dziab 04.04.2002 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2002 Sorry, jestem tu nowy, więc nie wiem, czy to stosowne pytanie na tym forum ) Chodzi o to, że parter domu (a raczej "przyziemie") ma wysokość 200 cm od wlewki do sufitu. Kiedyś czytałem, że można sutereny i piwnice pogłębiać, ale nie pamiętam gdzie to było. Jak uzyskać większą wysokość pomieszczeń? - podniesienie stropu nie wchodzi w rachubę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 06.04.2002 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 Można, ale konieczny jest projekt konstrukcyjny - być może trzeba będzie podbijać fundamenty - współczuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 06.04.2002 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 było o tym w Muratorze albo z 1999 roku albo 2000 roku (sorry za tak rozbierzności, ale pamięc zawodzi) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janusz 06.04.2002 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2002 musisz zobaczyć jak głeboko osadone są ławy ,najlepiej zrobić wykop od zewnątrz. jeżeli odległość o istniejącej posacki do górne części ławy satysfakcjonuje Cie to możesz to zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 30.01.2003 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2003 Można rozważyć obniżenie poziomu posadzki,lecz głównie w sytuacji gdy "nowy" poziom będzie ciągle powyżej terenu, min.0,3m.Jeśli posadzka wypadnie niżej,należy przyziemie traktować jako częściowe podpiwniczenie a więc rozwiązać problem izolacji przeciwwodnej.Powinna ona izolować ścianę od zewnątrz,na poziomie posadzki powinna przejść pod ścianą do wewnątrz i przejść pod całą posadzką.Jeśli tego nie zrobimy to będzie nam groziło zalanie obniżonej posadzki nie tylko z powodu ew.wód gruntowych ale nawet w wyniku opadu deszczu.Zdobywanie dodatkowej powierzchni użytkowej w taki sposób z pewnością opłacalne nie jest.Pozdrowienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts