justkaaa 08.03.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Gryzie mnie sprawa wiązania betonu. Dziś przeczytałam artykuł, że beton wiąże po 28 dniach. Wg artykułu po tygodniu beton na tyle juz zwiąże że można zacząć murowac ściane fundamentową na takich ławach. problem jest w tym, że u mnie ławy wylano jednego dnia ok godz 13-tej a następnego dnia od rana zaczęli na takiej ławei murować z bloczków ściane fundamentową. Kierownik budowy mówi że jest wszystko ok ale jak przeczytałam ten artykuł o wiązaniu betonu to mi się włos na głowie zjeżył. Na ławach nie było widać by to murowanie na nią wpływało, ale ja jestem baba a poza tym ludzkie oko nie wszytsko może zobaczyć... Fundamenty robiliśmy na jesieni a teraz ruszamy z dalsza budową. W czwartek wylewaliśmy chudziaka a jutro ekipa zacznie murowac ściany. Nie wiem czy to też nie za wczesnie, choć te ściany de facto będą stawiane na ściance fundamentowej a nie na tym chudziaku, ale na chudziaka postawią mi palety z cegłą, które troche ważą i obawiam się czy coś sie nie stanie, nei zacznie pękać, kruszyć czy jeszcze coś innego. Szukałam w wyszukiwarce i nic nie znalazłam w tym temacie dlatego uświadomcie mnie czy zrobiłam źle czy jest faktycznie ok, jak mówi kierbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 08.03.2009 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 U mnie tak samo było. Zauważ, że pod ławami i chudziakiem masz stabilne podłoże w postaci gruntu rodzimego, lub ubitej warstwy pospółki (a przynajmniej takie powinno być). Natomiast założę się, że przy stropie już tak szybko nie będzie - wejdą na strop dopiero po kilku dniach najwcześniej, a rozszalowanie nastąpi nie wcześniej, niż po tych 2-3 tygodniach. U mnie tak było i jak na razie dom stoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 czy jest faktycznie ok, jak mówi kierbud Jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 08.03.2009 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 o stropie mówili, że moga rozszalować juz po tygodniu ale zalecaja 2 tygodnie. Chyba jednak ja nie będe się spieszyła, zlaszcza w przypadku stropu i odczekam nawet te 3 tygodnie na rozszalowanie. Ciesze sie, że jest ok, zwłaszcza w przypadku ław, bo to jest jednak podtsawa domu a od wylania do rozpoczęcia murowania bloczków nie minęły nawet 24h. Z tego co mi wiadomo to większośc budujących robi tak szybko, tylko sobie pomyślałam, ze moze wszyscy tak robią pod wpływem ekip budujących a prawda jest taka, że im głównei zależy by miec robote a czy w domu za kilka lat nie zaczną pekac ścioany to już inna sprawa. Zaznacze jednak, że w tym artykule było napisane własnie o ławach, że mozna dopiero po tygodniu murować a nie o stropie dlatego się tak przesyraszyłam. Skoro mojemu chudziakowi nic nie grozi przy jutrzejszym ładowaniu na niego lapet z cegłami to się ciesze i będe spokojniej spała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 09.03.2009 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 28 dni i ani jednego mniej do rozszałowania,i tego się trzymaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 09.03.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Stropów przed upływem 28 dni nie należy rozszalowywać. No chyba ze chcesz żeby Ci się puginał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 09.03.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 28 dni i ani jednego mniej do rozszałowania, i tego się trzymaj Ja rozaszlowywałem po dwóch tygodniach 28 dni to dość nieprecyzyjne określenie ale bezpieczne z wyjątkiem zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 09.03.2009 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 28 dni i ani jednego mniej do rozszałowania, i tego się trzymaj ...ale mam nadzieje, że te sztywne 28 dni to o stropie a nie o ławach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.03.2009 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 28 dni i ani jednego mniej do rozszałowania, i tego się trzymaj ...ale mam nadzieje, że te sztywne 28 dni to o stropie a nie o ławach Ekhm... A ławy szałujesz? :> Szalować, to jeszcze zrozumiem, bo nie każdy ma dobre warunki, żeby równo wykopać dołek pod ławy, ale szałować? W powietrzu robisz ławy? No offence meant Oczywiście, że chodziło o strop U mnie strop rozszałowany był grubo po 2ch tygodniach (było tego chyba z 3-4 tyg., bo zima była już w zasadzie), a i tak praktycznie do samego końca murowania SSO na środku największego pomieszczenia stała podpora Majster się śmiał, że zostawi tę "rurkę" to tańców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 09.03.2009 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Gryzie mnie sprawa wiązania betonu. Dziś przeczytałam artykuł, że beton wiąże po 28 dniach. Wg artykułu po tygodniu beton na tyle juz zwiąże że można zacząć murowac ściane fundamentową na takich ławach. problem jest w tym, że u mnie ławy wylano jednego dnia ok godz 13-tej a następnego dnia od rana zaczęli na takiej ławei murować z bloczków ściane fundamentową. Kierownik budowy mówi że jest wszystko ok ale jak przeczytałam ten artykuł o wiązaniu betonu to mi się włos na głowie zjeżył. Na ławach nie było widać by to murowanie na nią wpływało, ale ja jestem baba a poza tym ludzkie oko nie wszytsko może zobaczyć... Fundamenty robiliśmy na jesieni a teraz ruszamy z dalsza budową. W czwartek wylewaliśmy chudziaka a jutro ekipa zacznie murowac ściany. Nie wiem czy to też nie za wczesnie, choć te ściany de facto będą stawiane na ściance fundamentowej a nie na tym chudziaku, ale na chudziaka postawią mi palety z cegłą, które troche ważą i obawiam się czy coś sie nie stanie, nei zacznie pękać, kruszyć czy jeszcze coś innego. Szukałam w wyszukiwarce i nic nie znalazłam w tym temacie dlatego uświadomcie mnie czy zrobiłam źle czy jest faktycznie ok, jak mówi kierbud Zmień kierownika. Murowali ławy na niezwiązanym betonie. Przynajmniej ze 3 dni powinni odczekać. Rozumiem że konuś może nie zależeć na jakości ale to już przesada. Jak taki jednodiowy beton nawet wodą polać strumieniem (np. z wiadra) to wymyjesz dziurę. A chudziak może mieć małe spękania - bo też jeszcze nie związał. Odnośnie stropu 28 dni i odliczyć wszystkie dni o temperaturze średniej poniżej 5st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Martinez nie pitol. Widziałeś jednodniowy beton? Chyba tylko w TV. Aedifico jako jedyny zwrócił uwagę na to, że wiele zależy od warunków. Zimą trzeba czekać długo, latem krótko. Ja bym sie nie przejmował i jechał dalej. Są wykresy czasów wiązania różnych betonów i uwzlgędniają one warunki zewn. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 09.03.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 o stropie mówili, że moga rozszalować juz po tygodniu ale zalecaja 2 tygodnie. Chyba jednak ja nie będe się spieszyła, zlaszcza w przypadku stropu i odczekam nawet te 3 tygodnie na rozszalowanie. Ciesze sie, że jest ok, zwłaszcza w przypadku ław, bo to jest jednak podtsawa domu a od wylania do rozpoczęcia murowania bloczków nie minęły nawet 24h. Rozszalować można i po 3 dniach ( bo wtedy łatwiej oderwać deski), ale obciążenie na wylane ławy można dawać po 7 dniach przy temp. ok. 20 stop.(beton ma już wtedy 40-50% wytrzymałości ) Po jednym dniu przy takich temp. jak teraz ,pod obciążeniem w ławie powstają pęknięcia w strukturze betonu i "luzy" przy prętach zbrojenia. (to tak będzie pracowało jakby ściany postawić na płytach chodnikowych, jest taniej " i po co przepłacać") Koszty poniesione a efekt żaden. Ekipa budowlańców myśli tylko o kasie dlatego tak mówią, ( szybko i bylejak zrobić , wziąść pieniądze i "znikać" na następną budowe) jest to niezgodne ze sztuką budowlaną, natychmiast wstrzymać budowe. Błędy budowlane wyjdą jak zaczniesz kłaść dach, a ściany pod obciążeniem zaczną pękać i odchylać się od pionu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.03.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Martinez nie pitol. Widziałeś jednodniowy beton? Chyba tylko w TV. Yyyy... A czy ja gdziekolwiek pisałem o jednodniowym betonie jakimś?? Pisałem, że w przypadku stropu to nigdy bym nie dopuścił do rozszalowania przed upływem czasu wiązania, ale przy ławach ważne jest IMO tylko to, aby beton stwardniał. Raz, że ława jest na stałe podparta gruntem rodzimym (co działa identycznie, jak szalunek stropu), dwa, że w miękkim betonie bloczki by się zapadały Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że obciążenie ławy nie będzie od razu 100%. Budowanie konstrukcji przecież trwa i pełne obciążenie ławy będzie dopiero po czasie dużo przekraczającym pełne jej związanie, więc nie widzę przeszkód, by budować na ławie zaraz po jej stwardnieniu. Chyba, że ktoś stawia dom z prefabrykatów betonowych, które mają b. dużą wagę, albo buduje się w terenie, gdzie grunt rodzimy jest niestabilny (bagnisty, gliniasty, itp) - wtedy na pewno bym na to nie pozwolił na budowanie na niezwiązanej ławie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.03.2009 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Martinez nie pitol. Widziałeś jednodniowy beton? Chyba tylko w TV. Yyyy... A czy ja gdziekolwiek pisałem o jednodniowym betonie jakimś?? Nie Ty mon! martinez44! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 09.03.2009 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Nie Ty mon! martinez44! Tak to jest, jak się zbierze do kupy kilku na M w jednym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.03.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Żeby było śmieszniej, to ja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinez44 09.03.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Martinez nie pitol. Widziałeś jednodniowy beton? Chyba tylko w TV. Aedifico jako jedyny zwrócił uwagę na to, że wiele zależy od warunków. Zimą trzeba czekać długo, latem krótko. Ja bym sie nie przejmował i jechał dalej. Są wykresy czasów wiązania różnych betonów i uwzlgędniają one warunki zewn. Ten dopisek w twoim przypadku ELITA FORUM to jakiś żart chyba. Pojęcia nie masz żadnego. Nie rób ludziom wody z mózgu. NIE WOLNO OBIĄŻAĆ ŁAW NA NASTĘPNY DZIEŃ PO WYLANIU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 09.03.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 NIE WOLNO OBIĄŻAĆ ŁAW NA NASTĘPNY DZIEŃ PO WYLANIU. A po ilu dniach, jeśli można wiedzieć?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vafel 09.03.2009 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 I po ilu dniach od wylania chudziaka można na nim położyć palety z bloczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 09.03.2009 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 NIE WOLNO OBIĄŻAĆ ŁAW NA NASTĘPNY DZIEŃ PO WYLANIU. A po ilu dniach, jeśli można wiedzieć?. A czym nie wolno obciążąc? I co się stanie, jak się obciąży? Mam oczekiwać, że mi się dom zawali? A może moje osobiste (i kilka innych, z ktorymi miałem do czynienia) ławy nie wiedziały o tym? Podpowiedzi - ławy są obliczane tak, aby wytrzymały nacisk 100% masy domu (i nawet z dużym zapasem). Po tygodniu ławy mają już 70% tej wytrzymałości. Ile % masy domu stanowi ściana fundamentowa (wymurowana w dniu 1, 2 itd)? Anglicy mówią - "do the math". A argumentum ad personam to zawsze jest dowód bezradności i braku argumentow merytorycznych. Zresztą te teksty w wykonaniu newbies powtarzają się nagminnie i zawsze odpowiedź brzmi "podpis pod nickiem jest przyznawany automatycznie zależnie od ilości postów i nie mam na niego wpływu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts