reno1980 09.03.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 mam polozone ocieplenie welna nastepnie profile i teraz nie wiem czy nie powinna byc polozona folia ( posiadam fole z powloka aluminiowa)pod profile czy błedem bedzie jesli przyklei sie do profili folie a nastepnie bedzie dolegac do plyt gk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reno1980 09.03.2009 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 taka posiadam folie koszt spory bo 500zł rolka http://bank.muratorplus.pl/produkt/?IdProduktu=12397 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 09.03.2009 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Wszędzie widziałem, że tak się właśnie robi, czyli klei się folię do profili. Z tego wynika, że folia dolega do kartongipsu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 09.03.2009 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Właśnie - dobre pytanie, bo jeden z wykonawców, z którym jakiś czas temu rozmawiałem proponował:- przerwa wentylacyjna 2 cm- wełna 15- wełna 5- folia- stelaż- płyta k-g. Między stelażem (folią) a płytą przerwa. Przy takim założeniu - grubość ściany to 15 + 5 + 4 (na stelaż) + płyta. Inny wykonawca stwierdził, że po co robić taką przerwę - aby myszy tam latały? I chyba z postów na forum wynika, że płyta bezpośrednio dotyka do folii. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 09.03.2009 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Folia ma chronić ocieplenie przed zawilgoceniem i ewentualnie uszczelniać dom. Żadna przerwa między folią a płytami nie jest potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 09.03.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Aby wykorzystać właściwości folii aluminiowej należy zastosować przerwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.03.2009 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 mam polozone ocieplenie welna nastepnie profile i teraz nie wiem czy nie powinna byc polozona folia ( posiadam fole z powloka aluminiowa)pod profile czy błedem bedzie jesli przyklei sie do profili folie a nastepnie bedzie dolegac do plyt gk paroizolacja bedzie wiec w czym problem? ... hehe w bezsensownej dla tego rozwiazania warstwie aluminium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 09.03.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 Inny wykonawca stwierdził, że po co robić taką przerwę - aby myszy tam latały? I chyba z postów na forum wynika, że płyta bezpośrednio dotyka do folii. Michał przerwa czy nie mysz i tak poradzi sobie z welna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.03.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Aby wykorzystać właściwości folii aluminiowej należy zastosować przerwę. Dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.03.2009 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jeśli korzystamy tylko z właściwości paroizolacyjnych folii to przerwa między folią i płytą nie jest potrzebna.Jeśli jednak zależy nam także na odbijaniu przez folię aluminiową ciepła z wewnątrz to wówczas niestety ta przerwa się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 10.03.2009 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Jeśli korzystamy tylko z właściwości paroizolacyjnych folii to przerwa między folią i płytą nie jest potrzebna. Jeśli jednak zależy nam także na odbijaniu przez folię aluminiową ciepła z wewnątrz to wówczas niestety ta przerwa się przydaje. OK, ale dlaczego? Skoro promieniowanie cieplne (o takie zapewne się rozchodzi) jest przenikliwe dla płyty KG, to co za różnica gdzie folia będzie. Odbije je niezależnie od przerwy czy jej braku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 10.03.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Folia aluminiowa ogranicza przepływ ciepła przez promieniowanie. Jednocześnie jest bardzo dobrym przewodnikiem ciepła, więc jeśli coś dotyka folii to następuje przepływ ciepła przez przewodzenie stąd płyta KG nie powinna dotykać folii no chyba, że nie zależy nam na tej dodatkowej własności folii aluminiowej. Niektórym paroszczelność wystarcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitubaga 10.03.2009 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 Właśnie - dobre pytanie, bo jeden z wykonawców, z którym jakiś czas temu rozmawiałem proponował: - przerwa wentylacyjna 2 cm - wełna 15 - wełna 5 - folia - stelaż - płyta k-g. ja mam właśnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.03.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2009 I masz bardzo dobrze! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalp 11.03.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czyli bez przerwy w tym przypadku. Resumując:- bez przerwy robimy, gdy stosujemy zwykłą folię;- przerwę stosujemy, gdy montujemy folię "odbijającą" ciepło. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FlashBack 11.03.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 Czyli bez przerwy w tym przypadku. Resumując: - bez przerwy robimy, gdy stosujemy zwykłą folię; - przerwę stosujemy, gdy montujemy folię "odbijającą" ciepło. Michał no o'k a kiedy robimy bez folii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts