Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wiązanie betonu - czy nie za wczesnie zaczełam...

Recommended Posts

Podpowiedzi - ławy są obliczane tak, aby wytrzymały nacisk 100% masy domu (i nawet z dużym zapasem). Po tygodniu ławy mają już 70% tej wytrzymałości. Ile % masy domu stanowi ściana fundamentowa (wymurowana w dniu 1, 2

Prawidłowe twierdzenie, ale nie do wszystkich dociera - co niektórzy za dużo czytają muratora :lol:

....

Po jednym dniu przy takich temp. jak teraz ,pod obciążeniem w ławie powstają pęknięcia w strukturze betonu i "luzy" przy prętach zbrojenia.

(to tak będzie pracowało jakby ściany postawić na płytach chodnikowych, jest taniej " i po co przepłacać")

Koszty poniesione a efekt żaden.

Ekipa budowlańców myśli tylko o kasie dlatego tak mówią, ( szybko i bylejak zrobić , wziąść pieniądze i "znikać" na następną budowe)

jest to niezgodne ze sztuką budowlaną, natychmiast wstrzymać budowe.

Błędy budowlane wyjdą jak zaczniesz kłaść dach, a ściany pod obciążeniem zaczną pękać i odchylać się od pionu. :o

Przecież justkaaa napisała że:

Fundamenty robiliśmy na jesieni a teraz ruszamy z dalsza budową

dlaczego więc ma wstrzymywać budowę?

o stropie mówili, że moga rozszalować juz po tygodniu ale zalecaja 2 tygodnie. Chyba jednak ja nie będe się spieszyła, zlaszcza w przypadku stropu i odczekam nawet te 3 tygodnie na rozszalowanie. Ciesze sie, że jest ok, zwłaszcza w przypadku ław, bo to jest jednak podtsawa domu a od wylania do rozpoczęcia murowania bloczków nie minęły nawet 24h.

Rozszalować można i po 3 dniach ( bo wtedy łatwiej oderwać deski), ale obciążenie na wylane ławy można dawać po 7 dniach przy temp. ok. 20 stop.(beton ma już wtedy 40-50% wytrzymałości )

Po jednym dniu przy takich temp. jak teraz ,pod obciążeniem w ławie powstają pęknięcia w strukturze betonu i "luzy" przy prętach zbrojenia.

(to tak będzie pracowało jakby ściany postawić na płytach chodnikowych, jest taniej " i po co przepłacać")

Koszty poniesione a efekt żaden.

Ekipa budowlańców myśli tylko o kasie dlatego tak mówią, ( szybko i bylejak zrobić , wziąść pieniądze i "znikać" na następną budowe)

jest to niezgodne ze sztuką budowlaną, natychmiast wstrzymać budowe.

Błędy budowlane wyjdą jak zaczniesz kłaść dach, a ściany pod obciążeniem zaczną pękać i odchylać się od pionu. :o

Marian Ty byś po 7 dniach na budowie padł na zawał.

Bzdury podkreśliłem

Przecież justkaaa napisała że:

Fundamenty robiliśmy na jesieni a teraz ruszamy z dalsza budową

dlaczego więc ma wstrzymywać budowę?

No własnie. Fundamenty robilismy w październiku przy temperaturach 15-20 stopni. Zrobilismy i zasypalismy ziemią. Podczas murowania ściany z bloczków beton był na tyle twardy, że nic po nim nie było widać że coś mu szkodzi. Napewno wylane na niego wiadro wody tez by nie zrobiło wrażenia bo poprostu był "na oko" trwardy. bardziej się obawiam jakis mikropęknięć bo cała sciane wymurowali w 1,5 dnia, a to juz jakaś wage ma, a potem tylko zasypka do środka i ziemia na zewnątrz - dookola.

O chudziaka co teraz lalismy mam mnijsze obawy, bo raz, że chudziak nie jest tak wazny jak ławy, a dwa to jednak prawie 4 dni odstał.

justkaa - ławami się nie martw. Mowisz "mikroęknięcia" jakby to był conajmniej prom kosmiczny ;) Wyluzuj. Prędzej już tym chudziakiem (jest jednak zimno i mokro), ale jak sie nie załamał pod paletą, to już się raczej nie załamie :)

• 4 weeks później...
A teraz mam pytanie kiedy można kontynuaować budowe po zalaniu stropu. pasowałoby mi by ekipa weszła na strop po ok 24 dniach, by jeszcze zdążyli zrobić przed długim weekendem mury poddasza. Szef ekipy mówi, że nie ma żadnego zagrożenia tym bardziej, że na początku by nie rozstemplowali stropu. Jutro zadzwonie do kierbuda i zobaczymy co on na to. A co wy nato?

Przeczytałam jeszcze raz uważnei i faktycznie jak wejdą po 3 tygodniach i nie będą tego rozszalowywac to się nic złego nei powinno stać. Staram się wyluzowac ale wole dmuchac na zimne. Na każdej budowie człowiek styka się z wieloma ekipami, ludźmi, fachowcami i z każdym jak się rozmawia to stara się zrobić wrażenie jakby mądrzejszych na świecie nie było dlatego tak staram sie mieć dystans do tych ich słów i woleje zweryfikować chociażby na forum.[/i]