie dlaczego jeśli ocieplę dom z zewnątrz to będzie izolowana tylko ściana osłonowa a nie cały dom?? Dorosły człowieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 wg mnie lepiej będzie ocieplić tradycyjnie od zewnątrz ale to też zależy jaki efekt chcesz uzyskać bo zakładając iż ta szczelina nie jest więsz niż 5cm to lepiej jest dać styropian 10 czy tam 12 od zewnątrz i pokryś go ładnym tynkiem ale możesz sobie współczynnik przliczyć za pomocą odpowiedniego wzoru tak samo z kosztami. Po ile wy macie lat, że ocieplenie od zewnątrz dla was jest tradycyjne? Tak jak pisałem powyżej od zewnątrz można dać ocieplenie, ale pod warunkiem, że będzie ono izolować dom, a nie ścianę osłonową tylko. Wiek nie ma tu nic do rzeczy. To możesz mi wyjaśnić dokładnie dlaczego jeśli ocieplę dom z zewnątrz to będzie izolowana tylko ściana osłonowa a nie cały dom?? Dorosły człowieku. A możesz mi wyjaśnić gdzie tradycyjnie ocieplali mocując izolację cieplną od zewnątrz? Chyba, że masz na myśli "świecką tradycję" sprzed kilkunastu lat. Bez złośliwości, po prostu lubię rzeczowe określenia i dyskusje, a tradycję szanuję, choć nie zawsze sie do niej stosuję. Przypadek, o którym pisałem nie musi zaistnieć. Pisałem w pierwszym poście, że jeśli jest solidna wentylacja między ścianą nośną, a osłonową (kiedyś ta pustka miała za zadanie również usunięcie wilgoci) to dołożenie izolacji na ścianę osłonową może nie poprawić znaczącą jej współczynników cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomii26 09.03.2009 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśłi repugnant napisał że to poniemiecki dom więc ma chyba troszkę więcej niż kilkanaście lat ja bym powiedział że kilkadziesiąt no ale niech będzie na Twoje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśłi repugnant napisał że to poniemiecki dom więc ma chyba troszkę więcej niż kilkanaście lat ja bym powiedział że kilkadziesiąt no ale niech będzie na Twoje. Pozdrawiam Ale on nie ma jeszcze izolacji od zewnątrz tylko nad nią się zastanawia. Nigdy nie widziałem poniemieckiego domu z założoną oryginalnie izolacją od zewnątrz. Nie mówię też, że widziałem już wszystko. Gdyby ktoś coś takiego widział to z chęcią uzupełnię swoją wiedzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 09.03.2009 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 troszke namieszalem stosujac stwierdzenie ocieplenie tradycyjne przepraszam mialem na mysli najzwyklejsze ocieplenie od zewnatrz styropianem albo welna a wiem ze mozna tez zrobic to granulatem i chcialem zapytac co bedzie lepsze szybsze bardziej ,wydajne, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomii26 09.03.2009 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśłi repugnant napisał że to poniemiecki dom więc ma chyba troszkę więcej niż kilkanaście lat ja bym powiedział że kilkadziesiąt no ale niech będzie na Twoje. Pozdrawiam Ale on nie ma jeszcze izolacji od zewnątrz tylko nad nią się zastanawia. Nigdy nie widziałem poniemieckiego domu z założoną oryginalnie izolacją od zewnątrz. Nie mówię też, że widziałem już wszystko. Gdyby ktoś coś takiego widział to z chęcią uzupełnię swoją wiedzę. Wiesz co skończmy ten temat bo Ty chyba coś dzisiaj wypiłeś nie chce mi się z Tobą gadać. Czytaj dokładnie to co się pisze a nie wymyślaj jakichś bzdur. Nic takiego nie napisałem że dom już ma ocieplony (jakby miał to by nie było tego tematu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 09.03.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Jeśłi repugnant napisał że to poniemiecki dom więc ma chyba troszkę więcej niż kilkanaście lat ja bym powiedział że kilkadziesiąt no ale niech będzie na Twoje. Pozdrawiam Ale on nie ma jeszcze izolacji od zewnątrz tylko nad nią się zastanawia. Nigdy nie widziałem poniemieckiego domu z założoną oryginalnie izolacją od zewnątrz. Nie mówię też, że widziałem już wszystko. Gdyby ktoś coś takiego widział to z chęcią uzupełnię swoją wiedzę. Wiesz co skończmy ten temat bo Ty chyba coś dzisiaj wypiłeś nie chce mi się z Tobą gadać. Czytaj dokładnie to co się pisze a nie wymyślaj jakichś bzdur. Nic takiego nie napisałem że dom już ma ocieplony (jakby miał to by nie było tego tematu). To może jeszcze tylko raz wyjaśnię jak do osoby, która nawet swoich postów nie czyta. tomii26 napisał: wg mnie lepiej będzie ocieplić tradycyjnie od zewnątrz a ja staram się wytłumaczyć jak dziecku, że ocieplenie od zewnątrz nie ma nic wspólnego z tradycją. Nigdy tak się nie ocieplało. Jest to wynalazek ostatnich lat. Ilu dokładnie nie powiem. Więc zamiast zarzucać komuś wymyślanie może faktycznie się czegoś napij za moje zdrowie. Ja nie omieszkam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomii26 09.03.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Byle nie za dużo tego zdrowia bo jutro znów będą niedomówienia. I nadal twierdze że nie umiesz czytać ponieważ nie pisałem że wymyślasz coś o tradycji tylko o tym że napisałem iż ten domek ma już ocieplony: zbigmor napisał: Ale on nie ma jeszcze izolacji od zewnątrz tylko nad nią się zastanawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 10.03.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Byle nie za dużo tego zdrowia bo jutro znów będą niedomówienia. I nadal twierdze że nie umiesz czytać ponieważ nie pisałem że wymyślasz coś o tradycji tylko o tym że napisałem iż ten domek ma już ocieplony: zbigmor napisał: Ale on nie ma jeszcze izolacji od zewnątrz tylko nad nią się zastanawia. Tak napisałem bo wcześniej sam napisałeś, że ja sugeruję, że autor ma dom kilkanaście lat, a to zwykłe kłamstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameno1983 23.03.2009 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Jeśli przestrzeń do wypełnienia ma 5 cm szerokości chociaż to warto ocieplić granulatem..Nie ma ryzyka, że wejdzie grzyb na ścianę bo mdz. granulkami jest mikrowentylacja. Koszt też dużo niższy niż w przypadku ocieplenia zewnętrznego. Około 1000 zł za budynek parterowy o wymiarach 10x10..Warto spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts